Csipetnyi gasztronómia – új sorozat a Budaörsi Naplóban a Csipet Kiadóval együttműködve

0
64

Kedves levelet kaptunk Kereki Noémitől, egy hozzánk hasonló, budaörsi mikrovállalkozás vezetőjétől. „Nagyon szívesen adnánk át a havi magazinokba teljes recepteket és a hozzájuk tartozó profi, nagyon szép fényképeket” – írta. Mi pedig örömmel fogadjuk és juttatjuk el olvasóinkhoz azokat! Íme az első, egy kis bemutatkozással.

Tíz éve már, hogy Budaörsön megszületett a szakácskönyvkiadónk, a Csipet Kiadó, egy újságíró anya és a gasztronómiáért rajongó lánya közös álma. Akár manufaktúra is lehetnénk, olyan picik vagyunk, ketten végzünk minden feladatot. Igényességre és egyediségre törekszünk, hasznos és használható szakácskönyveket adunk ki a mindennapokra, amiket csak úgy lapozgatni is jó, mert szépek.

A szerzőink között magyarok és külföldiek is vannak. A legnagyobb büszkeségünk Tóthné Libor Mária, a Limara Péksége blog alapítója, akinek a hasonló címmel megjelent első könyve az elmúlt évtized legmeghatározóbb szakácskönyve volt, mert széles körben szenvedéllyé tette az otthoni kenyérsütést.

Már közel negyedszázada élünk Budaörsön, és arra gondoltunk, szívesen megosztanánk a szeretett városunk lakóival is a kedvenc receptjeinket. Nagy örömünkre erre lehetőséget is kapunk, így rendszeresen jelentkezünk egy csipetnyi gasztronómiával ezeken a hasábokon.

Írta: Beke Csilla és Kereki Noémi

A kiadó kínálatát és Facebook oldalát az alábbi oldalakon találja:
https://www.facebook.com/csipetkiado
https://konyvszerelem.hu/

 

És végül egy remek recept az őszi bekuckózáshoz:

Áfonyás zabmuffin (Blåbärsmuffins)

6-7 nagy vagy 10-12 kicsi muffinhoz

Studmuffins

Hozzávalók

250 g tönkölyliszt

100 g világosbarna lágy cukor

75 g zabpehely, és egy kevés a tetejére

½ teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál vaníliás cukor vagy kivonat

1½ teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál reszelt szerecsendió

2 tojás

200 ml zsíros tej

75 ml napraforgóolaj

2 teáskanál almaszósz vagy -kompót

2 teáskanál juharszirup vagy méz

2 érett banán

100 g fagyasztott vagy friss áfonya

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Egy keverőtálban vegyítsük össze a száraz hozzávalókat.
  3. Egy másik nagy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat (a banán és az áfonya kivételével). Adjuk a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és fakanállal keverjük össze, hogy éppen csak elegyedjen.
  4. Törjük össze a banánt, és adjuk a keverékhez. Ha fagyasztott áfonyát használunk, most kell beleforgatni. Adagoljuk a tésztát a muffinpapírokkal bélelt muffinformába. Ha friss áfonyát használunk, most tegyük a tésztára. Minden muffin tetejére szórjunk zabpelyhet.
  5. Süssük az előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán tudjuk kihúzni. A sütési idő a muffinok méretétől függően változhat. Rácsra téve hűtsük ki.

Még több hasonló recept a Skandináv sütemények című könyvben 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here