Kedves levelet kaptunk Kereki Noémitől, egy hozzánk hasonló, budaörsi mikrovállalkozás vezetőjétől. „Nagyon szívesen adnánk át a havi magazinokba teljes recepteket és a hozzájuk tartozó profi, nagyon szép fényképeket” – írta. Mi pedig örömmel fogadjuk és juttatjuk el olvasóinkhoz azokat! Íme az első, egy kis bemutatkozással.
Tíz éve már, hogy Budaörsön megszületett a szakácskönyvkiadónk, a Csipet Kiadó, egy újságíró anya és a gasztronómiáért rajongó lánya közös álma. Akár manufaktúra is lehetnénk, olyan picik vagyunk, ketten végzünk minden feladatot. Igényességre és egyediségre törekszünk, hasznos és használható szakácskönyveket adunk ki a mindennapokra, amiket csak úgy lapozgatni is jó, mert szépek.
A szerzőink között magyarok és külföldiek is vannak. A legnagyobb büszkeségünk Tóthné Libor Mária, a Limara Péksége blog alapítója, akinek a hasonló címmel megjelent első könyve az elmúlt évtized legmeghatározóbb szakácskönyve volt, mert széles körben szenvedéllyé tette az otthoni kenyérsütést.
Már közel negyedszázada élünk Budaörsön, és arra gondoltunk, szívesen megosztanánk a szeretett városunk lakóival is a kedvenc receptjeinket. Nagy örömünkre erre lehetőséget is kapunk, így rendszeresen jelentkezünk egy csipetnyi gasztronómiával ezeken a hasábokon.
Írta: Beke Csilla és Kereki Noémi
A kiadó kínálatát és Facebook oldalát az alábbi oldalakon találja:
https://www.facebook.com/csipetkiado
https://konyvszerelem.hu/
És végül egy remek recept az őszi bekuckózáshoz:
Áfonyás zabmuffin (Blåbärsmuffins)
6-7 nagy vagy 10-12 kicsi muffinhoz
Hozzávalók
250 g tönkölyliszt
100 g világosbarna lágy cukor
75 g zabpehely, és egy kevés a tetejére
½ teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor vagy kivonat
1½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál reszelt szerecsendió
2 tojás
200 ml zsíros tej
75 ml napraforgóolaj
2 teáskanál almaszósz vagy -kompót
2 teáskanál juharszirup vagy méz
2 érett banán
100 g fagyasztott vagy friss áfonya
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- Egy keverőtálban vegyítsük össze a száraz hozzávalókat.
- Egy másik nagy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat (a banán és az áfonya kivételével). Adjuk a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és fakanállal keverjük össze, hogy éppen csak elegyedjen.
- Törjük össze a banánt, és adjuk a keverékhez. Ha fagyasztott áfonyát használunk, most kell beleforgatni. Adagoljuk a tésztát a muffinpapírokkal bélelt muffinformába. Ha friss áfonyát használunk, most tegyük a tésztára. Minden muffin tetejére szórjunk zabpelyhet.
- Süssük az előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán tudjuk kihúzni. A sütési idő a muffinok méretétől függően változhat. Rácsra téve hűtsük ki.
Még több hasonló recept a Skandináv sütemények című könyvben