Bringára fel – indul az első I bike Budaörs

0
1282

A Föld Napja Alapítvány programja (13. rész)

Idén már ősszel is közös kerekezésre várja a város apraját-nagyját a budaörsi Fillari Team, hogy a már hagyományosnak mondható 2017. tavaszi 11. budaörsi Föld napi bringás felvonulás után ezentúl tanévkezdéskor is népszerűsítsék a bringás közlekedést. Hagyjuk néha pihenni a kocsit – egészségünknek is jót tesz.

A hagyományteremtő első őszi I bike Budaörs kerékpáros felvonulás szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon 17.00 órakor indul a Városháza parkolójából. A felvonulás célja népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést és felhívni a figyelmet közlekedésünk szénlábnyomának, zaj- és légszennyezésének csökkentésére. Fontos szempont az is, hogy a budaörsi kerékpárosok megismerjék egymást egy vidám, közös kerekezés közben.

Az első őszi tekerést a Föld Napja Alapítvány felkérésére szervezik a Fillarisok, ugyanis több helyi iskola hirdet szeptemberben szénlábnyomcsökkentő versenyt az alapítvány budaörsi környezeti programjának részeként. (A több mint egy éve kezdődött program 2017 decemberéig tart az Auchan támogatásának köszönhetően.) A figyelemfelhívó környezeti verseny célja, hogy a városban minél többen hagyják pihenni a kocsit – legalább szeptember 16-22. között, az Európai Autómentes Héten.

Cél, hogy aki csak teheti, szervezze úgy a hetet, hogy autó helyett gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel – például az iskola- és munkakezdéshez igazított menetrendű ingyenes helyi busszal – érje el úti célját. Ez a város levegőjének és a részvevők egészségének is jót tesz. Több mozgás, kisebb zaj, kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por a levegőben megéri, hogy kicsit korábban induljunk.

Közlekedésünk ökolábnyomának kiszámításához csak néhány adat – egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat, a zajról és a légszennyezésről nem is beszélve. A gyalog, két keréken, rolleren, görkorin vagy deszkán megtett minden kilométer – a kilélegzett szén-dioxidot ez esetben nem számolva – szénlábnyoma nulla. A közösségi közlekedés is jobb választás, mint az autózás – egy 5 km-es autózás személyenként átlag 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

Az autómentes hetet szeptember 22-én, pénteken közös városi tekerés zárja, amely a Városházától indulva kb. egy órás vidám együtt kerekezés után a Post Artnál ér véget közös bringaemeléssel. Kicsiket és nagyokat egyaránt várunk, mert nem a táv és az idő számít, hanem az, hogy közösen, együtt biciklizzük körbe Budaörs utcáit – és ne csak az Európai Autómentes Napon.

Varga Éva

 

Kvíz

Mikor és honnan indul az első I bike Budaörs bringás felvonulás?

  1. a) Sportcsarnok elöl, szeptember 16., 15 óra
  2. b) Auchan áruház parkolója, szeptember 22., 16 óra
  3. c) Városháza parkolója, szeptember 22., 17 óra
  4. d) Városháza parkolója, szeptember 21., 18 óra

 

Átlag mennyivel növeli 1 liter üzemanyag elégetése szénlábnyomunkat?

  1. a) nem növeli
  2. b) 2,5 kg-mal
  3. c) 10-szer nagyobb, mint 5 km gyaloglásé
  4. d) 25-ször nagyobb, mint 5 km gyaloglás

A helyes választ ide várjuk: bnaplo@t-online.hu

A nyertesek az alapítvány 7köznapi kalauz című könyvét kapják.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here