Ahol mindenki a falra mászik, és ez így van jól

0
1465

Idén júniusban nyílt meg a “Spirit Boulder” beltéri mászó és edzőterem Budaörsön a Törökbálinti utcában. Boulder egy város neve Coloradóban és általában sziklamászásnak fordítják angolról magyarra, de itt csak e sportág teremben űzhető változatára kell gondolnunk. Ahol nem a magasság leküzdése a cél, hanem a rövidebb, de nehezebb utak teljesítése. Mint futásban a sprint. Innen tehát a “Spirit”.

A termek falai maximum 4,5 méteresek, illetve a Spirit Boulderben maximum 3,6 méter hiszen nincsenek biztosító kötelek, nincs beülő, mindenki szabadon mászik a kiválasztott nehézségű úton, inkább oldal irányba, mint felfelé. Akik tehát eddig a tériszony miatt maradtak távol a falmászástól, azok is nyugodtan kipróbálhatják. A falak alatt szivacs szőnyegezés jelent védelmet a leeséskor.

Miért jó mászni? – kérdeztük Nyitrai Katalint, az edzőtermet üzemeltető vállalkozás ügyvezetőjét. Mert jótékony hatása van a szervezetre. A gyerekek ösztönösen jól nyúlnak a falhoz, hiszen nekik még frissebb a kúszás élménye, amit itt rögtön átültetnek függőleges felületre. Fejleszthetjük vele koncentrációjukat, növelhetjük izomerejüket és erőálló képességüket. A játékos edzésfeladatok során pedig javul a mozgáskoordinációjuk. Az aktív sportot űzők a boulderezéssel elérhetik, hogy felső végtag- és törzsizmaik fejlődjenek, ízületeik mozgékonyabbá váljanak, izmaik nyújthatósága is fokozódjon. A hobbiból sportolók vagy sérülésből felépülők egy ízületkímélő, de mégis izomerő fejlesztő mozgásformát tapasztalhatnak meg. Az idősebbeknek a koordinációs és egyensúlyfejlesztő hatás miatt hasznos a falmászás, amivel a különböző esésekből adódó sérülések előzhetők meg.

Az új edzőterem egyéni és kiscsoportos keretek között is igénybe vehető, és többek között Fenyvesi Zsolt terápiás edző – aki főállásban a Budaörsi Pedagógiai Szakszolgálatnál gyógytestnevelő és mozgásterapeuta – segít azoknak a gyerekeknek, akiknek kisebb-nagyobb nehézségeik adódtak a mozgáskoordinációjukkal, idegrendszeri fejlődésükkel vagy egyéb elakadásuk van. S amíg a gyerekek edzésen vannak, a szülők is mozoghatnak. Ezáltal egy közösségi térré, találkozóhellyé is szeretnének válni, minden korosztály számára. Cím: 2040 Budaörs, Törökbálinti utca 21. (parkolás és bejárat a Stefánia utca felől)

Aktuális órarend és nyitvatartás: www.spiritboulder.hu

További friss információk: Facebook/Spirit Boulder