A régió közös problémáiról beszélgettek tegnap Törökbálinton, ott volt Wittinghoff Tamás is

0
70

A Törökbálint Holnap Egyesület elnöke, Szőke Péter – aki polgármester-jelölt a szomszéd településen – kerekasztal-beszélgetésre hívta Érd és Budaörs polgármesterét, hogy a régiót érintő közös problémákról, a mindhárom települést érintő ügyekről fejtsék ki véleményüket, illetve gondolkozzanak közösen a lehetséges megoldásokról.

A törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban került sor arra a beszélgetésre, amit Szőke Péter, a Törökbálint Holnap Egyesület elnöke, a szervezet polgármester-jelöltje szervezett meg Érd polgármestere, Csőzik László és Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás részvételével.

A beszélgetés három fő témája az ivóvíz-ellátás problémája, az egészségügy és az önkormányzatiság kérdése volt.

A víz problémának két része is van, az egyik, hogy tavaly nyáron korlátozni kellett a vízfogyasztást Törökbálinton, mert nem volt elég víz, illetve tavaly karácsony előtt másfél napig volt víz nélkül Törökbálint egy része csőtörés miatt, amely csövet nem volt egyszerű kicseréltetni (Milánó melletti településen gyártattak le végül ilyen átmérőjű csövet, amit eredetileg szovjet szabvány szerint készítettek). Sajnos, mindenféle csőtörések a régióban – és máshol, így Budaörsön is – abból eredeztethetők, hogy nagyon elöregedtek már ezek a vízvezetékek és nincs pénz a cseréjükre, karbantartásukra, mert a rezsicsökkentett közműdíjak nem fedezik azt és az állam pedig nem állja a költségeit.

A víz elégtelenség gondját úgy lehetne megoldani Törökbálint és Érd esetében, hogy Csepelről vagy Biatorbágyról vezetik át, de az meg nagyon sokba kerülne, az önkormányzatok ezt nem tudják megfinanszírozni, ehhez állami pénzek kellenének. (Budaörsöt szerencsére ez a probléma kevésbé érinti, mert néhány éve már teljesen a fővárosi vízhálózaton van, korábban félig a törökbálintin volt az is.)

Az egészségüggyel kapcsolatban szóba került a 2024. március 1-től Pest megyére is érvénybe hozott új ügyeleti rendszer, ami szerint Budaörsön megszűnt a Törökbálint és Budaörs által közösen üzemeltetett ügyeleti rendszer, a budaörsieknek azóta Budakeszire, gyermekorvosi ügyeletre pedig Érdre, illetve a törökbálintiaknak Érdre kell menniük orvosi ügyeletre, amit sokkal nehezebben közelítenek meg, mint Budaörsöt. Wittinghoff Tamás beszámolt az új, rendkívüli helyzetben érvényes orvosi ellátási rendszerről, melyről ITT olvashatnak. Szőke Péter jelezte, majd szeretnének ehhez a budaörsi, három lábon álló rendszerhez csatlakozni, ha a testület megszavazza rá a pénzt.

Érdnek nincs annyi pénze, hogy hasonlót megszervezzen – mondta Csőzik László, de mivel a háziorvosok közül három azonnal felmondott, ahogy az új rendszert bevezették, a többiek pedig kérték, hogy legalább a napközbeni ügyelet terhét vegyék le a vállukról (az estit felváltva csinálják). Azt Zacher Gábor egyik cége, az Inter-Ambulance Zrt. látja el.

Az önkormányzatiság jogainak, lehetőségeinek állami megnyírbálása mindhárom települést érzékenyen érinti. Törökbálint egyik legnagyobb problémája, hogy 500 lakásos társasházat terveznek a volt téglagyár helyére, amelyet persze nem szeretne a város, mert így is tízezer fővel nőtt a lakosságszám három év alatt és egyébként sem tudnák ezt a mennyiségű épületet vízzel ellátni. De az államvezetést persze nem érdekli, mik lennének a település érdekei – egyszerűen rozsdaövezetté minősítik -, amivel az engedélyeztetés során megkerülik az önkormányzatot és adókedvezményt is adnak rá. Hiába írták alá a tiltakozó petíciót 1100-an.

Csőzik László elmondta, a 2019-es önkormányzati ellenzéki győzelmek váltották ki a településeket sújtó állami intézkedéseket, mintegy hatalmi ellensúlyozásként, a bevétel szűkítésekkel (gépjármű adó, helyi iparűzési adó kedvezmények), hatáskör elvételekkel, melyekkel „megcsúfolják az önkormányzati autonómiát” – fogalmazott.

Az iskolák államosításának negatív következményeit hogyan kompenzálja Budaörs – Wittinghoff Tamás beszélt a pedagógusfizetéseket kiegészítő ösztöndíjról, az iskolai alapítványokról és egyéb, a KLIK által elmulasztott, az önkormányzat által finanszírozott teendőről.

Végül a június 9-i választások várható eredményeiről, következményeiről ejtettek néhány szót, illetve arról, hogy az állam részéről nem számíthatnak semmi jóra, ezért a régió településeinek kell összefognia és kiállni egymás mellett.

A beszélgetés után a hallgatóság is feltehetett kérdéseket. Volt, aki az autópálya zajterhelése elleni megoldásokról érdeklődött, Csőzik elmondta, hogy éppen van ilyen szándék az állam részéről és kikérték a javaslatát, s ő azt kérte, vessék be a legmodernebb technológiát.

Másvalaki a pártpolitika létjogosultságát kérdőjelezte meg az önkormányzaton belül, amire azt a választ kapta, hogy Érden például úgy nyert az ellenzéki Csőzik, hogy összeállt az összes ellenzéki párt, szögre akasztották a pártpolitizálást, mert első a város! Szőke Péter viszont azt az érdekes törökbálinti jelenséget mesélte el, hogy a testületben lévő MSZP-s képviselő a Fidesz képviselőkkel összhangban szavaz meg mindig mindent. De mindketten elsősorban annak hívei – ami Budaörsön már több cikluson át eredményesnek bizonyult -, hogy helyi civil szervezetek ismerik legjobban az adott települést, rájuk kell bízni a döntést.

Egy budaörsi lakos arra volt kíváncsi, van-e e regionális együttműködésnek a klímaváltozás negatív hatásait kompenzáló programja, vagy a regnáló polgármestereknek? Például a csapadékvíz visszatartásra vonatkozóan vagy zöldfelület fejlesztés. Wittinghoff Tamás azt mondta, a Hosszúréti patak környékén kellene talán záportározókat létesíteni, de az elmúlt években az energiahatékonyságra törekedtek inkább (napelemek az intézményekre) és fákat ültettek, de szerinte lokálisan nehéz a klímaváltozásra jó választ adni, ezt inkább állami szinten lehetne. Csőzik László magasabban fekvő területeket keresett már záportározóknak, hogy megelőzze az egész városon átzubogó villámárvizeket, és mostanában lesz is csapadékvíz megtartásra vonatkozó minisztériumi pályázat, szerinte abból a térségnek is megnyerhető lesz nagyobb összeg. Szőke Péter pedig éppen azt hangsúlyozta, hogy az egyén szintjén is fontos ezzel foglalkozni, mindenki gondolkozzon felelősen és már a saját ingatlanán fogja be ezeket a vizeket, szikkassza el, ne legyen annyi lebetonozott felület.

A videó az eseményről ITT tekinthető meg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here