Budaörsiként a tegnapi tüntetésről

0
893

Az országos nem kormánypárti média híradása szerint április 9-én vasárnap este mintegy 80 ezren vettek részt a CEU ellehetetlenítésére hozott törvény által kiváltott, a kormány elleni tüntetésen. Összehasonlításként: városunk lakossága az apró gyerekekkel együtt mintegy 30 ezer. S ha mindannyian nem is voltunk ott, azért szép számmal igen, legalábbis ez derült ki lapunk ismerőseinek a facebook-os bejegyzéseiből.

Fotó Kiss Annamária

„Jól választottam ma estére programot. A Várkert Bazár és a Kossuth tér között kb. annyi mostani és volt Illyésessel találkoztam, mint a gimink 50 éves évfordulóján. Felemelő volt” – írja a budaörsi gimnázium tanára a közösségi oldalán. Akiről egyébként kevesen tudják már, hogy a rendszerváltáskor ő volt a helyi Fidesz első elnöke és egyik megalapítója.

Az országos nem kormánypárti média híradása szerint április 9-én vasárnap este mintegy 80 ezren vettek részt a CEU ellehetetlenítésére hozott törvény által kiváltott, a kormány elleni tüntetésen. Összehasonlításként: városunk lakossága az apró gyerekekkel együtt mintegy 30 ezer. S ha mindannyian nem is voltunk ott, azért szép számmal igen, legalábbis ez derült ki lapunk ismerőseinek a facebook-os bejegyzéseiből. A fent már idézett tanár úr egyik tanítványa osztotta meg: „Ááá, én meg a színpadnál toltam végig, nem találkoztam senkivel, viszont szegről-végről szervezőként olyan büszke voltam, mint talán soha.” Egy másik hozzászóló, egy egészen más korosztályból: „Nekem is olyan volt mint, ha osztálytalálkozón lettem volna, tanítványok, régi osztálytársak. Most hallom, hogy mint Soros bérencet, busz szállított, tényleg, meg villamos is. A fránya BKK, mennyi Soros bérencet szállított!” S igen, a település polgármestere, Wittinghoff Tamás pedig élőben közvetítette videón, ahogy haladt a tömeggel. A gyülekezés idején ezzel indított: „Rengeteg jóarcú ember. Fiatalok, professzorok, idősek, hihetetlen sokan vagyunk!” Késő este pedig arról tudósított, hogy „több ezren tüntetnek a rendezvény után. Elképesztő a rendőri jelenlét.”

„Áder döntésétől függetlenül mondjuk el újra és újra, hogy a szervezők szerint 80 ezren voltunk a Kossuth téren, és hosszú idő óta ez volt a legnagyobb tüntetés Magyarországon! A tér befogadóképessége egyébként 80-85 ezer fő (ez rendőrségi adat), s valóban, tele is volt a tér, néhányan már csak a mellékutcákba fértek be. Vagyis kb. annyian voltak, mint a Fidesz elhíresült nagygyűlésén, ahol Philip előbb 1 millió, majd – egy súgás után – 2 millió embert látott. Szóval, akkor most mondjuk mi is azt, hogy 2 millióan voltunk a téren? Nyilván ne. A 80 ezernek is elég meggyőzőnk kellene lennie ahhoz, hogy Áder ne írja alá a törvényt!” – ezt már Laczik Zoltán, az MSzP helyi elnöke kommentelte a tüntetés vége felé, amikor elsőként a Magyar Nemzet, majd forrásként rájuk hivatkozva mások is megírták, hogy a köztársasági elnök alá fogja ma írni a törvényt, hiába kérték, követelték a tüntetők az ellenkezőjét tőle. Ehhez szólt hozzá egyebek között a párt egyik helyi önkormányzati képviselője is, Tóth Ferenc, aki szintén folyamatosan közvetítette a közösségi oldalán, hogy éppen mit lát a tüntetés résztvevőjeként: „Vesztenivalója az államfőnek nincs, már most a leghosszabban hivatalban lévő köztársasági elnök Göncz Árpád óta, pozíciója 2022-ig biztosított, utána az egzisztenciáját magas színvonalon garantálja a törvény. Amit tehát a döntésével kockáztat, annak pusztán lelkiismereti vonzata van. Hűség, önazonosság, szakmai és politikai elvek.”  (Áder aláírta: https://444.hu/2017/04/10/ader-janos-alairta-a-ceu-ellenes-torvenyt – szerk.)

