Csaló „rokonok”

0
1003

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban egyre inkább megszaporodtak azok a bűncselekmények, amikor a tettesek egy rokonra hivatkozva készpénzt, ékszert csalnak ki főként időskorú személyektől. 

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több olyan csalást kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbben tudják előadni. A módszer további jellemzője, hogy a csalók a telefonban előre jelzik, hogy nem ők mennek a készpénzért, ékszerekért, hanem egy ismerősük. A sértettek rendre az átadást követően jönnek rá, hogy csalás áldozatai lettek.

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén legutóbb november 22-én próbáltak meg átverni ezzel a módszerrel egy 77 éves asszonyt. A sértettet a hajnali órákban budajenői otthonában telefonon felhívta egy nő, aki a segítségét kérte. Azt mondta, hogy nagy bajban van, azonnal pénzre lenne szüksége, ezért a sértett otthonában tartott készpénze, illetve aranyékszerek mennyisége felől érdeklődött. A telefonhívás megszakadt, bűncselekmény nem történt.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire!

Az ilyen vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!

Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!

Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!

Járjanak utána, hogy a telefonáló valóban az-e, akinek mondja magát!

Ha idegenek unokájukra, gyermekeikre hivatkozva kérnek bármilyen segítséget, egyeztessenek előbb hozzátartozóikkal! Bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak azonnal pénzt!

Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here