Serpenyős cukkini háromféle sajttal
Ha március, akkor böjt. A kamrában félrerakjuk a nehéz, zsíros ételeket, előkerülhetnek a friss zöldségek és megkezdhetjük mind a testi mind a lelki megújulást. A katolikus egyház idén a böjtöt március 6-án kezdi, hamvazószerdával. Ezek a böjti napok segítenek, hogy hús helyett zöldségekkel és egyéb ínyencségekkel rakjuk tele a tányérunkat. Íme, egy nagyon finom és tartalmas étel:
Hozzávalók:
- 3 ek. olíva olaj
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 nagy cukkini
- 1 leveskocka
- 1 tojás
- 1dl tej
- 1 csomag parmezán sajt
- 15 dkg trappista sajt
- 1 nagy mozzarella
- 1 csipet kakukkfű, orgánó és bazsalikom (szárítottak)
Elkészítés:
A cukkinik mindkét végét levágjuk, megmossuk és vékony szeletekre karikázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk és az olíva olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveskockát, amit 2dl vízben feloldottunk. Megfűszerezzük a kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és az összenyomott fokhagymával, majd a tejet is hozzáöntjük és hagyjuk párolódni. Ha megpárolódott besűrítjük egy tojással, lehúzzuk a tűzről és a 3 féle lereszelt sajtot belekeverjük a cukkinibe. Az egészet egy jénaiba átöntjük és berakjuk az előmelegített sütőbe (200°C) és pirosra sütjük. Tálaljuk barna kenyérrel vagy barna kiflivel. Jó étvágyat!
Írta és elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica (archív, 2017.)
Kapcsolódó friss cikkünk: A böjt szerepe az egészségmegőrzésben – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)