Csomagoljuk vagy ne csomagoljuk be az ajándékokat?

0
907

Maximum néhány napot töltenek csomagolópapírban a karácsonyi ajándékok

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai vannak a világban – így Magyarországon is –, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható – ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja.

A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi. A csomagolópapírok újrafeldolgozása több szempontból is problémás, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat.

A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként mintegy 95 kg papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok – főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok – teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhoz szállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel. Decemberben pedig kiugróan, mintegy 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

Egy tonna papír előállításához körülbelül 6 felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nem csak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Nem csoda tehát, hogy egyre többen szorgalmazzák a csomagolásmentes ünnepeket.

„Akinek mégis fontos a csomagolás hagyománya, használjon inkább 100 százalékban újrahasznosított papírt, mellőzze a műanyagszalagok használatát és természetes anyagokkal, például raffiával kösse át a pakkot. Ma már megszámlálhatatlan fenntartható csomagolással kapcsolatos ötletet, DIY videót találhatunk az interneten, amely nemcsak egy jó program lehet, de környezetbaráttá is teheti az ünnepeket” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A tapasztalatok szerint egy ajándék legfeljebb néhány napot tölt a csomagolópapírban, de az sem ritka, hogy csak 1-2 órát, miközben az ünnepek alatt megnövekedett szemétmennyiség jelentős része nem jut el a hulladéktároló telepekre, hanem a természetnek okoz közvetlen kárt.

„A szelektív hulladékgyűjtés az ünnepek alatt még fontosabbá válik, hiszen a karácsonykor felgyülemlett kartonok, dobozok, papírok és üvegek összegyűjtésével és megfelelő elhelyezésével elősegítjük az újrafeldolgozást, és megakadályozzuk a felesleges hulladék termelését” – tette hozzá az ügyvezető.

Tehát csomagoljuk vagy ne csomagoljuk az ajándékokat? – kérdeztük a budaörsi Varga Évát, a Föld Napja Alapítvány elnökét. Ezt válaszolta:

Figyelj a csomagolásra is – ajándékozd meg a természetet is azzal, hogy nem használsz csomagolópapírt, ami néhány percnyi gyönyörködtetés után óhatatlanul a szemetesbe kerül. Létezik olyan megoldás, amiért nem kell fák ezreit kivágni, rengeteg vizet, energiát elhasználni. Csomagolj kreatívan – asztalkendőbe, színes sálba, régi újságba, üvegbe, cipősdobozba, régi kézibőröndbe… hogy az idei ünnep idején már ne kerüljön 15%-kal több szemét – döntően csomagolási hulladék – a kukákba.

  • Hajtogathatunk textilekből csomagolást az origamihoz hasonlóan. Ha szétbontjuk, ugyanabból az alapanyagból bármikor újat és más formájút készíthetünk.
  • Tegyük a család minden ajándékát egy nagy papírzacskóba. A zsákba macskából egyesével húzzuk elő a saját készítésű, névre szóló kártyával jelölt tárgyakat.
  • Használható vagy kinőtt, sérült ruhadarabokba is csomagolhatunk – sálba, sapkába, zokniba, a szakadt farmerről levágott zsebbe vagy régi csipkébe, tüllbe.
  • Stílusosan bugyolálhatjuk újságokba meglepetéseinket. Ha régi újságok ünnepi számaiból hajtogatunk formás csomagolást, értékes és érdekes kordokumentumokkal is meglephetjük szeretteinket.
  • Régi, már nem használt kofferbe, kisebb táskába is elrejthetjük az ajándékot, például egy hétvégi kirándulás szállásfoglalását.
  • Ehető, sk. főzőtt ajándékot szép formájú üvegbe töltve elég egy textilszalaggal vagy fűszerrel díszítve a fa alá tenni.
  • Ha díszes papírba csomagolt ajándékot kapunk, azt mindig úgy bontsuk ki, hogy papírja többször felhasználható legyen és így tovább… Csak kreatívan.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here