Budaörsi tehetség – gratulálunk a nyertesnek és a szervezőknek!

0
482

Öt hangszeres, hat énekes és egy énekkar versenyzett

 

Ma délelőtt lezajlott az első „A budaörsi tehetség” gálája, illetve maga a verseny, amit a Buda Környéki Televízió élőben közvetített, így azok is láthatták vagy visszanézhetik, akik nem tudtak elmenni a PostART-ra. Mint például az egyik versenyző nagymamája, akit bemutatkozásakor a kamerán keresztül üdvözölt. A tévéközvetítésnek köszönthetően online is lehetett szavazni a közönségdíjra.

A szakmai sorrendet pedig a négytagú zsűri állította fel, akiket a vetélkedő fő szervezője Májer Marcinka Emese és Lakatos György a Budaörsi Tanoda vezetője mutatott be: Tóth Anna zenetörténész, Ihász Kata kórusvezető, Ligebue (Aromi) Anita zenekarvezető és Endrődi Ágnes musicalszínész.

Az első fél órában öt hangszeres produkciót láttunk. Az első színpadra lépő a 18 éves Kállai-Bálint Balu kitűnően gitározik, zongorázik és dobol, amit egy Santana feldolgozás keretében mutatott meg, de meglehetősen zavarba ejtően. Ugyanis nézőként a produkció végéig nehéz volt eldönteni, hogy még csak hangol és beállítja a hangszereket, vagy ez már maga az előadás. Nos, mint kiderült, maga az előadás volt, ami alatt ő maga húzta ki és dugta össze a technikát és vándorolt a három hangszer között. A zsűri mindenesetre megdicsérte a fiatalember sokoldalúságát.

A következő a 16 éves Rujp Anna hegedűs. Mint Tóth Anna az előadás után elmondta, a lány nagyon nehéz darabot választott, amin meg lehet csillogtatni, aki virtuózan bánik a hangszerével. Tóth Anna a lánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „elképesztően jól hegedül, de szétizgulta”.

Király Blanka 9 éves, ő volt az egyik zongorista. Őt követte az ugyancsak 9 éves Varga Dusán, akiről Anita azt mondta, hogy árad a kezéből a zene, de máskor ne sajnálja az időt, hogy beállítsák a székét.

Ezután öt perc technikai szünet következett, amíg a színpadot átrendezték az énekeseknek.

Visy Dorka 9 éves, a zsűri szerint bájos jelenség és magabiztos a kisugárzása. Pári Kamilla 10 évesen remekül tolerálta, hogy percekig nem indult a kísérő zene, majd amikor hirtelen igen, egy icipicit késve lépett be, kicsit hamis is volt a Matilda musical, ami a mai kamaszlányok kedvence, de Endrődi Ági nagyon megdicsérte, hogy sokat fejlődött az elmúlt néhány hónap alatt.

A 10 éves Marton Miráról megtudtuk, hogy beteg volt a felkészüléskor, de mindent megtett, hogy meggyógyuljon, ő is musicalt énekelt, és Tóth Anna a hangját dicsérte meg, hogy szép.

Vastapsot kapott a 16 éves Orgován Akhillesz, aki egy nagyon szomorú dalt adott elő, egy anya nélküli gyerekként felnőtt fiatalember szavait tolmácsolta, ami részben a saját életéről szólt. Gitárral kísérte magát. Anita szerint, aki mikrofon és gitár nélkül is hallotta a fiút énekelni, úgy még nagyobbat szólt. És sok sikert kívánt neki akár ezen a pályán, akár másutt.

Harkály Szilveszter 24 éves, érződött, hogy nem most áll először színpadon. Ő vidámra váltott, jó kis bulit csinált, ami közben a zsűrire is kikacsintott, illetve – fogalmazott az egyik zsűri tag – „tapsot provokált”.

Darányi Klára 13 évesen nagyon profin azzal kezdte, hogy szeretné átadni az érzéseit, ami sikerült is neki, de ahogy Ihász Kata fogalmazott, a mikrofonnal gyakorlottabban kell majd a jövőben bánnia. A Kis hableány angol változatával versenyzett.

Juhász Boróka 20 éves, és bár nem beszéltek össze, ő is a kis hableányt énekelte, magyarul. Megtudtuk, hogy tanul énekelni. A zsűri, különösen Endrődi Ági nagyon megdicsérte, hogy az öltözéke, a megjelenése is passzolt a dalhoz, szép látvány Boróka a színpadon és jól énekel. „Teljes mértékben kiforrott produkció” – mondta róla Ihász Kata.

Az újabb öt perces technikai szünet után a JubiLatte Dicsőítő Zenekar mintha egy vasárnapi zenés misére hívta volna el a közönséget. Ők családi, vallásos közösség és ehhez kapcsolódó dalokat adtak elő, szépen.

Az eredményhirdetésre alig negyedórát kellett várni. Először egy szponzor borászat a szülőknek adott ajándékot, hiszen nélkülük aligha lehettek volna ma itt ezek a tehetséges gyerekek – hangzott el. Majd visszaszámlálás után kiderült, hogy mindenkit jutalmaztak, azért, amiben ő volt a legjobb.

Különdíjas lett a műfaji nyitottságáért Király Blanka, a színpadi jelenlétért Darányi Klára, a legszebb gyermekhangért Marton Mira. A legbátrabb dal választásért Pári Kamilla, a legbájosabb előadóművész Visy Dorka lett, bár itt Lakatos György megjegyezte, hogy ezt a címet többen megérdemelték volna. A szokatlan hangszerhasználatért Kállai-Bálint Balu, kiemelkedő hangszeres tudásért Rujp Anna, kiváló kapcsolatért a közönséggel Harkány Szilveszter, a legszínvonalasabb hangszeres produkcióért Varga Dusán, példaértékű együtt muzsikálásért a JubiLatte, a legőszintébb előadásért Orgován Achilles kapott oklevelet és külön díjakat.

És az első lett, azaz a fő díjat, a budaörsi festőművész Gulyás Boglárka által díszített kézműves fadobozt benne ajándékokkal, köztük a Terrapark által felajánlott 200 ezer forinttal a zsűri egyértelműen Juhászt Borókának ítélte.

A közönség díjat, tehát a legtöbb internetes szavazatot Rujp Anna kapta, és ezzel Kádár Gabriella budaörsi szobrász alkotását.

Szubjektív: Én magam azonban mind a fő díjat, mind a közönségdíjat ezúttal elsősorban a szervezőknek adnám, a nagyszerű előkészítésért, a sok-sok szponzorért, hogy senki nem mehetett haza üres kézzel, a törekvésért, hogy a fiataloknak lehetőséget adjanak a megmérettetésre és – ahogy Emese fogalmazott -, hogy a BudaörsNŐk-höz hasonló újabb közösségek jöjjenek létre.  Végül azonban üres hassal sem ment senki haza, mert az eseményt egy nagy közös ebéd zárta, finom paprikás krumplival. Azok, akik tévén nézték, tehát végül is „csak” erről maradtak le.

Jövőre a budaörsi tehetségkutatóban a táncosok mutatkozhatnak be. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here