Az időseket köszöntötte az önkormányzat

0
996

Az Idősek Világnapján, október 1-jén Budaörs Város Önkormányzata ünnepséget rendezett a nyugdíjasoknak a Jókai Mór Művelődési Házban. Beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester, aki a legidősebb vendéget külön köszöntötte. A műsort az Operettszínház és az Operett Voices Társulat művészei szolgáltatták. Az esemény állófogadással zárult.

A Jókai Mór Művelődési Ház színházterme megtelt nyugdíjasokkal, akik számára ma délelőtt ünnepi műsort szervezett az önkormányzat. A városháza, a nyugdíjas klubok és egyéb szociális szervezetek képviselőinek üdvözlése után Wittinghoff Tamás polgármester mondott köszöntőt. Beszédében hangsúlyozta, hogy bár évről-évre megrendezik ezt az ünnepséget, nem merül ki ebben az önkormányzat idősekkel kapcsolatos feladata. Elmondta, a szociális hivatal kiadta a legfrissebb Szociális kalauzt, melyben a már kibővült támogatások köre található meg. Szót ejtett a kamaraerdei idősek otthona bővítéséről is, mely szintén az idősek helyzetét hivatott javítani.

Ezen kívül érdekes híreket is megosztott hallgatóságával. Az egyik, hogy Guinness rekordot próbálnak meg felállítani Budaörsön. A 70 év felettiek kategóriában próbálják megdönteni a legnagyobb létszámú, párok által bemutatott közös tánc csúcsát. Tavaly a 75 év felettiek közül 43-an táncoltak együtt a színpadon, összesített életévük 3535 év. A polgármester személyes tapasztalata is hasonló, nyugdíjas klubok látogatása során azt látta, az idősek sok időt töltenek együtt, kirándulnak, nyitottak a világra. Szakértők és egy százéves angol balettoktató hölgy szerint is ezek azok a tényezők, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, élhetővé és élvezetessé teszik az időskort. A tevékeny életmód, méghozzá a szívesen és örömmel végzett tevékenység okozza ezt, ezen kívül pedig a testről való gondoskodás, melyre nagyon kell vigyáznunk, hiszen egy van belőle. A polgármester hozzáfűzte, hogy „mindezekhez feltétlenül szükség van olyan szociális és egészségügyi ellátórendszerre, mely támogatja a megőrzést és olyan szabadidős lehetőségekre, melyek vonzóvá teszik az otthonról való kimozdulást.” És úgy véli, Budaörsön ezek átlagon felüli színvonalon állnak rendelkezésre.

Megtuduk még azokat a statisztikai adatokat, melyek szerint Magyarországon minden ötödik ember időskorú. És a polgármester beszélt arról is, hogy a szociológusok a társadalmat összetartó erőnek tekinti az időseket. Családon belül és tágabb közösségekben egyaránt. „Mi, Budaörsön régóta ezt a szemléletet valljuk, értékként tekintünk az idősekre, akiknek szeretnénk életüknek ezt a szakaszát minél boldogabbá tenni” – hangsúlyozta.

Végezetül azt kérte a hallgatóságától, hogy felülemelkedve az utóbbi napok méltatlan eseményein, a választások során az elmúlt évtizedekben végzett munkáját tekintve döntsenek.

Beszéde után Wittinghoff Tamás felköszöntötte a jelen lévő legidősebbet, Dr. Iványiné Dr. Fekete Ágnest egy csokor virág és ajándékkosár kíséretében. Dr. Iványiné dr. Fekete Ágnes Budapesten született 1924. július 13-án. Erdélyi családból származik, de nagyapja 1885-ben vásárolt telket Budaörsön, és a család itt élt generációkon át. Orvosi tanulmányait a háború megszakította, de később végül sikeresen elvégezte az egyetemet. A diploma megszerzése után a Semmelweis Egyetem elméleti kutatóintézetében dolgozott harminchat éven át. Közben az MTA doktora lett, sikeres pályafutása után nyugdíjba vonult. Megkapta már az arany-és a vasdiplomát is. Tizenhét éve özvegyen él, szabad idejében kertészkedik.

Ezt követően kezdetét vette az zenés-táncos operettműsor, melyet az Operettszínház és az Operett Voices Társulat művészei szolgáltattak, részleteket adtak elő a legnépszerűbb operettekből, melynek végeztével a folyosón finomságokkal megrakott asztalok várták a vendégeket.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here