Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés időszakára

0
799

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy megemlékezzenek róluk, és nyughelyükhöz virágokat helyezzenek el, valamint gyertyát gyújtsanak.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fontosnak tartja, hogy felhívja a hozzátartozók figyelmét, ebben az időszakban se feledkezzenek meg értékeik fokozott védelméről. A megemlékezés időszakában ugyanis gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.

Annak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, kérjük, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

Amennyiben tömegközlekedési eszközzel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!

Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!

Ne tartsa bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.

Ebben az időszakban is ügyeljen lakása, lakóháza biztonságára! Távozáskor győződjön meg arról, hogy az ajtót, ablakokat bezárta, és amennyiben van, helyezze üzembe a riasztó berendezést! Ha az ünnepek ideje alatt hosszabb időre elutazik, gondoskodjon a postaláda ürítéséről és kérje meg barátját, jó ismerősét, szomszédját, hogy időnként ellenőrizze a házát, lakását! Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy elutazik otthonról!

Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül!

Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, jól látható, kivilágított helyen parkoljon. A gépkocsi lezárt állapotáról minden esetben győződjön meg! Ha van az autóban beépített vagy egyéb mechanikus lopásgátló eszköz, használja! Az indítókulcsot és a gépjármű iratait tartsa magánál olyan helyen, amelyhez nem lehet könnyen hozzáférni!

Ne hagyjon értéket a gépjármű utasterében, különösen látható helyen, mert a gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!

Amennyiben bűncselekményt követtek el sérelmére, hívja a 112-es segélyhívó számot!