Csatlakozókat keres a Civil Segítőkör

0
1897

Egy magukat Civil Segítőkörnek nevező – egyelőre maroknyi – csapat Budaörs, Diósd és Törökbálint területén egyesületet szeretne alapítani. Az első, személyes és nyilvános bemutatkozásuk 2018. január 19-én 18 órakor lesz Törökbálinton az Ida majorban. (Helyszínváltozás: törökbálinti művelődési házban!- szerk. 01. 18-án)

Az egyesület célja, hogy pozitív, támogató, személyes kapcsolati hátteret biztosítson azok számára, akik szeretnének kitörni életük átmeneti vagy tartós nehézségéből. Az alapítók többsége saját bőrén tapasztalta meg, hogy a szociális háló ma Magyarországon bizony lyukas. Szinte csak a nagyon nehéz helyzetben lévőknek nyújt és szinte kizárólag anyagi jellegű segítséget, és nekik is csak az életben tartás erejéig. Ugyanakkor kiszolgáltatottá, megbélyegzetté teszi azokat, akik tartósabban a szociális intézmények látókörébe kerülnek, komoly önbecsülési válságot okozva nekik. Pedig elég egyetlen rossz döntés, egy baleset vagy betegség és a korábban „jól élő” családok költségvetése is borulhat és sodorhat embereket válságba.

A mi kezdeményezésünk azokat karolná fel, akik erőfeszítéseik ellenére sem tudnak egyedül kitörni a válságból, amibe a legkülönbözőbb okok miatt kerültek” – mondta a Budaörsi Naplónak Orosházi Erzsébet, az egyik ötletgazda. Hozzátéve: „Hiszünk abban, hogy egyfelől azok gondolkodását kell megváltoztatni, akik biztonságban élnek, hogy ne bizalmatlanul vagy esetleg bírálva tekintsenek a nehezebb körülmények között élőkre, hanem megértéssel, érdeklődéssel, és a lehetőségeikhez mérten segítő szándékkal. Másfelől azonban a most éppen támogatásra szorulók szemléletén is módosítani kell, hogy ne szégyelljék a helyzetüket, hanem tudjanak és merjenek beszélni a problémáikról, a terveikről, akár az álmaikról. Az egyesületünk ehhez nyújtana keretet, alakítana ki szervezett formában lehetőségeket.”

Az alakuló egyesületnek már van egy weboldala, ahol összefoglalták az elképzeléseiket, és amelyen keresztül várják a csatlakozókat. Eddig többségében aktívan dolgozó hölgyekből áll a csapat, örömmel várnak azonban mindenkit, aki szeretne másoknak akár a legkisebb mértékben segíteni, és mint fentebb írtuk, nemcsak anyagi támogatásról van szó.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here