Budapest felkerült a gasztrotérképre!

0
732

Hamarosan arról írunk majd, milyen esélyekkel indulhat egy étterem, cukrászda a főváros mellett, Budaörsön, de előtte olvassák el ezt a cikket, amiből kiderül, hogy Budapest miként került fel a világ gasztronómiai térképére.

Budapest mára világszerte ismertséget vívott ki magának. A Duna által két részre osztott város igen közkedvelt lett a külföldi turisták körében. Ám ez nem csak történelmi nevezetességeinek, látványosságainak, és egyedi szépsége miatti idegenforgalmának köszönhető, hanem gasztronómiai szempontból is hírnevet szerzett. Fővárosunkban ezernyi étterem, vendéglő, kávézó, cukrászda, s egyéb vendéglátó és szórakoztató egység kínálja szolgálatait és ételeit a korgó gyomrú látogatóknak, valamint a lakosságnak. Árak és ételféleségek tekintetében is vegyes a kínálat, ki-ki megtalálhatja az ízlelőbimbói számára, s a pénztárcája számára is megfelelő helyet. Gasztroforradalom zajlik Magyarországon. Ezt mutatja az online receptoldalak népszerűsége, és a Michelin-csillagok gyarapodó száma is.

Kulináris élvezetek à la Budapest

Nem titok, hogy a vendéglátó szakma nem egy könnyű vállalkozás, ám kellő szakértelemmel, kitartással és alázattal, idővel képes kiforrni magát. Ennek köszönhetően fővárosunkban is található néhány, világviszonylatban is figyelemre méltó, színvonalas étterem, ahol nem csak kiváló és finom, hanem érdekes ételeket is fogyaszthatunk. Budapest jelenleg négy ilyen nívós étteremmel büszkélkedhet, melyek Michelin-csillaggal is rendelkeznek.

A Michelin-csillag a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. A csillagot elnyert európai éttermek, valamint szállodák listáját a Michelin-kalauz, Main Cities of Europe c., vörös borítójú könyv vonultatja fel. Az éttermeket öt kritérium szerint értékelik: az ételek minősége, az elkészítés tökéletessége (sütés, főzés, ízesítés), a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány, és a látogatások gyakorisága. A legmagasabb minősítés 3 csillaggal jutalmazza az arra érdemes éttermet.

Ezt az előkelő helyet nem csak megszerezni, de megtartani is nehéz, ezért ezen éttermek szakács gárdájának folyamatosan ügyelniük kell a színvonal megtartására, az ételeik és az ízek magas minőségére. Akik úgy döntenek, hogy ilyen elismert, különleges étteremben fogyasztják el ebédjüket vagy vacsorájukat, biztosak lehetnek benne, hogy kivételes odafigyeléssel és hozzáértéssel készített ételeket, ételkülönlegességeket kapnak a tányérjukra.

Kevesen tudják, hogy nem csak a fentebb bemutatott, legismertebb értékelés létezik, hiszen emellett „Bib Gourmand” minősítést három magyar étterem kapott. Ez – bár nem jelent csillagot – ugyanúgy komoly elismerés a minőségi, ám olcsóbb éttermek kategóriájában.

És van egy harmadik osztályozás is, ami nem jár ugyan az előbbiekkel, de az alapján több budapesti étterem is bekerült a kiadott kalauzba. Választékból az ínyenc gasztrokalandorok számára tehát nincs hiány.

Gasztroturizmus és Budapest


A magas színvonalú éttermek mellett megtalálhatóak a konyhai utazás tekintetében egyéb érdekességek is Budapesten. Ilyenek a gasztronómiai programok, melyek számos eseményt és rendezvényt vonultatnak fel, mint például a Gourmet Fesztivál, ahol élőben követhetjük, hogyan készítik el a szakácsok a finomságokat, vagy a „Láthatatlan vacsora, gasztro kaland teljes sötétségben Budapesten” elnevezésű, az érzékszerveket próbára tevő élményprogram.

Természetesen a fővárosban is fellelhetőek a régiónak megfelelő, népszerű, hagyományos és tájjellegű konyhák is, ahol nem csak a nemzetközi, de a hazai ízek kedvelői, illetve a szűkebb pénztárcájúak is meglelhetik számításukat. Így akár egy-egy kiruccanás alkalmával jó érzéssel rendelhetünk rakott krumplit, halászlét vagy akár csülkös pacalt is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here