„Apa, ma csak te nézheted a tévét”

0
940

Magyarországon összesen 1 millió 716 ezer apa nevel gyermeket családban vagy egyedülállóként

Magyarországon ma, azaz június 17-én van apák napja. Hazánkban 1 millió 716 ezer apa nevel az édesanyával (házastársként, élettársi kapcsolatban) vagy egyedülállóként egy vagy több gyereket. Az összes egyedülálló szülőből álló család közel 15 százalékában, azaz minden hetedik „egyszülős” családban az apa gondozza egy vagy több kiskorú gyermekét.

A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a hazavezető utat. Igen. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát”  – hangzik el a Született feleségek című filmben.

A jó apák pedig megérdemlik, hogy gyerekeik felköszöntsék ezért őket, mondjuk június harmadik vasárnapján, ahogy teszik ezt számos országban, így Magyarországon is ekkor.  Ebben mi a hagyományt megteremtő Amerikai Egyesült Államokat követjük.  Civil kezdeményezésre elsőként ugyanis Richard Nixon nyilvánította hivatalos ünnepnappá, 1972-ben. Élenjáróan az USA-ban fektetik ma is a legnagyobb hangsúlyt az apák családban betöltött szerepére és ezzel a társadalomban elfoglalt nevelői munkájuk elismerésére.

Európában azonban igen színes a paletta: apák napja február 23-ra esik Oroszországban; március 19-re Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Andorrában, Svájcban. Június 5-én pedig Dániában és az elmúlt vasárnap Litvániában már megünnepelték a férfi felmenőket. Lengyelországban június 23-án; Erdélyben június utolsó vasárnapján (idén június 24-én); míg Észtországban, Finnországban, Norvégiában és Svédországban november második vasárnapján köszöntik az édesapákat. Van, ahol a keresztény ünnephez kötik, így Németországban a húsvétot követő 40. napon, áldozócsütörtökön tisztelték meg az apukákat (a magyar hagyományok szerinti pünkösd előtti héten). A szomszédos Ausztriában és Belgiumban is hét vasárnap tartják, de néhol államon belül is vannak eltérések, így például Antwerpenben eltérő időpontot jelöltek ki az édesapák ünneplésére.

Észak-Amerika a „június harmadik vasárnapi apák napja ünnepet” tartja, ahogyan mi is.  Nicaragua fix napon, június 23-án, a Dominikai Köztársaság július utolsó, míg Brazília augusztus második vasárnapján tartja. Afrikában a legtöbb országban nincs hivatalosan és állami szinten kijelölt apák napja, de a Dél-Afrikai Köztársaságban szintén június harmadik vasárnapján régóta ünneplik. Ázsiában sem egységes: Dél-Koreában már május nyolcadikán megtartották; míg Vietnám július hetedikét emelte az apák ünnepnapjává. Augusztusban tartják Iránban és Tajvanon; december 5-én Thaiföldön. Az apák napja Ausztráliában és Új-Zélandon szeptember első vasárnapja.

„Apa, ma csak te nézheted a tévét, / Ma nem kell hallgatnod Halász Judit CD-t, / Nem kell nyakban vinned, s lefekszem majd csendben, /Legyen ma szép napod, én ezt adom. Rendben?” (Ismeretlen szerző)

Az infografikákhoz: a budapesti Árkád apák napi akcióval az édesapák családban és társadalomban betöltött szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here