Budaörsi anyukák arról, mit terveznek az őszi szünetben

0
509

Mit csináljunk az őszi szünetben a gyerekekkel?

Hétfőtől, október 25-től őszi szünet, ami néhány családnál megint a „hova tegyük a gyereket” problémát veti fel, bár csak néhány napról van szó. A szervezett táborokról (például a Csikiben vagy a Babtéren) már igyekeztünk tájékoztatni olvasóinkat, most inkább budaörsi szülőket kérdeztünk meg, hogy valóban gondot jelent-e az óvodai, iskolai szünet, vagy inkább alig várják már, hogy együtt lehessen otthon a család.

„Két kislányunk van, hetedik és harmadik osztályba járnak a Kesjárba. A mi családunk számára az őszi szünet (sem) arról szól, hogy hova tegyük a gyerekeket, vagy alig várjuk, legyen valahol egy lufihajtogatós, zenés program. Mivel elég nagyok már ahhoz, hogy néhány órára felügyelet nélkül maradjanak, ez sem jelent igazán problémát” – meséli B. Éva. Így folytatva: „Mivel szerda kivételével minden hétköznap edzésre megy mindkét gyerekem, ami szünetben is van, ez már egy adott program. Szerencsére nem túl korán kezdődik, 11 óra tájékán, így legalább a szünetben nem kell korán kelniük. Így pont eltelik az idő a kényelmes ébredéstől a reggelizésen át a készülődésig, s már indulni is kell. Ebédidőre érnek haza, sőt, ekkor már jócskán benne vagyunk a délutánban. Kicsit ejtőzhetnek, játszhatnak, pihenhetnek. Ki kell használniuk az időt, mert később, amikor apa megjön, tanulási időt rendel el. Igen, szünetben is, mert ekkor lehet végre gyakorolni, új feladatok helyett a régieket átismételni, erősíteni a helyesírást, memorizálni az angol/német szavakat, szorgalmi feladatokat csinálni. Amikor nincs edzés vagy a nincs más „kötelező program” (például segíteni a nagyszülőknek a festés utáni rámolásban, levágni az elburjánzott sövényt, gyepet), akkor nagyon szeretünk kirándulni, akár a közeli hegyekbe, akár távolabb. Ez nálunk mindenképpen elsőbbséget élvez, mint a programajánlókban meghirdetett közösségi gyermekprogramok.””Nálunk szintén relatíve nagyok már a gyerekek, a lányom 12 éves, a fiam 9, tehát a felügyeletük nem gond” – ezt már K. Tímea osztja meg velünk. Ők a Hermanba járnak, és bizony az őszi szünetben is előfordul, hogy bemennek az iskolába. Na nem tanulni, hanem a mindenki által használható szabadtéri sporteszközökhöz, illetve a sportpályára, amit egész évben szinte mindenki szívesen használ a családjukban. Az idei őszi szünet előtt szó volt arról, hogy közösen elutaznak vidékre, rokonokhoz, de úgy alakult, hogy egy vidéki rokon kislány jön hozzájuk látogatóba. Így amit neki szerveznek programokat, az mindenkinek élmény. „Például megyünk szusizni, mert én imádom, ismerje meg az unokatesóm is. Meg virtuális játék szalonba és sötétedés után bemegyünk Budapestre városnézésre” – sorolja Tímea lánya. Nyáron a két gyerek nagyon jól érezte magát a táborokban, de ezt a pár napot nem szeretnék ott tölteni – derült ki.

„Mivel az ötéves, legkisebb gyerekről most derült ki egy státusvizsgálaton, hogy nincs számfogalma, így sokat fogunk az őszi szünetben társasozni és gyurmázni – válaszolja kérdésünkre, hogy ők mit terveznek Sz. Andi. Ő háromgyermekes édesanya. A nagyok 10 és 13 évesek és egy budaörsi magániskola tanulói. Andi úgy tervezi, hogy a szünetben otthon marad velük, és bicikliznek, felfedezik a környéket, ahova nemrég költöztek, filmet néznek közösen és előkerül a diavetítő is. A mesék szövegét – mert anya „fáradt” – a gyerekek olvassák fel, ami megint csak jó gyakorlás. „Szeretném még átnézni és elővenni a gyerekekkel közösen a téli ruhatárat és úgy volt, hogy ültetünk is a kertbe, de ha hideg lesz, ez már elmarad” – folytatja Andi. És még megjegyzi: „és a temetőbe is kimegyünk már hét közben, rendezgetni a díszeket, lemosni a sírkövet. Viszünk ki festett kavicsot vagy más kis saját készítésű tárgyat és elbeszélgetünk.” S hogy ez nem korai-e, jót tesz-e a gyerekeknek? „Velem senki nem beszélte meg 14 éves koromban édesanyám halálát, ami máig nyomaszt. Én másként szeretném kezelni ezt a kérdést.”

A fotók csak illusztrációk!

Folytatás: https://budaorsinaplo.hu/budaorsi-anyukak-arrol-mit-terveznek-az-oszi-szunetben-2-resz/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here