Az alpolgármester átadta a megbízólevelet az új bírósági ülnököknek

0
267

A tavasz folyamán lezajlott a 2023. évi bírósági ülnökválasztás. A Budaörsi Járásbírósághoz három fő fiatalkorúak büntető ügyében eljáró ülnök választására volt szükség, ezért a legutóbbi, áprilisi testületi ülésen személyükről is döntött a testület. Ma kora délután Biró Gyula alpolgármester feladata volt, hogy hivatalosan átadja az új bírósági ülnökök részére a megbízólevelet, azonban az eseményen egyikük nem tudott jelen lenni, ő később kapja meg a megbízólevelét.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák, bírósági ülnökök is részt vesznek az ítélkezésben. Idén a köztársasági elnök a a bírósági ülnökök választását 2023. március 7. és 2023. április 30. közötti időtartamra tűzte ki. Ez Budaörsöt annyiból érintette, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a 24.SZ/2023. (II. 15.) OBHE határozatában megállapította a megválasztandó ülnökök számát és döntése a Budaörsi Járásbírósághoz három fő fiatalkorúak büntető ügyében eljáró ülnök választását tette szükségessé. A bírósági ülnököket a képviselő testület választja. A 2023. április 26-án megtartott képviselő-testületi ülésen döntöttek a három fő, fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bírósági ülnök megválasztásáról, akiknek megbízatása 4 évre szól. A megválasztott ülnököknek bírói esküt kell tennie, melyre a holnapi napon kerül sor.

A megválasztott három ülnök Máray Rita Márta, dr. Toók Gabriella és Kovács Gábor. A mai napon került sor a megbízó levelek hivatalos átadására. Biró Gyula alpolgármester feladata volt, hogy átadja az új bírósági ülnökök részére a megbízólevelet, azonban az eseményen egyikük nem tudott jelen lenni, ő később kapja meg a megbízólevelét.

Rövid beszédében Biró Gyula elmondta, az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, de csak a munkaügyeket és a fiatalkorúakat érintő perekben van szerepük. Ezt követően jókívánságait fejezte ki elkövetkezendő munkavégzésükhöz és átadta megbízó levelet dr. Toók Gabriellának és Kovács Gábornak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here