Az időseket köszöntötte ma az önkormányzat

0
99

„Meg kell találni minden életkorban azt, ami értékes” – mondta a ma délelőtti városi ünnepségen a nyugdíjasoknak Wittinghoff Tamás polgármester a köszöntőjében. Október 1-én van az Idősek Világnapja és ebből az alkalomból Budaörs Város Önkormányzata minden ősszel felköszönti Budaörs idős polgárait. A beszéd utáni zenés műsort ezúttal Molnár György harmonikaművész triója és Tabáni István szolgáltatta.

A Jókai Mór Művelődési Ház színházterme megtelt nyugdíjasokkal, akik számára ma délelőtt ünnepi műsort szervezett az önkormányzat. A városháza, a nyugdíjas klubok és egyéb szociális szervezetek képviselőinek üdvözlése után Wittinghoff Tamás polgármester mondott köszöntőt, melyhez olyan idézetet választott, ami az idős kor előnyeire helyezte a hangsúlyt. Singer Magdolna mentálhigiénés szakember írásából olvasott fel: „Öregnek lenni nem csak azt jelenti, hogy gyengül a látásunk és őszül a hajunk, esetleg jönnek a betegségek. Hanem olyasmiket birtokolhatunk, amiket fiatalabb éveinkben soha. Legfőképpen nem szabad veszni hagynunk a fiatalos kíváncsiságunkat, nyitottságunkat, érdeklődésünket. A világ olyan színes, olyan változatos, olyan kiismerhetetlen, hogy ezer élet is kevés lenne a feltérképezéséhez. Kétségtelen, hogy az öregedés válsággal is járhat, amely veszély és esély is egyúttal. Fennáll a veszélye, hogy nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, s magányos, szorongó, a rossz jellemvonásainkat felerősítő idősekké válunk, de esély is, hogy életünk alkonyán még sok mindent megvalósíthassunk azokból az álmainkból, amire fiatalon nem jutott időnk. Vagy felfedezünk olyasmiket, amikre korábban nem volt szemünk vagy olyan mélységű emberi kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyre a rohanó években esélyünk sem lehetett. Az időskor felszabadító, megszabadulunk olyan kötelékektől, amelyet egész életünkben hordoznunk kellett. Ezt a szabadságot fel kell fedezni, örömmel kell üdvözölni és élni kell vele. Felfedezhetjük alkotó, kreatív énünket, kiépíthetünk új készségeket, felvehetünk új szokásokat. Felfedezhetjük az élet mintázatának apró részleteit, rejtett szépségeket, amelyhez csak elmélyüléssel, nyitottabb lélekkel tudunk hozzájutni. A természet és benne az ember csodája ebben a korban mutatja meg magát leginkább, most kerülhetünk közelebb valódi önmagunkhoz is.

Beszédét az idézet után úgy folytatta, hogy eme ideális állapot eléréséhez támogató közeg szükséges, és a családi, baráti kötelékeken kívül a városi intézményrendszer is. „Mi már évtizedek óta ebben a szellemiségben közelítünk az időseinkhez. Nem véletlen, hogy már 2007-ben megkaptuk az idősbarát város díjat, amellyel azt értékelték, hogy nagyon körültekintően igyekszünk gondoskodni a budaörsi idősekről. Beleértve a kiváló és kiterjedt gondozói hálózatot, az átlag fölötti támogató rendszert, a rengetegféle kulturálódási és szórakozási lehetőséget, az internetes készségek oktatását, az ingyenes nyaraltatást, a kiemelt törődést karácsonykor, az idősek véleményének kikérését, a magas szintű idősek otthonát és még hosszasan lehetne sorolni azokat a szempontokat, amik alapján mi ezt a díjat megkaptuk. Persze mindezek csak akkor érnek valamit, ha a budaörsi idősek is mindig azt érzik, hogy ebben a városban figyelnek rájuk, nincsenek magukra hagyva, az önkormányzat és intézményeik folyamatosan reagálnak, ha új kihívások jelennek meg a nyugdíjasok életében. Most is egy ilyen időszakról van szó, amikor a romló gazdasági helyzet, az európai átlagnál két-háromszoros infláció főleg a kis pénzből élőket viseli meg, így különösen az időseket. ezért döntött úgy a képviselő testület, hogy tovább emeli a különböző támogatások összegét, és ezek jogosultsági határát is jelentősen felemelte, így a korábbinál többen férnek hozzá ezekhez a támogatásokhoz, s talán sikerül valamennyire ezzel a lépéssel ellensúlyoznunk a brutális drágulás okozta nehézségeket” – közölte.

Éppen ezért, minden alkalommal, amikor idősek körében beszélek, megerősítem, hogy bátran jelentkezzenek az önkormányzat vagy az általa működtetett intézmények felé, ha olyan nehézség keletkezik az életükben, amelyet nem képesek egyedül megoldani. Nem fogjuk soha cserbenhagyni a nyugdíjasainkat” – jelentette ki.

Mivel a legidősebb budaörsi nem tudott jelen lenni az ünnepségen, a neki szánt virágcsokrot a polgármester jelképesen Romsics Lászlóné Kovács Ilonának nyújtotta át, így köszöntve valamennyi budaörsi idős embert.

Ezt követően vette kezdetét a zenés műsor, melyet Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész triója szolgáltatott és a Csillag születik egykori győztese Tabáni István énekelt.

Az esemény végén a kijáratnál mindenki számára jutott egy kis ajándék, virág és édesség.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here