Amit a lakástakarék pénztárakról tudni kell, hogy ne hagyd ki a lehetőséget

0
472

Független hitelezési szakértőnk ezúttal a lakástakarék pénztárakról ír. Ez egy olyan államilag támogatott megtakarítási forma, amely esetében az éves befizetéseket az állam 30%-kal – de maximum évi 72 ezer forinttal – támogatja. Továbbá az LTP nem csupán betétgyűjtésre alkalmas, ugyanis a futamidő lejárta után a tulajdonos lakáshitel felvételére is jogosulttá válik, de ezt minden esetben érdemes összevetni az éppen aktuális piaci kamatokkal.

Mindenki igyekszik így-úgy takarékoskodni, de az LTP-k rendelkeznek a legmagasabb – 10% feletti – EBKM-mel. Előny még hogy biztonságos, tőke- és hozamgarantált (fix állami támogatás, fix betéti kamat), Kamatadó mentes, szabadon választható megtakarítási idő, és szabadon választható a megtakarítás összege is. Persze ezért vállalni kell azt, hogy a felvett pénzt csakis ingatlancélra használhatjuk fel, és ezt igazolni is kell, de manapság szinte mindenkinek van ingatlan ügye.

A lakástakarék, vagy lakás-előtakarékosság egy nagyon jól kihasználható lehetőség bárkinek, aki lakást, vagy házat szeretne vásárolni, esetleg valamilyen lakáscélú tervét szeretné megvalósítani, de annak is, aki ingatlan jellegű vagyongyarapítást akarna elérni.

A megtakarítási időszak általánosan 4 évtől egészen 10 éves futamidőig választható. A legmagasabb értékű állami támogatást akkor tudjuk elérni, ha vállaljuk, hogy havi 20 ezer forintot havonta befizetünk a lakástakarék számlára. Magyarországon jelenleg négy lakástakarék szolgáltatóhoz szerződhetünk, a Fundamentához, az OTP-hez, az Erste Bankhoz, és az Aegonhoz, aki utolsóként csatlakozott.

A lakástakarékok legfőbb előnyei

A négy lakástakarék szolgáltató ajánlatai között túl nagy különbségek nincsenek, mivel a lakás-előtakarékosság egy törvényileg nagyon alaposan beszabályozott terület, de ettől függetlenül mindig lehetnek jelentős nagyságú eltérések a bizonyos ajánlatok között, amelyet érdemes lehet kihasználni.

Legfontosabb előnyök:

a befizetett megtakarításunk és az állami támogatás is teljes kamatadó mentességet élvez,

a befizetéseket az állam 30 százalék vissza nem térítendő plusz összeggel támogatja,

családon belül az állami támogatásnak az összege többszörözhető olyan módon, hogy több családtag nevére is lakástakarék szerződést kötünk. Ha egy négytagú család minden tagjára kötünk egy ilyen szerződést, akkor a szerződéses összeg maximuma elérheti a 30 millió forintot is,

A lakáskasszán összegyűlt pénzeket szinte bármilyen lakáscélú terv megvalósítására fel lehet használni,

lakástakarék szerződés birtokában fix kamatú, lakáscélú hitel igénylésére nyílik lehetőség.

Az LTP felhasználásának lehetőségei:

Az előnyök nem merülnek ki abban, hogy lakást vagy házat tudunk az összegyűlt pénzből (és az esetleg felvett hitelből) vásárolni, számtalan más módon is fel lehet használni a lakás-előtakarékosság során összegyűjtött pénzösszegeket.

Saját otthon megteremtésére: új lakás, vagy ház megvásárlására, használt lakás, vagy ház megvételére, telek vásárlására, házépítési tervek megvalósítására, önerőként használhatjuk lakáshitel felvételéhez.

Felújítási és kényelmi célokra: a lakás kifestésére, szigetelések megújítására, beépíthető háztartási gépek megvételéhez, beépíthető konyhabútor kialakításához, galéria elkészítéséhez, biztonsági zár, valamint riasztó vásárláshoz, internet és kábeltévé rendszer kiépítésére, légkondicionáló beszerzéshez, beépítéshez.

Energiatakarékossági célokhoz: elavult fűtésrendszerünk korszerűsítésére, vagy lecserélésére, energiatakarékos nyílászárók beszerzéséhez, beépítéshez, napkollektor rendszer kiépítésre, falak külső és belső hőszigeteléséhez, padlók felújításához, hőszigeteléshez, hőszigetelő mennyezet kialakításhoz.

Már meglévő lakás és ház bővítésére, környezetünk szépítésére: plusz szoba, vagy garázs hozzáépítésére, terasz elkészítéséhez, hozzávaló bútorok, kellékek beszerzésre, parkosítás végrehajtásához, padok, díszítőelemek megvételéhez, ház körüli kerítés, járda, árok kiépítésére, beépített redőny megvásárlásához, beépítéséhez, szigetelésekhez.

