A Huszonnégyökrös-hegy lábához tervezett lakóparkról pro és kontra

0
1604

Választási kampánnyal kezdődött a nyári uborkaszezon

Sajtótájékoztatót tartott ma délután a városházánál a Fidesz budaörsi szervezete a lőtér mellé tervezett lakópark által felkavart vitáról. A legutóbbi testületi ülés egyik pontja – mely egy, a Huszonnégyökrös-hegy lábánál lévő, magántulajdonban lévő terület övezeti átsorolásának tervéről, illetve az oda tervezett beruházás sorsáról döntött – a fideszes képviselők ellenkezését váltotta ki, ezért a lakosság figyelmének felhívása volt a sajtótájékoztató célja, amit egyúttal most az őszi helyi önkormányzati illetve polgármester-választási kampányuk induló programjaként használtak fel. Csenger-Zalán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Czuczor Gergely a Fidesz helyi elnökének beszédeire Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) alpolgármester reagált, majd amikor a párbeszéd politikai vitává kezdett fajulni, a jelen lévő Vágó Csaba kabinetvezető véget vetett a szóváltásnak.

A május végén tartott képviselő testületi ülésen a Budaörs Fejlődéséért Egyesülethez tartozó képviselők elfogadták azt a határozatot, mely a Budaörs nyugati határában lévő, a Szabadság út Csiki Pihenővel átellenes oldalán, az Igaly Dinana-féle lőtér szomszédságában lévő terület funkciót meghatározó övezeti átsorolását és külterületből belterületbe vonását javasolja, annak érdekében, hogy ott a tulajdonos – bizonyos feltételekkel – irodákat, lakásokat és egy éttermet alakíthasson ki. A Fidesz-KDNP frakció nehezményezte a tervezet gyors napirendre kerülését és a határozat elfogadását, lévén még a szakbizottsági ülésen sem tárgyalhatták meg alaposan, hiszen az utólagos kiegészítések későn készültek el hozzá. A tervezett beruházás nyolcvan lakás, irodák és egy étterem tervét tartalmazza. (Bővebben: ITT érhető el az elfogadott előterjesztés.) Az ülésen a fideszes képviselők és Bakó Krisztina BFE tag nem tudtak egyet érteni a terület ilyen hasznosításának tervével, mondván, az egyébként is nehézséget okozó közlekedés még nehezebb, a zsúfolt város még élhetetlenebb lesz egy esetleges lakosságnövekedéssel.

A témával kapcsolatosan mára összehívott sajtótájékoztatót a közelgő, októberben esedékes önkormányzati választások miatt a budaörsi Fidesz arra használta, hogy Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő bemutassa a Fidesz budaörsi polgármester-jelöltjét, Czuczor Gergelyt, aki a párt helyi elnöke,  és persze ugyanakkor negatívan tüntesse fel a jelenlegi polgármestert, Wittinghoff Tamást koncepció nélkülinek nevezve. A polgármester jelenleg szabadságát tölti.

Csenger-Zalán Zsolt az említett telek hasznosítására vonatkozó ellenérveit sorolta fel, a budaörsi óvodák, közutak már így is telítettek, furcsa, hogy éppen most és ilyen sürgősen próbálja a városvezetés a bővítést, amiért először nem is kértek cserébe semmit – mondta. Majd felhívta a figyelmet arra a szerinte visszás helyzetre, hogy Budakeszin hasonló körülmények között lévő, zöldterületet érintő beruházói lépéssel szemben az ott élő ellenzéki képviselő Szél Bernadett lépett fel, míg itt ugyanezt a Fidesz teszi meg. S bár a témához nem tartozott, de megemlítette Wittinghoff Tamás féléves jutalmát is.

Czuczor Gergely azt kérdőjelezte meg, hogy a tervezett beruházás a lakosság érdekeit szolgálja majd. Tősgyökeres budaörsiként jól látja, milyen rossz irányban változott a város az elmúlt harminc évben, hiszen sokan élhetetlennek minősítik túlzsúfoltságát – tette hozzá. Majd az iránt érdeklődött, vajon milyen érdeke fűződik ehhez a beruházáshoz a jelenlegi városvezetésnek.

A sajtótájékoztatón jelen volt Bíró Gyula (BFE) alpolgármester is, aki, miután felrótta a terület országgyűlési képviselőjének, hogy nem állt ki Budaörs mellett sem az iskolák államosítása, sem a szolidaritási adó, sem az autópálya matrica bevezetése idején, felelt néhány kérdésre. Továbbá értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a polgármestert távollétében bírálják, hiszen szabadságának időpontjáról is a testület dönt, tehát nem titok. A koncepció nélküliség vádjára úgy reagált, hogy éppen Wittinghoff Tamás az, aki a fideszes államvezetés működését ellensúlyozó lépéseket tesz, és bevételt igyekszik teremteni, hiszen az államtól a város semmit nem kap, illetve elvonnak tőlünk pénzt. Egyébként is rengeteg lakópark épül családi házas övezetben – jegyezte meg – amióta az építkezésekről nem helyben, hanem a járásközpontban döntenek. A most tervezett lakópark mellett szól, hogy megfizethető lesz a fiatalok számára (az ő lakásellátásukat még a fideszes többségű testület szorgalmazta), az időzítésre pedig azt, hogy most jutottak a beruházóval a tárgyalások során eddig a szakaszig. Amit pedig a város nyer még ezen a beruházáson az 150 méternyi közvilágítás, játszótér és járda az érintett ingatlanon. Valamint kimondta azt is, hogy a környék lakói valószínűleg inkább a lakóparkot támogatják a lőtér helyett, ami szintén régóta vita tárgyát képezi a városban.

Az alpolgármester hozzászólalására Csenger-Zalán Zsolt úgy reagált, hogy szerinte az autópályán is Budaörsig áll a sor, annyira tele van, és hogy Budaörsön egyébként is sok az autó, amihez nincs köze az autópálya e szakaszának fizetőssé tételéhez. A szolidaritási adóval kapcsolatban pedig arra emlékeztetett, hogy alkotmánybíróság mondta ki, miszerint nem alkotmányellenes és összhangban van az Európai Unió önkormányzati kartájával. A mai témához tartozóan pedig kiemelte, hogy az eredeti szerződésben nem volt szó ellentételezésről a beruházó részéről, amiért beépítheti a területet, csak saját maga felajánlotta, hogy kijjebb helyezi a Budaörs táblát, ami semmiben nincs előnyére a budaörsi lakosoknak, mert a járda, a világítás, a játszótér nem fog bevételt hozni a városnak. Erre Bíró Gyula megjegyezte, hogy mivel irodák is épülnének, abból lehet bevétel. Az autópályán pedig igenis megháromszorozódott a forgalom az autópálya díj bevezetésével. Csenger-Zalán Zsolt azonban kötötte az ebet a karóhoz, miszerint ez nem igaz. Ennél azután a szintén jelenlévő Vágó Csaba, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője közölte, hogy a hivatalos mérési adatok az ellenkezőjét bizonyítják, és itt véget vetett a vitának, arra hivatkozva, hogy a sajtótájékoztató keretei közé ez a politikai csatározás nem fér bele.

Hétfőn, tehát 2019. június 24-én lakossági fórum lesz a tervezett beruházásról, ahol minden Budaörsön élő kifejtheti a véleményét.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here