A legszebb vízesések nyomában

0
230

A szépség szubjektív megítélés eredménye, ezért nehéz lenne egyetlen természeti képződményt kiemelni. Ráadásul számos vízesés Ausztria területén, joggal pályázhatna erre a célra.

Az ország nyugati részén, az Alpok hegység mentén egymást követik a szebbnél szebb vízesések. Azonban a keleti régiónak sem kell szégyenkeznie. Ha Bécstől dél felé autózunk, egy óra alatt elérjük a Myra-vízeséseket. A víz a hatszáz méter hosszú és hetven méter mély szakadékban tör magának utat. Itt a vízpára külön klímát alakított ki magának, a hegyes vidéken megszokott fenyvesektől eltérő módon, bogyós termésű fákkal, bokrokkal is találkozhatunk.

A választás nehézségét jól szemlélteti, hogy újabb két óra autóúttal eljutunk a Wasserlochklamm-vízeséshez, ahol a kristálytiszta víz szinte teljes nyugalomban zuhan a Salaza-folyóba. De mindenképpen ki kell emelni a Grawa-vízesést is, amely már egészen a hegység szívében található. A keleti Alpok legszélesebb, 85 méteres vízesése 180 méter magasságból zuhan le, a vízhozamát gleccserek táplálják.

Túrázás

A vízesések mindig remek túrázási lehetőséget kínálnak. A legtöbb esetben adott a gyönyörű környezet, illetve a lélegzetelállító megálló a túra végén, esetleg közben. Ez nincs másképp Ausztriában sem.

A legtöbb helyen gyönyörű túraútvonalak, illetve a Stuibenfall esetén még egy via ferrata útvonal is vezet, amelynek köszönhetően a merészek igazán testközelből tudják szemlélni ezt a csodálatos természeti képződményt.

A kempingezés szerelmeseinek újra a Wasserlochklamm vízesést tudjuk ajánlani, sokan döntenek úgy, hogy a vízesés felett, csillagok alatt töltenek el egy, illetve akár több éjszakát. A romantikára váró párok körében pedig a Golling-vízesés viszi a prímet. Ebben az esetben arra kell csak ügyelnünk, hogy a vízesés május és október közt tart nyitva. Ebben az időszakban azonban majd egész nap, reggel 9 és délután 6 óra között várja a látogatókat.

A legek otthona

Európán belül több mint 2000 vízesés található. Az egy országra eső vízesések listáját Norvégia vezeti, őt Franciaország követi 214-el, majd Ausztria 210-el. Nem véletlen, hogy ennyi vízesés közül akad olyan, amely valamilyen kiugró mutatóval rendelkezik.

Több vízesés Ausztria területén valamilyen “leg” birtokosa. A Krimml-vízesés, 380 méteres magasságával, az országon belül is csak a dobogó harmadik fokára fért fel. A Walcher-vízesés 520, a Seebachfall pedig 480 méteres magassággal előzi meg.

Tippek a vízesések meglátogatásához

A legtöbb vízesés Ausztria területén hosszabb, rövidebb túrával meglátogatható. Érdemes gyalog megközelíteni őket, akkor is, ha ez elsőre fárasztónak tűnik. A természet mindig gyönyörű ezeken a helyeken, a levegő pedig rendszerint kellemes, hűs, a víz közelségének köszönhetően.

Vízesések környékén érdemes a párára, nedvességre felkészülni, ezért kényelmes, zárt és lehetőleg vízálló cipőben ajánlott nekivágni, vagy váltócipővel készülni. Érdemes előre tájékozódni pár dologról, előfordulhat, hogy egy-egy vízesés csak szezonálisan látogatható, illetve az év közbeni vízhozam változásának köszönhetően lehetnek olyan időszakok, amikor szebb látvány vár minket.

A vízesések nyújtotta különleges élményeket érdemes hajszolni. A szervezésnél csupán egy-két óra plusz kutatás, illetve tervezés, a végeredmény azonban életre szóló emlék!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here