A gyógytorna javítja az életminőséget

0
549

A Covid rengeteg iparágat szinte teljesen egészében leállított, az egészségügyben is óriási átrendeződések történtek. Jó hír azonban azoknak, akiknek gyógytornára van szükségük, hogy akár online, akár offline óráról van szó, nagy a kínálat profi szakemberekből.

Gyógytorná(sz)ra rengeteg esetben lehet szükségünk. Nyilvánvaló például egyes műtétek után ennek szükségessége a rehabilitáció során, ahogy sérülések kezelésekor is. A mozgásszervi elváltozások, a fájdalmas mozgásszervi problémák, egyes neurológiai panaszok is gyógytornával gyógyíthatók és trombózis után is gyógytornás terápia ajánlott. Sőt, sérülés és betegség nélkül is sokaknak javasolt a gyógytorna: a számítógép előtt ülés, vagy akár telefonunkat lehajtott fejjel nézni órákon át naponta, a rossz tartás mind természetellenes, idegen helyzetet hoznak létre a tartó és mozgató szervrendszereinknek.  Egyes izmok szokatlanul megnyúlhatnak, míg mások megrövidülhetnek. Ez könnyen vezethet derék-, hát-, nyakfájdalomhoz. Ezen tünetek összességét alsó és felső keresztszindrómának nevezik, amelyet elsősorban gerinc- vagy gyógytornával lehet kezelni.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a gyógytornába, mindenképp fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb szakembert és szükségünk van előtte orvosi diagnózisra is.

A gyógytorna célja egyénenként változó, de általánosságban:

  • a fájdalmat csökkenti vagy meg is szünteti,
  • erősíti a mélyhátizmokat és ezzel javítja a tartást,
  • javítja a járásképességet (csoszogás, sántítás enyhítése, megszüntetése),
  • javítja az egyensúly érzéket,
  • általánosságban a mozgást erősíti,
  • lehet cél a műtét utáni rehabilitáció,
  • sérülés után a pácienst visszavezetheti akár a sportéletbe is, és
  • általánosságban az életminőség javítása a legfontosabb.

Egy gyógytorna foglalkozás az első alkalom a pácienst kikérdezésével kezdődik, majd a kezelendő terület vizsgálatával folytatódik. Ezután a gyógytornász meg tudja határozni a kezelési célokat, és a kezelés előrelátható menetét. Ezután kerül sor magára a gyógytornára, amely során a leggyakrabban használt gyakorlatok funkciói a nyújtás, az izomerősítés, a mobilizálás az ízületi mozgásterjedelem javítására, és különböző fejlesztő gyakorlatok a koordináció, tartás, egyensúly javítása érdekében. Ha az adott eset megköveteli, ezeken felül speciális technikákat is alkalmazhat a szakember: például a PNF (proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció) módszert, a McKenzie terápiát, a trigger- vagy a manuálterápiát. Ezek elsősorban a hatékonyság növelésére és/vagy a fájdalom csökkentésére használhatók. Emellett van, hogy sor kerül kineziológiai tapaszok használatára is.

Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk van gyógytornászra, ne habozzunk: az egészségüknél nincs nagyobb kincs!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here