Budaörsi diákok az országos döntőben- természettudományi versenyek zajlottak a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában

0
1926

Idén április 7-én került megrendezésre a Teleki Pál Földrajz-Földtan Verseny megyei döntője a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában, ahol a budaörsi iskolák tanulói kiemelkedően teljesítettek, ráadásul az Illyés Gyula Gimnázium két tanulója, Hajdú Zsófia Anna és Kovács Ferenc Soma bejutott az országos döntőbe is.

Idén április 7-én XXVI. alkalommal került megrendezésre a Teleki Pál Földrajz-Földtan Verseny megyei döntője a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában, amely második éve kibővült Kárpát-medencei régióval. Az aktuális Oktatási Minisztériumok pedagógiai osztályainak mindig fontos volt ez a verseny, ahol a diákok nemcsak a földrajz tudomány elkötelezettei voltak, hanem az aktuális újdonságok, felfedezések iránt is fogékonynak mutatkoztak. Budaörs már az első években is ott volt a Pest megyei szervezői között, és hamarosan a Budaörsi 1. Számú Általános Iskola adott otthont Vanekné Lombos Éva biológia-földrajz szakos tanár vezetésével.

Minden évben vannak különlegességek, nehézségek, szép eredmények, de az idei esztendő kiemelkedett a sok éves átlagból, mert Budaörs iskolái kiemelkedően jól szerepeltek.

A 7. osztályos korcsoportban az Illyés Gyula Gimnázium két versenyzője Hajdu Zsófia Anna és Kovács Ferenc Soma végzett holtversenyben az első helyen (Bene Tünde felkészítésével), ami azért különleges, mert eldönthetetlenül minden feladatban kiválóak voltak, így a főszervező Magyar Természettudományi Társulat benevezte őket az országos döntőbe. Ilyen esetre még nem volt még példa, mert addig kellett kérdezni a versenyzőket, amíg valaki jobbnak nem bizonyult. Pontszámilag a 2. helyen is budaörsi tanuló végzett: Mező István (felkészítő tanár: Kunné Feiertag Mónika), a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulója, illetve 5. helyen az 1. Számú Általános Iskolából Lencse Zsombor (felkészítő tanár: Magyar Ádám). Magas pontszámok születtek a nehéz feladatlap ellenére.

Ezen a napon és ebben az időpontban párhuzamosan zajlott iskolánkban a Pest megyei Szaktárgyi Biológiaverseny, amely az 1. Számú Általános Iskola tanulóinak sikerével zárult. László Anna Réka 1. helyezett, Némedi Marcell Miklós (felkészítő tanár: Kovácsik Ildikó) második, Ballók Melinda és Kiss Boglárka Zoé pedig 4. helyezettek lettek holtversenyben, valamint pontszámilag Törzsök Szófia Anna a 8. helyen végzett (felkészítő tanár: Gyarmati Márta) a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskolából.

A heti sort pénteken, 13-án zárta a XXVI. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny, mely ugyanazon évben született, mint a Teleki-verseny, csak a Földművelésügyi Minisztérium fővédnöksége és a jelenlegi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Itt a Budaörsi 1. Számú Általános Iskola tanulója, Vida Áron Pál 6. osztályos tanuló érte el a legjobb eredményt 5. helyezettként Kovácsik Ildikó felkészítésével.

Felkészítő tanárként, szervezőként szeretném kifejezni örömömet az összes versenyző és természettudományi tantárgyat tanító Kollégám nevében. Ezek a szép eredmények a gyakorlatban remélem szemléletváltást is jelentenek, hogy környezetünkben sokkal tudatosabban éljünk erőforrásainkkal, illetve ismerjük meg és becsüljük a minket körül vevő természeti értékeket!

Szerző: Kovácsik Ildikó (szaktanár, szervező – Budaörsi 1. Számú Általános Iskola)

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanáraiknak!

A felhasznált kép illusztráció, forrása: pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here