Budaörsön hol kötelező a közterületeken a maszk?

0
115

A járványügyi korlátozásokról szóló, éjféltől hatályos, hatályba lépése előtt mindössze másfél órával megjelent kormányrendelet rendelkezései alapján mától a tízezer lakosnál nagyobb városok “egyes közterületein” kötelező a maszkviselés. Hogy mit értenek “egyes közterület” alatt, azt a rendelet nem tisztázta, a részletszabályok kidolgozását pedig a települések polgármestereire bízta.

Budaörs lakosságának a száma mintegy 30 000, tehát ránk is vonatkozik a kormányrendelet.

Hol kell maszkot használni Budaörs közterületein?

5 órától 20 óráig

 • az autóbusz-megállókban és az autóbusz végállomás területén
 • a vasútállomás nyilvános területén

7,30 órától 16,30-ig vagy ettől eltérő nyitvatartási idő esetén az intézmény nyitását megelőző fél órával kezdődően és a zárást követő fél órával követő időponttal bezárólag

 • a vészhelyzet időszakában nyitva tartó közintézmény – különösen iskola, óvoda, bölcsőde, rendőrség, bíróság, ügyészség, a városháza – megközelítésére szolgáló bejárattól 200 méteres távolságon belül, valamint ezen intézmények nyilvános parkolóiban
 • a helyi termelői piac területén nyitvatartási idő alatt.
 
Az önkormányzat képviselő-testülete nevében Wittinghoff Tamás polgármester két rendeletet alkotott 2020. november 11-én a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, amelyekre az elmúlt éjszaka kiadott kormányrendelet szólítja fel a polgármestereket. Az egyik rendeletből megtudható, hogy Budaörsön mely közterületeken és nyilvános helyeken kötelező a maszkhasználat.
 

A másik rendelet azt szabályozza, hogy éjszakára részlegesen bezárnak a kutyafuttatók. Ennek lényege:

 • a kutyafuttató 22.00 óra és 5,00 óra között zárva tart
 • nyitvatartási időben egyidejűleg legfeljebb csak öt személy tartózkodhat.
 

Kedves Budaörsiek!

A koronavírus-járvány második hulláma sokkal súlyosabbnak bizonyult, mint ahogyan tartottunk tőle. Sajnos, előre látható volt a baj, s ezt sokszor szóvá is tettük, hisz a járvány elszabadulása összeroppanthatja az egészségügyi ellátórendszert, mely súlyos emberáldozatokhoz vezethet. Mélyen együtt érzünk a járvány-sújtotta a családokkal, gyors és teljes gyógyulást kívánva a betegeknek, részvétünket az eltávozottak hozzátartozóinak. Úgy tudjuk, hogy városunkban szerencsére nincs kiemelkedően nagy számú megbetegedés, bár pontos adatokat sajnos nem közölnek velünk a hatóságok. Azoknak, akiket érint, egy eset is sok – hiszen nem számokról van szó, hanem emberéletekről.

A járvány elleni védekezés hatékonyabb eszközeinek alkalmazásával most ősszel sokáig késlekedett a kormány, csak remélni tudjuk, hogy ez a késedelem nem okozott visszafordíthatatlan helyzeteket.

A napokban – feltehetően a napi megbetegedések országos számadatainak hatására – változott a hozzáállás. November 4-től ismét a tavaszihoz hasonló módon veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormányzat, és néhány napon belül több korlátozó intézkedés is napvilágot látott.

A november 11-én nulla órától hatályba lépő intézkedéseket pontosan csak néhány órája ismerhettük meg a Magyar Közlöny 242. számában megjelent kormányrendeletből[1], ezeket az új szabályokat foglalom most össze városunk lakosai számára. A rendelkezések egy hónapig érvényesek.

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, de annak 500 méteres körzete nem hagyható el. A kutyafuttatókat Budaörsön külön rendelettel éjjel 22 és 5 óra között zárva tartjuk, nyitvatartási időben is csak legfeljebb öten tartózkodhatnak ott.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából szabad tartózkodni. Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A kormányrendeletben külön nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak megtartása mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban a 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.
 • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az esküvőn csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell. Itt jegyzem meg, hogy Budaörsön az önkormányzati fenntartású intézményekben mi már szeptember óta kéthetente teszteljük a dolgozókat.
 • A hat éven felüliek maszkviselésével és az egymástól való távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a  10  000 főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselést kötelezővé tették. Az egyes közterületek kijelölése a  polgármester feladata lesz, ezt hamarosan Budaörsön is megtesszük. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A maszkviselésre és a távolság-tartásra vonatkozó eddigi szabályok továbbra is kötelezőek maradnak.

Ezek tehát az új szabályok, amelyek november 11-én nulla órától lépnek hatályba.

A veszélyhelyzeti szabályok értelmében egyebekben az önkormányzat képviselő-testülete nem ülésezhet, a hatáskörébe tartozó döntéseket – akár csak tavasszal – most is a polgármester hozza meg. A korábbi gyakorlatnak megfelelően – az azonnali döntést igénylő helyzetek kivételével – a polgármester a döntése előtt kikéri az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok véleményét az előterjesztésről. A közmeghallgatás hagyományos módon, képviselő-testületi ülés keretében történő megtartására sincs lehetőség, ezért a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat elektronikus úton várjuk a lakosságtól, a város honlapján (www.budaors.hu) szereplő email-címre.

Egyelőre ennyit, ígérem, hogy későbbiekben is folyamatosan tájékoztatom Önöket a helyzetről.

Kérem, hogy nagyon vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás


[1] A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről

Kapcsolódó dokumentumok: