A budaörsi rendőrkapitányság sajtóreferensét kérdeztük

0
1302

Január 13-án nyílt nap a Budaörsi Rendőrkapitányságon – mondja Fejérné Hodut Éva, akitől, mint a budaörsi rendőrkapitányság sajtóreferensétől naponta kapunk friss híreket jellemzően kisebb, néha sajnos komolyabb bűnesetekről, és hetente bűnmegelőzési felhívásokat oszt meg velünk. Most egyebek között a saját munkájáról kérdeztük.

– A budaörsi kapitányság szempontjából mennyire volt nyugodt az év vége, az ünnepek?

Ahogyan az egész rendőrségnél, úgy a Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén is fokozott figyelemmel kísértük az adventi időszakot és az ünnepeket. A kapitánysághoz tartozó településeken összességében több mint 30 bevásárlóközpont, hipermarket és nagyáruház található, ami nagy terhet ró a szervezetre. Ahogy a korábbi években, úgy idén is, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelése és a bűncselekmények megelőzése érdekében minden nagyáruházban jelen voltak a rendőrök. A járókelőket megszólították és tanácsokkal látták el őket az év végi ünnepekkel kapcsolatos bűncselekménytípusokról, külön figyelmet szentelve az időskorúakra. Az érdeklődőket az adventi időszak fontos vagyonvédelmi ajánlásairól, az ünnepi készülődés biztonságosabbá tételének lehetőségeiről tájékoztatták.

Mindemellett a helyi médiatartalom-szolgáltatóknak folyamatos bűn- és balesetmegelőzési tanácsokat juttattunk és juttatunk el továbbra is, hogy a lakosságot minél több platformon elérjük.

Mindig örömmel tölt el, amikor az aktuális havi lapszemlét készítem, hogy a Budaörsi Napló is közzé teszi az ajánlásainkat és a közleményeinket. Nagyon fontosnak tartom, hogy az állampolgárokhoz eljussanak ezek a felhívások, és így értesüljenek az aktuális bűncselekménytípusokról. Ha a lakosság csak pár tanácsot megfogad a leírtak közül elmondhatjuk, hogy közösen tettünk azért, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

– Milyen változások várhatók idén a budaörsi kapitányság életében és mi az, ami jó, hogy marad így?

Az idei évvel kapcsolatban tervezett változásokról egyelőre nem tudunk beszámolni, de ha lenne is bármilyen jellegű változás azt Galuska-Tomsits László r. ezredes, kapitányságvezető osztaná meg az olvasókkal. Arról viszont adhatunk tájékoztatást, hogy tavaly év végén történtek személyi változások a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetői körében. A Bűnügyi Osztály új vezetője Braczkó Gábor r. őrnagy úr, aki korábban a Budakeszi Rendőrőrsöt vezette. Az ő helyére pedig Pintér Lajos r. alezredes, korábbi érdi kapitányságvezető került. A Vizsgálati Osztályon is történt változás, az új osztályvezető Révai Mónika r. alezredes.

– Mi az ön feladata a rendőrségnél? S hogy fér még bele mellette az életébe az önkéntes tűzoltóság is? Ott mi a feladata?

A rendőrségen lassan öt éve sajtóreferensi munkát látok el, amibe többek között beletarozik a közlemények, felhívások készítése, az újságírói megkeresések megválaszolása és a helyi médiatartalom-szolgáltatókkal a kapcsolattartás. Emellett a hivatalvezető munkáját segítem, különböző adatszolgáltatásokat és jelentéseket készítek, adminisztrációs feladatokat látok el.

Ugyanakkor a minden évben megrendezésre kerülő nyílt napunkat is én szervezem, ami idén január 13-án 10 órától lesz a kapitányságon (ez már lapzártánk utáni időpont). A programra várjuk az illetékességi területünkön található középiskolák végzős diákjait, továbbá a rendőri hivatás után érdeklődő fiatalokat. A nyílt nap alkalmával az érdeklődők ezúttal is a magas színvonalú bemutatókkal egybekötött toborzón betekintést nyerhetnek a rendőri hivatás sokszínűségébe és választ kaphatnak arra a kérdésre is, hogy miért jó rendőrnek lenni. A helyi vezetők bemutatkoznak és bemutatják a saját szakterületüket.

A programon a diákok láthatnak önvédelmi- és intézkedéstaktikai, valamint rendőrkutyás bemutatót, megismerhetik a rendőrség szervezeti felépítést, ízelítőt kaphatnak a bűnügyi technikusi munkából, láthatnak ujjnyomat vételt és kipróbálhatják milyen érzés az előállító helyiségben tartózkodni.

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó és Közhasznú Egyesületnek csaknem tíz éve vagyok a tagja, ott. mint beosztott tűzoltó tevékenykedem. A tűzoltóságon egy számítógépes rendszert működtetünk, amiben megtalálható, hogy ki, mikor, mettől-meddig riasztható káresetekhez. Ebben én alapvetően hétköznaponként délután négy óra és hajnali öt óra között szerepelek, illetve hétvégén egész nap. A megjelölt időszakokban készenlétben állok, és ha esemény van, riasztanak és kivonulunk az adott esethez. Ez lehet tűzoltás vagy műszaki mentés.

Nyilván ha programom van, kikerülök a rendszerből és nem rohanok el mondjuk a színházi előadásáról. Persze ez nem is lenne megoldható, mert meg van adva, hogy a riasztástól számított tíz percen belül el kell indulnunk a szertártól. Szóval, ha az ember „riasztható”, akkor Budaörsöt nem nagyon hagyhatja el.

Utoljára Budaörsön 2016. december 20-án volt nagyobb tűzeset, akkor egy családi ház égett a Kőláb utcában. Éjszaka 11 óra után kaptuk a riasztást és közel öt órán keresztül tartott a tűzoltás és az utómunkálatok ellátása. Itt az Érdi és a Főváros 11. kerületi hivatásos tűzoltókkal számoltuk fel a káresetet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here