„Budaörs jó, de jobbá lehet tenni!” – a UNICEF képviselői tartottak előadást a városházán

0
1455

Péntek délelőtt megtelt a városháza nagyterme: budaörsi intézményvezetők és tizenéves diákok gyűltek össze, hogy megtudják, mit is jelent az, hogy tavaly Budaörs elnyerte a UNICEF Gyermekbarát Település címét, valamint hogy részt vegyenek egy interaktív előadáson, amelynek végén az ő ötleteiket is felhasználva elkészül egy akcióterv-vázlat a településük jobbá tételére.

„Budaörs éppen elég dolgot tesz, hogy itt a gyermekek, a fiatalok, az ifjúság jól érezze magát” – jelentette ki a megnyitón Karsainé Kovács Judit, a polgármesteri kabinet köznevelési és közművelődési osztályvezetője. Kifejtette, hogy a délelőtti előadás célja az, hogy a résztvevők megismerjék a UNICEF Gyerekbarát Település programját, és a játékos feladatok során segítsenek rávilágítani a fejlesztendő területekre.

A UNICEF 1996-ban indította el Gyerekbarát Település programját, amelyhez 2015-ben csatlakozott Magyarország. A program célja, hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményének helyi szinten történő hatékony végrehajtását elősegítse. Ez alapján azokat a településeket díjazzák, amelyek olyan helyi irányítási rendszer, modell és jó gyakorlat kialakítását tűzik ki célul, amely kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására.  Egy Gyermekbarát Település garantálja, hogy minden gyermek és fiatal hatással lehessen a települését érintő döntésekre, elmondhassa a véleményét arról, hogy milyen településen szeretne élni, valamint aktívan részt vehessen a családi, kisközösségi és társadalmi életben. Az első díjazottak Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda volt, majd 2016-ban őket követte Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás. Tavaly októberben pedig mi is hírt adtunk arról, hogy 2017-ben Orosháza és Zalaegerszeg mellett városunk kapta meg a UNICEF Gyerekbarát Település címét.

Péntek délelőtt tehát a UNICEF gyerekjogi igazgatója, Dr. Tausz Katalin és Kovács Anna Sára gyerekjogi munkatárs tartottak előadást a városházán. A budaörsi óvodák és iskolák vezetői mellett 30-35 diák is részt vett a rendezvényen, mindannyian aktívan ötleteltek a játékos feladatok során. Számba vették azokat a dolgokat, amelyek kifejezetten jók városunkban, így például sok a park, a játszótér, az üzlet és a sportolási lehetőség, jó a tömegközlekedés, sok kerékpárút van, van strand, színes gyerekprogramok, közösségi és kulturális terek stb.. Valamint azokat is, amelyek véleményük szerint még fejlesztésre szorulnak, mint például lehetne több kutyafuttató és „kutyazacsi” az ürülék számára, jó lenne több kondipark és a strand bővítése, nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a járókelők biztonságára, lehetne több zebra, a játszótereken jobban oda kéne figyelni az illemhelyek takarítására, és a speciális fejlesztést igénylő gyermekek számára szükséges lenne a megfelelő feltételek biztosítása. Az így összegyűjtött javaslatokat eljuttatják az önkormányzat munkatársainak számára, akik ezek segítségével a következő hónapokban megalkotnak egy akciótervet annak érdekében, hogy Budaörs egy igazán élhető, és továbbra is gyermekbarát település maradjon.

A rendezvény záróakkordja egysoros üzenetek megfogalmazása volt, amelyeket a diákok és a pedagógusok is egy-egy kis jegyzettömb lapjaira írtak. A felnőttek a gyerekeknek, a gyerekek pedig a felnőtteknek üzenhettek. Az utolsóként felolvasott mondat a következő volt: „Azt üzenem a felnőtteknek, hogy Budaörs jó, de jobbá lehet tenni!” – reméljük, így is lesz!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here