Csabay Domonkos Junior Prima díjas zongoraművészt vártuk Budaörsre, de nem tud jönni…

0
776

Csabay Domonkossal a tervek szerint november 12-én találkozhattunk volna Budaörsön a PostArton. Ezért kértünk tőle pár napja interjút, és Londonban értük utol a Junior Prima díjas zongoraművészt. Cikkünk elkészülte után azonban kiderült, hogy a koncert a vírus miatt elmarad.

Sokoldalú zenész, koncertező szólista és kamarazenész, zongorakísérő és tanár, Magyarországon kívül főként Nagy-Britanniában, de Európa-szerte fellép. Csabay Domonkost Londonban értük utol.

Domonkos 1990-ben született Budapesten. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kemenes András és Lantos István növendékeként folytatta. Itt kitüntetéses mesterdiplomát szerzett zongora szakon, majd az Egyesült Királyságban kísérőként és opera korrepetítorként tanult tovább posztgraduális képzésen. Nagynevű énekes és hangszeres művészekkel, kórusokkal, színházi társulatokkal dolgozott együtt. Több jelentős díj nyertese: például Budapesten a Weiner Leó kamarazenei versenyen lett első, vagy Angliában a birminghami, illetve a Wells-i Nemzetközi Zongoraverseny aranyérmese, és számos ország kiemelkedő fontosságú koncerttermeiben lépett már föl. Magyarországon a Művészetek Palotájában vagy a Zeneakadémia nagytermében hallhattuk, de a Fischer Annie előadó művészeti ösztöndíjnak köszönhetően, amit több ízben nyert el, a vidéki városok közönsége is sokszor élvezhette már játékát.

Jelenleg a londoni Royal College of Music alkalmazásában zongorakísérő, illetve egy domonkos rendi templom helyettes zeneigazgatója, ahol orgonistaként és karvezetőként is dolgozik. Ebben a templomban különleges, régies liturgiákat tartanak, gregoriánokat énekelnek, gyakran latinul. Emellett a Birminghami Királyi Konzervatóriumban óraadó tanár.

Sajnos a járvány miatt az idén több tervezett fellépése elmaradt, így például Keszthelyen és Miskolcon, és Londonban. Most ősszel volt olyan esemény, ahol minden harmadik széken és maszkban ülhettek a vendégek. S hogy végül miért nem kerülhet sor november 12-én a tervezett budaörsi koncertre sem? Bár ezt az időpontot már hónapokkal ezelőtt egyeztették a szervezőkkel, és mint Domonkos pár napja mondta nagyon szeretném megtartani a PostART-on a koncertet, ám a koronavírus járvány miatti előírások napról napra változnak”, ma hozzátette: “nem tudom bevállalni az utazást.”

A budaörsi koncert programjában is szerepelt volna egyébként azokból a ritkán hallható, különleges Liszt darabokból, amelyeket friss hanglemezén, ami 2021 tavaszán jelenik majd meg a Naxos gondozásában, feldolgozott.

Csabay Domonkosról még annyit  áruljunk el budaörsi kötődésként, hogy a korábbi budaörsi könyvtárigazgató, Csabay Károly fia.

ITT hallgathatunk bele például egy 2017-es előadásába, és bízunk benne, hogy előbb-utóbb találkozhatunk vele Budaörsön is élőben!

Írta: B. Mezei Éva