A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus beszámolója és tervei

0
873

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórusnak a 2019. évben tizenhárom fellépése volt, ebből kilenc Magyarországon, három külföldön és egy határon túli magyar településen – Budaörs testvérfalujában – valósult meg, összesen tizenkét helyszínen. Az idei első tervek is impozánsak.

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus 2019-ben két nemzetközi minősítő kórusfesztiválon képviselte Budaörsöt és a magyar kóruskultúrát a Chorus Inside International szervezésében. Június 29-én a Spanyolországhoz tartozó Lloret de Mar tengerparti településen ARANY, december 15-én a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium dísztermében megrendezett eseményen pedig EZÜST oklevelet szerzett. A katalán Lloret de Mar színháztermében megtartott minősítő fellépés előestjén, június 28-án önállóan lépett fel a város Sant Romà katedrálisában, valamint július 1-jén a szintén Katalóniához tartozó Blanes 700 éves Santa Susana de Mercadal templomában.
A Magyar Történelmi Szalonnak két ízben volt fellépője a kórus:
március 25-én a budaörsi Városi Ifjúsági Klubban Vadas Csenge „Képoszlop születik” fotókiállítás megnyitóján, majd május 3-án az Aranytíz Kultúrházban Polgár Mariann grafikus „Szirmonként eltűnő idő” című kiállításának megnyitóján. Utóbbit a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója tiszteletére rendeztek meg.
Április 19-én, immár hagyományosan, a nagypénteki istentiszteletet követően adott nagyböjti koncertet a budaörsi evangélikus templomban.
Május 4-én az Erkel színházban képviselte Budaörsöt a Sapszon Kórus az Országos Dalárnapon,
ahol nemcsak önállóan állt színpadra, hanem részt vett Kodály Zoltán Háry Jánosának  közös éneklésekkel egybekötött rendhagyó esti előadásán is.
Június 1-jén Budaörs felvidéki testvértelepülésén, Kisújfalun állt közönség elé a szőlőhegyi „Nyitott Pincék Napja” rendezvényen.
Június 10-én, pünkösdhétfőn a Bárdos Zenei Hetek fellépője volt a kórus a budaörsi „Souvenirs” Együttessel a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomban.
November 11-én a hagyományos budaörsi katolikus templomi Mártonnapi Vesperásnak volt közreműködője a kórus.
November 21-én a gödöllői Grassalkovich, avagy a Királyi Kastély dísztermében Ady Endre halálának 100. évfordulója emlékére megrendezett emlékestnek volt fellépője az együttes.
Az év legrangosabb eseményére, a kórus 35 éves jubileumi koncertjére október 19-én került sor a budaörsi katolikus templomban.
Az ünnepi hangverseny vendége és színvonalas fellépője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa volt, melynek tíz éven keresztül volt vendégkarnagya budaörsi kórus megalapítója és névadója, néhai Sapszon Ferenc.
A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórusnak a 2019. évben tizenhárom fellépése volt, ebből kilenc Magyarországon, három külföldön és egy határon túli magyar településen – Budaörs testvérfalujában – valósult meg, összesen tizenkét helyszínen.

A Sapszon Ferenc Kórus várható programjai 2020 I.félév

Március 10. kedd   18 óra  Fellépés a Székely Szabadság Napja c. rendezvényen Helyszín: Budaörs Friedmann Ház

Március 15.  vasárnap  09 óra Városi ünnepség és megemlékezés az 1848-as forradalomról  Helyszín:  Kossuth szobornál

Április 10. péntek  18 óra Zenei áhítat a nagypénteki Istentisztelet után  Helyszín: Evangélikus Templom Budaörs

Május  17.  vasárnap Fellépés az Operaház DALÁRNAP-ján  Helyszín: Erkel Színház

Június 02.  kedd 19 óra Trianon  emlékkoncert    Helyszín: Római Katolikus Templom  Budaörs 

Június 04. csütörtök 18 óra Fellépés Trianon emlékére a Történelmi Szalon  rendezvényén Helyszín: Jókai Mór Művelődési Ház Budaörs

Augusztus  27-Szept.01-ig  Chorus Inside   Rovinj, Horvátország                                                                

Krasznai Gáspár
karnagy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here