A Buláke a legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás

0
1347

Mint az Oscar díjkiosztón, volt boríték, amiből tegnap előhúzták a papírt és azt mondták: a Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázatának „Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás” kategóriájának győztese a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete! „Na, és akkor alig hittünk a fülünknek!” – mondta az egyesület elnöke Nyikes Fatime.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által 2017-ben is meghirdetett pályázat célja, hogy elismerje azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal, sikerrel vesznek részt a helyi közösség szükségleteinek kielégítésében, a munkanélküliség felszámolásában; továbbá a vállalkozói és a szociális értékek innovatív alkalmazásával segítik a közösség fejlesztését. A díj értékeli és erősíti a fenntartható társadalmi vállalkozások piaci jelenlétét és szerepét, hogy azok mielőbb a for-profit szféra megbízható partnereivé váljanak. A díj: oklevél és egy tárgyjutalom, a Buláke esetében egy laptop. „Büszkék vagyunk munkatársainkra és reméljük, szolgáltatásaink révén a jövőben is részesei lehetünk a tágabb környezetünk mindennapjainak!” – tette még hozzá Fatime.

Új színt hozott Budaörs életébe a 2005-ben a látássérültekért megalakult egyesület. Mint helyi médium kezdetben arra figyeltünk föl, hogy Nyikes Fatime elnök és akkor még csupán néhány fős csapata úgy kéri a város erkölcsi (és a lehetőségek szerinti anyagi) támogatását, hogy először adnak nekünk. A látássérült társaiknak munkalehetőséget, a klubdélutánokkal a tagoknak tartalmas szórakozást, a vakoknak ügyeik intézéséhez hozzáértő segítséget.

Majd uniós pályázatokon elnyert támogatást is bevonva más országok, hasonló egyesületeivel közösen létrehozott kulturális programjaikról, például látássérültek sajátos technikával készült képeiből nyíló kiállításról tudósíthattunk.

A látássérültek körét mára más, megváltozott munkaképességű emberek bevonásával bővítették, akiknek, mint fentebb írtam, többek között munkát adnak a kistérségi egyesület budaörsi központjában, olyanoknak, akik a helyi közösség számára nyújtanak értékes, közösséget formáló és építő szolgáltatásokat.

Évről évre egyre népszerűbbé váltak a helyi és környékbeli gyerekek és fiatalok körében az úgynevezett érzékenyítőik, amelyeken a látók játékos feladatokon keresztül élhetik át, hogy milyen a vakok számára a külvilág. Ezek módszertanát fejlesztették tovább felnőtt „csapatépítőkké”.

Közösséget építő további rendezvényeik voltak a Fehér Bot Napjához igazított bálok, később koncertek, többek között Zoránt, az Omegát, az idén pedig a Ghymest hozták el nekünk.

A mára több mint harminc munkatárs és az egyesület aktivistái Budaörs közösségi életébe egy addig hiányzó, új személetet, és bár furcsa itt ez a kifejezés, de kifejező: új látásmódot hoztak.  A helyi vásárokon és fesztiválokon rendszeresen feltűnik a BULÁKE zöld sátra, mely gyógymasszőrökkel és esélyegyenlőségi játékokkal várja az érdeklődőket.

Miért a BULÁKE a legjobb közösségfejlesztő? Mert közösséget építettek és építenek a saját tagjaik körében (klubdélutánok), egy-egy kisebb közösségben (érzékenyítők iskolai osztályban, baráti vagy céges csapatoknak); és városi illetve kistérségi szinten (koncertek, kiállítás és egyéb rendezvények).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here