Ezeken kívül lakáscseréhez is felhasználható a megtakarított összeg, ha az elcserélni kívánt ingatlan drágább, mint a meglévő lakásunk. Ha viharkár érte a házunk, vagy a tető beázott, a helyreállítási munkálatokat is finanszírozhatjuk, a járda és kerítésépítésen kívül a ház közműveinek építésére, korszerűsítésére és átépítésére is költhető, legyen az az áramellátási rendszer, vezetékes víz, gáz közművek, eresz és csatorna rendszerek, vagy a szennyvíz elvezetése, de ide tartozik a már említett televíziós és internetes hálózati rendszer is. Különböző társasházi beruházásokra is remekül felhasználható.

Kevesen tudják, de a lakástakarék pénzeket már meglévő lakáshitelek, lakáscélra felvett hitelek előtörlesztésére is elfogadják a hazai pénzintézetek, erről később részletesebben.

Az elérhető magas hozam mellett különösen azoknak előnyös egy vagy több lakástakarék szerződés megléte, aki minden bizonnyal lakáshitelt szeretnének felvenni. Az előny abban mutatkozik meg, hogy a bankok szemében nagyon jó pontnak számít a hiteligénylő megítélésénél, hogy már van valamilyen megtakarítása.

Lakástakarék szerződés részletei

A lakástakarék szerződéses összeg alapjaiban két részből tevődik össze, egyrészt a szerződő fél saját megtakarításaiból, másrészt a lehetőségként fennálló hitelfelvétel összegéből (természetesen ezt nem kötelező, sőt sok esetben nem is ajánlatos felvenni).

A saját megtakarítások a szerződő fél által befizetett összegből, az erre megkapható 30 százalékos állami támogatásból, valamint a betéti kamatból tevődnek össze. Amikor valaki számlát nyit, a szerződéses összeg alapján állapítják meg az úgynevezett számlanyitási díjat, mely annak 1 százaléka lehet. Ezt akciók keretében a lakástakarék szolgáltatók régebben akár teljesen el is engedték, de ez mára már csak ritkán, vagy van szolgáltató, ahol egyáltalán nem fordul elő. A számlanyitás díja, amennyiben nem engedik el, futamidőtől függ, de maximálisan 80 ezer forint lehet.

Lakáshitel törlesztés lakástakarékkal

Kevesen tudják, hogy nem csak ingatlan vásárlásra vagy felújításra, bővítésre, de lakáshitel visszafizetésére is felhasználható a lakástakarék szerződés.

Tehát lakáscélú hitel elő-, és végtörlesztésére is alkalmas, de mi tekinthető lakáscélú hitelnek? Melyet vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, vagy az előző hitelcélok kiváltására vettünk fel.

Ha hitelfelvételkor LTP-vel kombinált hitelt kínálnak nekünk, legyünk óvatosak, mert a kombi hitelek jól hangzanak, mert az elején csak a megtakarítást és a kamatokat kell fizetni, ezért könnyebbséget jelenthet. Ám ez idő alatt a tőkéből egy fillér sem fogy, így amikor lejár az LTP és beforgatjuk a hitelbe, akkor szembesülünk a szomorú ténnyel. Innentől megemelkedik a törlesztő részlet, aránytalanul sok lesz még hátra a tőkéből. Erre mondják, hogy amit megnyerünk a réven, elveszítjük a vámon. Egy hitel esetében nagyon fontos a tőke/kamat lefutás, és az ebben az esetben nagyon nem kedvező.

A legjobban megfelelő lakástakarék kiválasztásához érdemes lehet szakértő tanácsát kikérni, mivel attól függően, hogy milyen célra, hitellel vagy anélkül szeretnénk-e, más és más lakástakarék szerződés lehet a legjobb választás. Ha valaki nincs benne napi szinten, sajnos elsiklik egy-egy fontos dolog felett.

Független szakértőként díjmentesen dolgozunk, így az igénylőknek a szakértelmünk semmilyen plusz kiadást nem jelent, ugyanakkor profi szakmai hátteret és zöldfolyosós ügyintézést kínálunk.

Bővebben: http://www.benks.hu/ http://www.benks.hu/“>www.benks.hu; www.raiszhitel.hu

Mendy foto kozeli 2015Olvasóink kérdéseit Raisz Mendy ide várja: mendy.raisz@benkspartner.hu

Ezeket már olvasta(d)?

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/gazdasag/fuggetlen-hitelezesi-szakertonk-rovata-az-epitesi-csok-tamogatasrol

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20161011/okkal-csok-kal-ok-nelkul-csok-nelkul

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/gazdasag/hogyan-vegyunk-fel-felelosen-szemelyi-hitelt

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20161003/nem-biztos-hogy-a-sajat-bankod-adja-a-legjobb-hitelajanlatot

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20151001/forintositas-ebreszto-nem-mentettek-meg-semmitol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here