Mihez kezdjünk kezdő iskolás szülőjeként a nyári szünettel?

0
851

Budaörsön több száz kisgyermek kezdi meg az iskolás létet szeptemberben. Az első szülői értekezletek június elején zajlottak le, ahol kiderült, hogy sok esetben a szülők jobban izgulnak, mint a gyerekeik. Vajon szükséges-e már nyáron elkezdeni a tanulást a leendő kisdiákoknak vagy inkább a carpe diem, azaz az élj a mának szlogent kellene követni?

Lassan itt a nyári szünet, és több család életében hatalmas változást hoz majd a szeptember, amikor a csemetéjük elkezdi az általános iskola első osztályát, és vele együtt beköszönt az életükbe a csupa nagybetűs TANULÁS is. Erről többeknek az a kép ugrik be elsőként, hogy a gyerek egy könyv fölé görnyedve olvas vagy ír, azaz rögtön az iskolai tananyag tanulására asszociálnak. Maga a tanulás azonban ennél sokkal összetettebb folyamatot takar, hiszen ide tartozik minden olyan tevékenység, amely során új ismeretet szereznek, illetve új készségeket sajátítanak el a gyerekek.

Véleményem szerint manapság a felkészítők korát éljük: kismamaként engem is elkapott a gépszíj, és én is jártam szülésfelkészítő tanfolyamra, de a gyerekeket is beírathatjuk már óvoda-, iskola-, sőt akár felvételi-előkészítőre is. Az iskola-előkészítőkön képzett pedagógusok vagy fejlesztőpedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel, és különböző játékos módszerekkel segítik a megfelelő szociális készségek és az érzelmi érettség kialakítását. Csupa jól hangzó kijelentés, de vajon jót teszünk-e a leendő elsősünkkel, felkeltjük vagy éppen hogy elvesszük az érdeklődését a nyárra tervezett tanfolyamokkal?

Az én fiam csak táborozni megy a nyáron: egész évben járt sakkozni, és bár folytatni fogja szeptembertől is, nyárra is beterveztünk egy hetet. Ezt ő kérte, mert nagyon szereti a játékot. Sajnos a másik budaörsi tábor, amit kinéztünk, már betelt, ezért még keresgélünk a környéken. Iskola-előkészítőre azonban nem fog menni, szeretném, ha inkább kiélvezné még ezt a nyarat” – mondta lapunknak Tóth Ildikó, egy leendő elsős édesanyja.

Nem akarom túlzásba vinni, de beírattam a fiamat egy augusztusi, egy hetes iskola-előkészítő tanfolyamra”- osztotta meg velünk Molnárné Viki, egy másik édesanya. „Úgy vélem, csak jót tehet neki, ha szakemberek segítségével kicsit rákészül, ráhangolódik az iskolára, hiszen az óvoda után ez óriási változást hoz majd az életébe.”

A gyerekek még sokat fognak fejlődni a nyáron, és nem kell attól megijedni, ha most még túl játékosnak vagy figyelmetlennek tűnik” – emelte ki a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola leendő elsős tanító nénije, Várkonyi Andrea. A szülőknek azt is elmondta, mire kell figyelni, és miként lehet a gyerekeket otthoni, családi keretek között felkészíteni a szeptemberi iskolakezdésre.

A hosszú nyári utazások és kirándulások például nagyszerű alkalmat adnak a különféle szójátékok és egyéb memóriafejlesztő feladatok gyakorlására. Arra is felhívta a szülők figyelmét, hogy a finommotorika nagyon fontos az írás miatt, ezért az izmok erősítéséhez azt javasolta, hogy hagyjuk a gyereket gyöngyöt fűzni, gyurmázni, legózni, borsót pucolni és csipetkét készíteni a levesbe, gyomlálni, valamint tanítsuk meg cipőt fűzni és gombolni is. Ezek a feladatok mind-mind felfoghatók élménydús játékként is, főleg, ha együtt csináljuk a gyerekkel.

Elengedhetetlen a szókincs fejlesztése is: beszéltetni kell a gyereket, hagyjuk, hadd nyilvánítson véleményt, és tanítsuk meg arra is, hogyan tudja udvariasan és egyértelműen elmondani a kérését. Oda kell figyelni arra is, hogy a leendő iskolás kerülje a csúnya beszédet, a csúfolódást, és legyen toleráns, türelmes a társaival. Az már az óvodában is elengedhetetlen volt, hogy a napszaknak megfelelően köszönjön, de a kérem, legyen szíves, köszönöm stb. formulákat is csodásan be lehet gyakorolni például a napi bevásárlások során. Sajnos ez nem mindenki számára egyértelmű, a budaörsi boltok eladói általában odavannak a hatéves kisfiamért, amiért képes megfelelő módon köszönni és kérni, és rémes történeteket mesélnek tőmondatokat odavágó vásárlókról.

Az elballagó ovisnak ez a nyár tehát szóljon a játszva tanulásról, azaz a beszélgetésről, a játékról és a meséről, és készüljön lélekben az új tanévre!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here