A budaörsi Suhajda Cukrászda vezetője a 2022-es „Év vállalkozója”

0
467

Csütörtökön este ünnepélyes keretek között, Budapesten a Szépművészeti Múzeumban adták át a VOSZ 2022-es Budapesti és Pest Megyei Regionális PRIMA Díjakat és ezt megelőzően a 2022. évi VOSZ Budapest és Pest megyei Év Vállalkozója és a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjakat. „A díjazottak az elhivatottság és az elkötelezettség bajnokai. Olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek a legkiválóbbak sajátjai és amelyek a többi vállalkozó számára is irányt mutathatnak” – áll a VOSZ közleményében. A díjazottak névsorában bukkantunk rá a budaörsi Suhajda Cukrászdát létrehozó Szentandrási Szabó Emesére.

Szentandrási Szabó Emeséről már többször olvashattak a Budaörsi Naplóban, és arról, hogy felmenője Suhajda József 1910-ben Szegeden nyitotta meg az első Suhajda Cukrászdát, ahonnan egy váratlan tűzeset után az 1920-as években Budapestre költözött, amit 1950-ben, már az alapító halála után két évvel államosítottak. Ám az egykori alapító 1914-ben bonbonjával elnyerte a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját és utána évtizedekig világszínvonalú szakmai munkát végzett. A mai, budaörsi Suhajda Cukrászdával Emese ezt indította tehát újra 2012-ben (igen, az idén lettek tízévesek!), egyebek között a nagymamája által megőrzött receptekre alapozva. A nyitás előtti évben egyébként “az építészmérnök anyuka” úgy vált a városunkban ismertté, hogy ő nyerte meg a Budaörsi Vigasságok keretében akkoriban évente megrendezett budaörsi desszertversenyt.

A jelenlegi, nagyon színvonalas kínálat persze már nem igazán a családi hagyományoknak köszönhető, hanem sokkal inkább annak, hogy Emese – miután gyermekei születése után építészből átképezte magát a szükséges iskolák elvégzésével cukrásszá – folyamatosan tanul és igen kreatív módon építi be a 21. századi nemzetközi trendeket a saját süteményeibe.

Néhány napja olvashattuk, hogy Budapesten bezár a 19. századra visszanyúló múlttal rendelkező Hauer Cukrászda. Szűkszavú közleményben, Facebook-oldalukon tudatták, hogy „a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt” nem volt más választásuk. Konkrétumként a megnövekedett energia-és alapanyagárakat, illetve a csökkenő turizmust és vendégszámot jelölték meg. Tőlük nem messze volt az 1957 óta üzemelt, Budapest Cukrászda, ezt augusztus végén zárták be, tehát 65 év működés után, hasonló okokból.

Természetesen az infláció, az élelmiszeráraknak a ma élő generációk által még soha nem tapasztalt elszabadulása a Suhajdát is sújtja. Így miközben a sokgyermekes édesanya (aki telefonhívásunkkor, a díjátadás másnapján éppen a legidősebb lánya szalagavatójára készült, ehhez is nagy gratula neki) nagyon örült a díjnak és komoly megtiszteltetésnek vette az elismerést, a budaörsi cukrászda jövőjét illetően nem igazán mert jósolni. Annyit azonban kérdésünkre megerősített, hogy az előremenekülést választja. Ennek jegyében olyan tortákkal, különleges desszertekkel, illetve specialitásként Suhajda-bonbonokkal készülnek például a karácsonyra, amelyek az ünnepi asztal díszei lehetnek, akár a takarékosság jegyében otthon sütött házi sütemények mellett.

Regionális Év Vállalkozója díjat kapott még 2022-ben: Király-Korcyl Kinga, Business Drive Hungary Kft., Meszlényi Rózsa, TPF Közhasznú Nonprofit Kft., Földes Sándor, egyéni vállalkozó, Lencse János, Kilences Körzet Kft., Megyeri Péter, Starjobs Magyarország Kft., Baki László, BV TEMPO Kft. és Horn Péter, B. Braun Medical Kft.

VOSZ BPMRSZ

Szentandrási-Szabó Emese méltatása

Szentandrási-Szabó Emese 10 éve vezeti Budaörsön a Suhajda cukrászdát (Suhajda Cukrászda Kft). 2012-ben nyitották újra az évszázados múltra visszatekintő családi céget. Az egykori alapító, Szentandrási-Szabó Emese dédnagymamájának a testvére, Suhajda József volt, aki 1910-ben indította útjára a céget. Emese nagymamája pedig, aki az első, eredeti cégben aktívan dolgozott az államosításig, sokat segített az újraindításnál is. Nagy büszkeség volt az egész család számára, hogy a nagymama egészen 109 éves koráig figyelhette, hogyan éled újjá a cég.

A Suhajda csemege 2019-ben „Magyar Kézműves Remek” elismerésben részesült. Magyarország tortája, valamint Magyarország Cukormentes tortája versenyeken is többször voltak döntősök, az idei évben már az a megtiszteltetés érte Emesét, hogy zsűritagként is számítottak tudására, szakmai tapasztalatára.

Szentandrási-Szabó Emese hittel vallja, hogy a tanulás és a folyamatos fejlődés elengedhetetlen a sikerhez, ezért nem csak a tanulni vágyók fogadását, hanem az alkalmazottak, valamint saját maga fejlesztését is alapvető fontosságú prioritásként kezeli.

Emese kiemelten fontosnak tartja, hogy a vendégeik körében egy olyan hely szerepét töltsék be, ahol nemcsak a finom sütemények, hanem a vendégszeretet is hozzájárul az élményhez. A város életében a cég társadalmi szinten is igyekszik részt venni, különböző sportegyesületek, művészeti körök és zenekarok támogatásával, valamint Emese személyében is, mint „Budaörsi Nő”, társadalmi, közösségi munkával segítve ott, ahol szükség van rá.

„Nagy megtiszteltetés átvenni az Év vállalkozója díjat, melyhez nagyban hozzájárultak a gyerekeim, kitartásukkal, bátorításukkal és azzal, hogy hittek bennem!” – osztotta meg örömét Szentandrási Szabó Emese a közösségi oldalán az ismerőseivel. Gratulálunk a díjhoz és további üzleti sikereket kívánunk neki!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here