Boldog születésnapot a 92 éves Ambrus Andrásnak!

0
862
trianon ambrus

trianon ambrusAmbrus András, bár ma 92 évvel ezelőtt Gyergyóban született, élete nagyobb részét azonban már Budaörsön élte le, hiszen miután átszökött a határon 1971-ben itt vett egy telket – mesélte néhány éve egy interjúban -, az erdő közelében, ahol a teraszról rálátni a fenyőfákra. Azt is mondta, hogy azt, hogy csak Magyarországig jött, nem bánta meg. “Ha tovább megyek nyugatra, akkor egy idegen világba kerülök, s még ebben a maradék, csonka hazában is nehéz volt a hontalanságot elviselni. Ma is hontalannak érzem magam” –tette hozzá.

Parasztcsaládból származik; szülei Ambrus Lajos és Gergely Karolina volt. A második világháború miatt a középiskolai tanulmányait nem fejezte be, és 1945-1948 között a családi gazdaságban dolgozott. Budapesten végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1953-ban szerzett diplomát. 1952-1953 között, valamint 1956-1961 között a Nemzeti Színház tagja volt. Országosan ismertté a filmszerepei tették, hiszen 1978 és 1985 között a Mafilm szerződtette. Főbb szerepei: A Pál utcai fiúk (Barabás); A dada (Bolygó Lajos); Egerek és emberek (Gazda).  Mintegy 25 tévéfilmben is szerepelt.

Bár már 92 éves, kiveszi részét a helyi közéletből, szinte minden budaörsi rendezvényen ott van és történeket mesél, szaval.

És íme egy kedves történet róla, tegnapról: az idősek napközijében a rendőrség munkatársa bűnmegelőzési előadást tartott, ahol utána kötetlen beszélgetés alakult ki.  Ambrus András itt mondta el, hogy amikor legutóbb rendőrrel volt dolga, a rutinellenőrzés során a járőrök elcsodálkoztak, hogy ilyen idősen hogyan lehet még érvényes jogosítványa. Erre ő a földtől elrugaszkodva csinált egy bokacsattintást jobbra, majd egyet balra és hozzátette, hogy hat órát tesz ki mindaz a szövegmennyiség, amelyet fejből bármikor elmond, ha kérik a rendőr urak, akkor fel is mondja.

Boldog születésnapot a 92 éve, november 29-én született Ambrus Andrásnak!