A kulisszák mögött, nyílt nap volt a színházban

0
940

Átrágjuk magunkat a felvonáson, utána pedig levonjuk a tanulságokat” – tájékoztatta az egybegyűlteket Frigyesi András rendező az úgynevezett összpróba folyamatáról a budaörsi színházi nyílt napon. Cziglényi Boglárka darabját egy hét múlva már „éles” közönség előtt játsszák. A Budaörsi Fesztivál keretei között azonban a Latinovits Színház idén is lehetővé tette, hogy  bárki beleshessen az előadást alakító munkafolyamatokba és a kulisszák mögé.

A péntek délelőtt 10 órára meghirdetett programra szerény számú érdeklődő jelent meg, akiket azonban Frigyesi András igazgató örömmel üdvözölt, és néhány szóban bemutatta az általa rendezett Fénypresszó című produkciót, melynek színlapja ITT olvasható és jövő hét végén lesz a bemutatója.

A megtekintett, kevés hiányossággal zajló előadás az úgynevezett összpróba volt, ami azt jelenti, hogy már nem állnak meg minden megnyilvánulásnál, csak indokoltabb esetekben. Bár bizonyos szempontból tavaly ez a program érdekesebb volt, mert az előadás felépítésének sokkal korábbi fázisába tekinthettünk bele, ahol a darab értelmezésének izgalmas felfedezése tárult szemünk elé, ez is sok újdonságot jelentett egy laikus számára.

A színházigazgató elmondta, hogy az előadás részben az ötvenes évekbeli, zeneileg érdekes slágerek kedvéért született, mert kár lenne, ha a feledés homályába vesznének. Másrészt ennek a rendkívül „szűrt levegőjű”, zord korszaknak színházi feldolgozása meglehetősen szegényes, ezért tartottak szükségesnek egy ilyen hiánypótló produkciót.

Hamarosan kiderült, hogy az előadás kedvéért megint változtattak a színpad helyzetén, ezúttal közvetlenül az igazi színpad elé süllyesztették. Érdekes volt, ahogy a kellékes egyeztetett az egyik színésszel a presszópult berendezéséről. És némi derültséget keltett, amikor a terítő magától lesiklott az asztalról, vagy amikor az elvileg zárt ajtó mégis feltárult.

Az előadás után Urbanek Attila ügyelő és Berzsenyi Bellaagh Ádám a színház vezetője körbevezetett bennünket a színfalak mögött, és  kiderült, milyen kis helyen elfér egy komplett díszlet, ha  lapjára szerelik, és hogyan tárolják a rengeteg jelmezt, illetve hogy a szűk folyosókon mindig elsőbbséget élvez, aki málhával közlekedik.

A 21. Budaörs Fesztivál hétvégi programjai ITT olvashatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here