„Szabad ország, szabad egyetem! / Szabad ország, szabad egyetem! / A CEUnak maradni kell, / Az Orbánnak takarodni,/Szabad ország, szabad egyetem” – skandálta a tömeg a videón, amit már egy másik, baloldali, liberális önkormányzati képviselő, Bakó Krisztina tartott fontosnak kiemelni. Ő saját tudósítás helyett rábízta a munkát a hivatásos médiára, a 444.hu-ra, az Indexre és a Magyar Narancsra, és ezek írásait, fotóit, videóit osztotta tovább.

Azért ilyen forradalmi helyzetben vessünk egy pillantást más, helyi képviselők közösségi oldalára is, akik gyakran használják az internetet arra, hogy közvetlenül szóljanak a választóikhoz. Kálóczi Imre alpolgármester, akit éppen azért zárt ki 2014-ben a Fidesz, mert elfogadta a liberális polgármester felkérését erre a feladatra, nem tett közzé semmilyen országos politikai témájú üzenetet, szigorúan csak a helyi ügyekről, új beruházásokról ír mostanában. A Fidesz helyi elnöke Nagy Sándor András szerint a legfontosabb, hogy „Nagyon helyes” az elmaradt olimpia ellenére az arra tervezett beruházások megvalósítása, de a CEU-ügyhöz nem szólt hozzá. Löfler Dávid helyi fideszes képviselő is a helyi ügyekre szorítkozik. Kis kutakodás után csak Sánta Áron, a kormánypárt helyi szervezetének 2014 előtti egyik vezetője osztotta meg a kormány médiájának (pestisrácok) egyik hazug és félrevezető beszámolóját a tüntetésről, de ő se vitte túlzásba a kommentelést.

Meglepő módon az egyik helyi, önkormányzati intézményünk vezetője (mivel nem politikus, így az ő nevét nem írjuk le, ahogy fentebb is csak a politikusokat neveztük meg- a szerk.) közösségi oldalán nem titkolja, hogy Fidesz szavazó és hívő. A CEU tüntetéssel kapcsolatban azonban ő sem szállt vitába az ismerőseivel, viszont „nagyon jó, elképesztő” jelzőkkel ajánlotta figyelembe azt a „világlátós” cikket, mely szerint Berlinben nem is a CEU-ügy miatt tüntettek, hanem azon csak néhányan ilyen táblákat emeltek fel. Lelke rajta, mit hisz el!

„Jól választottam ma estére programot” – kezdtük szubjektív összegzésünket arról, hogy a budaörsiek közül jó páran miként látták és láttatták saját ismerőseikkel a tegnapi tüntetést. Aminek valójában két része volt, egy felemelő, és – ahogy például a 444.hu tudósítója írja – egy „feszült-furcsa-fejetlen”. A második részről, amikor „a kemény mag, akik elég dühösek voltak ahhoz, hogy tovább folytassák a műsort” megpróbált bejutni az Országházba, a helyi, alkalmi tudósítóink már nem írtak.

Szerdán folyt. köv.! (http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-tuntetesek-folytatodnak-egyre-nagyobbak-lehetnek-1392613)

(Ha tegnap mással volt elfoglalva és szeretné most percről-percre végignézni, mi is történt, például a hvg.hu-t ajánljuk: http://hvg.hu/itthon/20170409_Hany_tizezer_ember_tudja_meggyozni_Ader_Janost__CEUtuntetes_percrol_percre)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here