Felújítják a PostART-ot

0
1344

Felújítás (illetve az önkormányzati döntés szerint „statikai korszerűsítés”) miatt ideiglenesen és részlegesen zárva lesz a PostART, január 1-től várhatóan április végéig, de a 2020. évi Budaörs Fesztiválra, ami május 13-án kezdődik majd, a művészeteket kedvelők újra birtokba vehetik az egykori uradalmi épület (majd évtizedekig iskola, illetve posta)nagytermét és a mellette lévő szalont, illetve kávézót.

Selmeczi Ágnes programszervezőtől megtudtuk, hogy az alattuk húzódó hatalmas pince födémét kell kicserélni, illetve megerősíteni, mert a termek aljzata megsüllyedt, és ha már erre sor kerül, új burkolat és parketta is lesz, és az előadások közben olykor zavaró csöveket hangszigetelik. Továbbá leszedik a jelenlegi álmennyezetet és az alatt is kicserélik a vezetékeket. A folyosón pedig kicserélik a világítást Felújítják a mosdót is, végre több lesz belőle, illetve kialakítanak egy öltözőt a fellépők számára. Az ablakokat, bár igen régiek, a tervek szerint csak lefestik, ahogy a radiátorokat is.

A felújítás ideje alatt a PostART állandó programjai közül néhány felköltözik az emeletre (amit korábban egyebek között szálláshelykén használtak a BABtér rendezvényeire külföldről és vidékről érkezők), ahol kisebb helyiségek állnak rendelkezésre. Itt tarthatja majd egyebek között a Katapult együttes a próbáit, ide költözik az olvasókör, a jóga klub, a tücsök-zene (képünkön). A népszerű kvíz pedig minden hónap utolsó péntekén a Jókai Mór Művelődési Házban kap helyet. Sajnos a PostART-ot igazán ismertté tett, különleges zenei programok és kiállítások a felújítás alatt szünetelnek.

A PostART az elmúlt évek alatt egyre ismertebb és meghatározóbb intézmény lett Budaörs kulturális kínálatában. A 2019-es évet Selmeczi Ágnes szerint nagyon eredményesen zárták, hiszen programjaik nagy része telt házzal zajlott és célcsoportjuktól – ami a 25-től mintegy 55-60 éves korosztály, de természetesen ez alatt és felett is felfedezték őket a színvonalas kultúra iránt érdeklődők – pozitív visszajelzéseket kaptak és kapnak. A programokat elsősorban Selmeczi Ágnes állítja össze, de rendszeresen konzultál egyebek között a náluk helyiséget bérlő művészekkel.

A 2020-es évet a fentiek okán igazából a Budaörs Fesztivállal kezdik, és folytatják majd tavasztól újabb izgalmas művészek bemutatásával és alkalomadtán felfedezésével.

PostART épülete az önkormányzat tulajdona, amit időszakos meghosszabbítással adott eddig át használatra a képviselő-testület a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesületnek, illetve Selmeczi Ágnes programszervező cégének. „Önfenntartóak vagyunk, vagyis a rendezvényeinkre nem kapunk önkormányzati támogatást, hanem mi fizetünk – igaz, igen kedvezményes összegű – bérleti díjat az épület hátsó részének a használatáért” – nyilatkozta lapunknak még 2016-ban Ágnes. Ez azóta is így van, de a felújítás után változhat a bérleti szerződés tartalma. A felújítás költségeit értelemszerűen a tulajdonos, tehát az önkormányzat állja. A városházán Nagy Ildikó Emese sajtófelelős megerősítette értesülésünket, hogy mintegy nettó 90 millió forintot fordítanak erre.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here