„A vers az, amit mondani kell!” – ilyen volt Budaörsön a költészet napja

0
98

A Jókai Mór Művelődési Házban és a PostART-on is rendhagyóan és sokakat bevonzva ünnepelte meg tegnap Budaörs a Magyar Költészet Napját, József Attila születésnapján, április 11-én.

A PostART-on

nyitástól zárásig folyamatosan érkeztek a vendégek, sokan szavaltak, idéztek József Attilától is, de  voltak, akik a saját verseiket mondták el, az évek óta tartó hagyomány szerint egy csésze kávéért cserébe. Köztük például a Budaörsön élő neves zenész St. Martin, azaz Szentmártoni Imre. (Videó ITT)

És a Herman iskola tanára „Hajna néni”, Mavi-Kovács Hajna.

Mások a versfalra írták fel kedvenc soraikat. Este pedig a Katapult kórus adott elő megzenésített verseket.

Bővebben ITT.

A művelődési házban

„Rímségek kicsiny boltja” címmel Kárász Eszter és zenekara zenés műsorát egy izgalmas beszélgetés keretezte Szabó T. Anna Budaörsön élő költővel. Eszter azt kérdezte először, hogy miért jó a vers. Anna pedig Kányádi Sándor soraival válaszolt, aki megkérdezett egy kis diákot, hogy szerinte mi a vers, és erre jött a frappáns definíció: „A vers az, amit mondani kell!” Majd magyarázatként a Gesztenye című verséből idézett Anna. Aztán arról is beszélt, hogy vannak versek amiket nem ért. Például Pilinszky egyik versében az örökmozgóra való utalást, egész addig, amíg meg nem látta Budapesten páternosztert egy irodaházban. Vagyis ha találkozunk olyan élethelyzettel, amiben a költő van, amikor írja a versét, máris feloszlik a homály.

Nemes Nagy Ágnes egyik versében azt írja, hogy a vers az, ami állandóan ott jár a fejemben. Ezzel egyetértett Anna is és hozzá tette, hogy az, ami kötelező, amit dudorászunk. Ez is lett az egyik verseskötetétek a címe, hogy „Dudorászó”.

Kárász Eszter úgy választ könyvet, hogy ami ráköszön a polcról. Verset is így választ. Például most Annától a „Zenés dal”t, melyet meg is zenésített együttesével. Ebben az áll: „Szabad a szívverésem, szabad a belső hang, szabad, engedd már végre el magad”.

Ezután még hosszan és érdekes beszélgettek a költészetéről, Anna verssoraira Eszter olykor dallal válaszolgatott. Majd az anyaságra terelődött a beszélgetés. Eszter például úgy egyeztette össze az anyaságot a művészi előadói pályájával, hogy a gyermekei ott voltak vele a koncerteken, Anna pedig úgy, hogy gyerekregényt, gyerekmeséket és gyerekverseket is ír. Megtudtuk, hogy Esztert nagyon megviselte a 2020-21-es karantén és a közösségi oldalakon elszabadult indulatok, amikor Anna verse jelentett megnyugvást számára, az egyik versének a refrénje, miszerint „Ne facebookozz részegen!” Ezt a verset is meghallgathattuk megzenésítve.

Majd végezetül azt kérte Anna a közönségtől, hogy mondjanak szavakat, amiből rögtönözve verset írt. Ilyen szavak jöttek elő, hogy: tavasz, fűnyíró, Óda utca. És elkészült a vers is, annyi idő alatt, amíg Eszter elénekelte Medvedalt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here