Böjti ajánlatunk: serpenyős cukkini

0
119

Serpenyős cukkini háromféle sajttal

Ha március, akkor böjt. A kamrában félrerakjuk a nehéz, zsíros ételeket, előkerülhetnek a friss zöldségek és megkezdhetjük mind a testi mind a lelki megújulást.  A katolikus egyház idén a böjtöt március 6-án kezdi, hamvazószerdával. Ezek a böjti napok segítenek, hogy hús helyett zöldségekkel és egyéb ínyencségekkel rakjuk tele a tányérunkat. Íme, egy nagyon finom és tartalmas étel:

Hozzávalók:

  • 3 ek. olíva olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 nagy cukkini
  • 1 leveskocka
  • 1 tojás
  • 1dl tej
  • 1 csomag parmezán sajt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 nagy mozzarella
  • 1 csipet kakukkfű, orgánó és bazsalikom (szárítottak)

Elkészítés:

A cukkinik mindkét végét levágjuk, megmossuk és vékony szeletekre karikázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk és az olíva olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveskockát, amit 2dl vízben feloldottunk. Megfűszerezzük a kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és az összenyomott fokhagymával, majd a tejet is hozzáöntjük és hagyjuk párolódni. Ha megpárolódott besűrítjük egy tojással, lehúzzuk a tűzről és a 3 féle lereszelt sajtot belekeverjük a cukkinibe. Az egészet egy jénaiba átöntjük és berakjuk az előmelegített sütőbe (200°C) és pirosra sütjük. Tálaljuk barna kenyérrel vagy barna kiflivel. Jó étvágyat!

Írta és elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica (archív, 2017.)

Kapcsolódó friss cikkünk: A böjt szerepe az egészségmegőrzésben – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here