EPS homlokzati szigetelés: Komfort és megtakarítás kéz a kézben

0
64

Az EPS homlokzati szigetelés az egyik legnépszerűbb megoldás Magyarországon, köszönhetően kedvező árának, hatékony hőszigetelő képességének és egyszerű telepíthetőségének. Azonban a tökéletes végeredmény eléréséhez nem árt odafigyelni néhány fontos részletre.

Milyen EPS szigetelést válasszunk? 

A piacon többféle hungarocell szigetelőanyag is kapható, eltérő sűrűségben és hővezetési tényezővel. A sűrűség a hőszigetelő képességet befolyásolja: minél nagyobb a sűrűség, annál jobb a hőszigetelés. A hővezetési tényező pedig megmutatja, hogy az anyag mennyire vezeti a hőt: minél alacsonyabb a hővezetési tényező, annál jobb a hőszigetelés. 

Épületünk hőszigetelési igényeinek megfelelően kell kiválasztani a szigetelőanyag vastagságát. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a szigetelés, annál jobb a hőszigetelés. Azonban a vastagság növelése nem mindig éri meg a többletköltséget, ezért fontos a szakemberrel való egyeztetés. 
A szigetelés kivitelezésekor emellett kiemelten fontos, hogy egymással kompatibilis, jól együttműködő anyagokat használjunk. Érdemes lehet egy-egy gyártó komplett hőszigetelő rendszerét választani, és egy helyről beszerezni a szükséges alapanyagokat. 

 Fontos a szakszerű szerelés 

A polisztirol szigetelés hatékonysága nagyban függ a szakszerű telepítéstől. Az EPS vágó használatával sorjamentesen vágott, kötésben elhelyezett elemek a jó szigetelés alapját képezik. A szigetelőlemezeket megfelelő ragasztóval és dübelekkel kell rögzíteni a homlokzatra, majd üvegszövet hálóval és vakolattal kell bevonni. Fontos, hogy a szigetelés hézagmentes legyen, megfelelően legyen rögzítve és ne alakuljanak ki hőhidak, hiszen ezek nemcsak hőveszteséget okoznak, de egészségügyi problémákat is rejtenek magukban. 

 Gondoljon a plusz védelemre 

 A hungarocell szigetelés mechanikai sérüléseknek kitett, ezért annyira fontos a vakolatrendszerbe beépített üvegszövet háló alkalmazása, ami növeli a homlokzat ütésállóságát. Ezen kívül léteznek speciális vakolatok is, amelyek megvédik a szigetelést a nedvességtől és az UV sugárzástól. 

 Ne feledje a komplex szemléletet 

A homlokzati szigetelés csak egy része az épület energiahatékonyságának. Fontos, hogy a nyílászárók is megfelelő hőszigeteléssel rendelkezzenek, és az épületgépészeti rendszerek is hatékonyak legyenek. Egy komplex szemlélettel megvalósított felújítással jelentősen csökkenthető az épület energiafelhasználása, és komfortosabbá tehető a lakókörnyezet. 

Az EPS homlokzati szigetelés nem csupán egy felújítási munka, hanem befektetés a jövőbe. A megtakarított energia nem csak a fűtési-hűtési költségeken, de a környezeten is érezhető lesz.  Amennyiben a szigetelésen túlmutató felújítást tervez, a Kéziszerszámshop kínálatában megtalálja a szükséges szerszámokat a tökéletes kivitelezéshez! 

(x)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here