Az ARTalakulás Galéria impozáns kiállítással kezdte az évet

0
552

Az év végéhez közeledvén, megkértünk néhány, városunk életében aktívan szerepet vállaló polgárt, mondják el, mennyire hozta őket, illetve az általuk képviselt szervezetet nehéz helyzetbe a koronavírus járvány és annak következményei. Másodikként Tölgyesi Katalin kurátor, az ARTalakulás Galéria vezetőjének értékelőjét tesszük közzé

Januárban Horváth Ernő fotográfiáit állítottuk ki. A 30 évvel ezelőtti történelmi események dokumentarista fényképei, visszaidézték az akkori jelentős történelmi eseményeket. Az ország tele reménnyel, innovációval, belevágott egy új rendszer felépítésébe, és ennek jelentőségéről, rendszerváltásként emlegetett időszakról tartott előadást Ungváry Krisztián történész. Wittinghoff Tamás polgármester köszöntőjében igen érzékletesen beszélt az akkori időkről, hiszen aktív résztvevője volt.

Ahogyan szokták mondani, még a “csillárokról is lógtak“ érdeklődők, diákok, tanárok. Talán ilyen sokan még nem töltötték meg a városháza dísztermét, és a fölötte lévő folyosó ablakaiban is figyelő arcok szemlélték az előadásokat. A fotográfiákról és az alkotóról meséltem én is közvetlen történeteket, hogy kicsit átélhesse a hallgatóság, mit is jelent a “tűzvonalban“ jelen lenni és dolgozni.

Immár sok éve rendezek évfordulókhoz köthető, emlékező tárlatokat, megnyitó műsorokat, amiknek helyszíne a budaörsi városháza aulája. Nagyszerű együttműködés alakult ki a város vezetőségével, támogatva ezeket a fontos eseményeket. Célom volt olyan neves kortárs képzőművészek munkáit bemutatni, amit a budaörsi pedagógusok is jó szívvel fogadtak, sőt, immár több közös oktatásban, tárlatvezetésben együtt tudtunk dolgozni. Elindult egy igen széleskörű oktató-kutató program is, amihez több tanár csatlakozott. Ennek egyik új kezdeményezése volt, hogy a tanulók alkotásaiból rendezhettünk kiállítást, a neves művészekkel együtt, valamint az iskolák támogatására ezen rajzokból aukciót szerveztünk. Nagy öröm volt látni, hogy a szülők megértették a célunkat, és lelkesen egymásra licitálva vásároltak diák-műveket, amiket kinyomtatva, ajándékként vagy saját lakás dekorációként felhasználtak.

Az ebben az évben eltervezett, hasonló jellegű közös programok elmaradtak, mert vigyáznunk kell egymásra. Sok munka veszett el így, de abban reménykedem, hogy a későbbiekben folytatni tudjuk ezt a sorozatot, mert van miről megemlékeznünk. a tanítások is elmaradtak, az aukciók is, amiknek egyre nagyobb volt a sikere. Nagyon nagy élmény olyan pedagógusokkal együtt gondolkozni, dolgozni, sokszor rendhagyó tevékenységet folytatni, ami kicsit más, de mindenképpen olyan innováció, ami előre mutat, fejleszt, értéket teremt és amiben minden résztvevő, gyermek és felnőtt jól érzi magát.

Ez most egy nem várt átmeneti állapot, de ez is elmúlik majd, mint az a sok rossz ami mostanában körülvesz minket.

Ebben a közösségben sok szeretetet kaptam, én is sokat tanultam, egymást inspiráltuk, kortól, nemtől és mindenféle előítéletektől menetesen. Olyan magas színvonalú munka folyik itt az oktatásban is, aminek a későbbiekben is része szeretnék lenni. Amint lehet folytatjuk.

 

Tölgyesi Katalin, az ARTalakulás Galéria vezetője, Kurátor

A sorozat első része:

“A természet nem hagyta magát, ontotta virágait”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here