Fagypont alatt alakul a hőmérséklet, de vigyázzunk korcsolyázáskor!

0
773

A következő napokban komolyabb havazás nem várható, de marad a hideg, fagypont alatti idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.  A befagyott tavak és más természetes vizek pedig arra csábítanak, hogy csúszkáljunk, korcsolyázzunk rajta. De csak biztonságos jégen szabad elindulni!

Ma (kedden) főként délnyugaton lehet néhol havazás.  Holnap több órára kisüt a nap, nyugaton néhol még erős lesz a légmozgás. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 15 és mínusz 7, napközben mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 18 és mínusz 8, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul. Péntek reggelre foltokban zúzmarás köd képződik. A minimumhőmérséklet mínusz 19 és mínusz 9, a maximumhőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul.
Szombaton és vasárnap változóan felhős, főként a reggeli órákban foltokban ködös idő várható, csapadék nem valószínű. Szombaton a leghidegebb órákban mínusz 17 és mínusz 7, vasárnap mínusz 14 és mínusz 6 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok mindkét nap mínusz 5 és 0 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

A befagyott tavak és más természetes vizek pedig arra csábítanak, hogy csúszkáljunk, korcsolyázzunk rajta. De csak biztonságos jégen szabad elindulni! – hívja fel a figyelmet Budaörsi Rendőrkapitányság közleménye. A természetes vizeknél különösen fontos ellenőrizni, a helyi hivatalos tájékoztatásból informálódni, hogy megfelelő vastagságú-e.

A jégpályákon leginkább az elesés, az egymásnak ütközés, illetve az elesett egyén kezén való átsiklás fordul elő.

Természetes vizeink közül sportolási célra csak és kizárólag az állóvizek alkalmasak.

Ne menjünk a jégre folyóvizeken, korlátozott látási viszonyok esetén vagy éjszaka. A vastag hóréteg borította terület veszélyes lehet.

A befagyott tárgyak, illetve lék vágása szintén balesetveszélyes.

Beszakadás esetén azonnal hívjunk segítséget.

Kötélbiztosíték nélkül ne kezdjünk a kimentésbe. Széles alátámasztással hason kúszva mentsünk, pl. létra, deszka, bot segítségével.

A jeges vízben a kihűlés veszélye igen nagy. A jégből kimentett sérültet szabadítsuk meg a vizes ruházatától majd fokozatosan melegítsük fel a testét. Ne vigyük azonnal jól fűtött helységbe!

A befagyott terület mindig kemény, ezért a térd és könyökvédő, főként kicsiknél a bukósisak jó szolgálatot tehet. Eleséskor megtörténhet, hogy átcsúsznak a kezünkön. A kesztyű sajnos ez ellen nem jó, de a vastagnál mégis nagyobb az esély, hogy egyszerűen megússzuk ezt a balesetet, ezért célszerű kesztyűben csúszkálni, mert csökkenti a sérülés súlyosságát. Minden mesterséges pálya mellett van elsősegély állomás.

Fontos: mindig viseljünk védőöltözetet korcsolyázás közben. A kemény jég nagy sérüléseket okozhat. Legyen megfelelő a korcsolya, jó bokatartással. Amikor csak lehet nyilvános fedett, vagy szabadtéri jégpályán korcsolyázzunk. Ne járjunk soha olyan jégen, amely folyóvíz közelében van, vagy amelynek nem ismerjük a jég vastagságát.

Télen is hatályban vannak a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályai!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

korcsolyazok.hirek kep1

(A hozzánk legközelebb korcsolyázásra alkalmas jégréteg a biai halastavon található. A szomszédos önkormányzat, a tógazda és a Biatorbágyi Jegespengék hoki egyesület 2010 óta fennálló megállapodása szerint a környék legnagyobb természetes jégpályáján, a 3-as számú tavon hétvégenként délelőtt 10.00 órától sötétedésig – megfelelő körültekintéssel, a környezet tisztaságára ügyelve – bárki csúszkálhat.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here