Már csak egy hét van húsvétig, ideje beszerezni az ünnepi menühöz az alapanyagokat. Idei ajánlatunk a bárányhúsból készült szószos köfte és egy édes és egy sós sütemény.
Bárányköfte
Hozzávalók:
- fél kg darált bárányhús
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt, római kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- bors, só
- egy csokor petrezselyem
- 3 ek. friss menta
- olívaolaj
Szószhoz:
- 400g görög joghurt
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve és héja
- tengeri só
- friss mentalevél
Elkészítés:
A köfte hozzávalóit összegyúrjuk. Kis kolbászkákat gyúrunk belőle, ezeket pici vízben megforgatjuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd kisütjük. A szószhoz valókat is összekeverjük és a hús mellé tálaljuk.
Piskóta nyúl
Hozzávalók:
- nyúl vagy bárány formájú tepsi
- 20 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- 1 citrom héja
- 4 tojás
- 30dkg porcukor
- 2 dl joghurt
- másfél dl olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk (a citrom héját lereszelve adjuk hozzá). A formákat rámával kikenjük és belisztezzük. Háromnegyedéig töltjük a formákat a tésztával. Előmelegített sütőben, 180 °C-on 40 perc alatt készre sütjük a nyuszit. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral és a szemének egy mazsolát használunk dísznek.
Húsvéti sonkás, borsós pite
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg ráma
- 1 tojás
- 1 csipet só
Töltelék:
- 20 dkg főtt sonka feldarabolva
- 20dkg zöldborsó
- olaj
- 1 csokor újhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 20dkg natúr krémsajt
- 3 tojás
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- oregáno
Elkészítés:
A tésztához valókat összekeverjük, ha szükséges, egy-két pohár hideg vizet még adhatunk hozzá. Hűtőben 30 percig pihentetjük. Egy piteformát kivajazunk és kilisztezünk. A kinyújtott tésztát elhelyezzük, úgy hogy az oldalára is jusson tészta. A töltelékhez egy pici vajon a sonkát és a borsót megpirítjuk, belekeverjük az újhagymát, beletesszük a tejszínt és krémsajtot, majd simára keverjük. Közben a tojásokat is hozzáadjuk lassan. Végül fűszerezzük, ráöntjük a tésztára és 200°C fokon 40 perc alatt megsütjük.
Elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica