A Budaörsi Egészségügyi Központban a rendelési idők növelését tűzték ki célul – Hálapénzt adni és elfogadni is tilos

0
665

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény március 1-jével gyökeres változásokat hoz a magyar egészségügyben…

Hálapénzt adni és elfogadni is tilos

A Budaörsi Egészségügyi Központ vezetése március elején belső utasításban hívta fel dolgozói figyelmét: az intézményben nyújtott orvosi ellátásért pénzt, ajándékot elfogadniuk az év első napjától fogva bűncselekménynek számít. Szemléletváltásra a páciensek oldalán is szükség lesz, ami nem kis feladat, hiszen generációk szocializálódtak a bélelt borítékok világában.

A büntető törvénykönyv 2021. január 1-jétől hatályos módosítása szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki „egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak (…) jogtalan előnyt ad vagy ígér”. A hálapénz kérése vagy akár elfogadása még ennél is súlyosabb megítélés alá esik: alapesetben is egy év szabadságvesztéssel kell szembenéznie annak az egészségügyi dolgozónak, aki ezt a bűntettet elköveti. A helyzet márciusban váltott élesre: a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül főosztályt állítottak fel, a vesztegetések kiszűrése érdekében akár titkos adatgyűjtés is engedélyezhető.

Bár aligha vitatható, hogy erkölcsileg aggályos, a terület kutatói szerint a hálapénz megítélése nem ennyire egyszerű, az elmúlt évtizedekben ugyanis a paraszolvencia működtető elemmé vált a magyar egészségügyben. Betiltása a dolog könnyebbik fele, legalább ilyen fontos, hogy helyette olyan méltányos rendszer jöjjön létre, amiben mindenki tisztességes úton találja meg a számítását.

„A Budaörsi Egészségügyi Központ ebben a tekintetben is kedvezőbb helyzetben van más ellátóhelyeknél – véli Zsákai Zoltán, az intézményt üzemeltető Jump Consulting Kft. ügyvezetője. – Stabil hátterű, pozitív szaldójú vállalkozás vagyunk, transzparens működésünknek köszönhetően az orvosok és a betegek eddig sem voltak rákényszerítve arra, hogy ilyen módon olajozzák a működést.”

„Ha mégis megtörtént, rossz reflexről vagy valódi háláról volt szó – teszi hozzá az intézményvezető. – Azt viszont mindenkinek tudnia kell: év elejétől a hálapénz adása és elfogadása is bűncselekmény, és ez nemcsak az orvosokra, hanem a szakdolgozókra is vonatkozik.” A hatályos törvényekkel és a TritonLife Csoport irányelveivel összhangban a Budaörsi Egészségügyi Központ vezetősége március elején belső utasításban hívta fel minden állandó és alkalmi munkavállalója figyelmét az „extrajuttatás” megváltozott törvényi megítélésére.

Jó, ha a betegek is tudnak róla: a körlevél szerint az orvosoknak azon túl, hogy elzárkóznak a paraszolvencia elfogadásától, informálniuk kell az intézmény vezetését a vesztegetési kísérletről, ami büntetőfeljelentéshez vezethet. Mindez az intézményben zajló összes ellátási formára érvényes: a szakrendelésekre, a sürgősségi ügyeletre és az egynapos sebészetre is.

Nemcsak pénzt, jelképesnél nagyobb értékű ajándékot sem szabad adni: az egészségügyről szóló törvény módosítása szerint az egészségügyi dolgozó a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal – tartós kezelés esetén kéthavonta egy alkalommal – fogadhat el ajándéktárgyat, aminek az értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát. Ez jelenleg 8370 forint, vagyis a keretbe egy üveg jobb „repiital” sem nagyon fér már bele.

Az orvosoknak tisztességes javadalmazás és megfelelő munkakörülmények járnak, ennek biztosítása a közfinanszírozott egészségügyben nem a beteg feladata. De higgyék el, a betegellátásban részt vevők számára a legnagyobb jutalom, ha saját munkájukkal hozzá tudnak járulni a bennük megbízó, velük együttműködő beteg gyógyulásához. Ha ez megvalósul, ráadásnak egy őszinte »Köszönöm!« bőségesen elég” – mondja Zsákai Zoltán.

 

Bővülhet a szakrendelések köre

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény március 1-jével gyökeres változásokat hoz a magyar egészségügyben. „A törvény novemberi hatályba lépése után sokan fejezték ki aggodalmukat, és számos félreértés is napvilágot látott – mondja Zsákai Zoltán. – A részletszabályok megjelenésével szerencsére világossá vált, szó sincs a közegészségügy összeomlásáról. Mi magántulajdonú egészségügyi intézmény vagyunk, ugyanakkor döntően NEAK-finanszírozott ellátásokat biztosítunk. A nálunk gyógyító szakembereknek, ha például kórházi állományban vannak és aláírták új szerződésüket, természetesen kérvényezniük kell a főállásukon kívüli munkavégzést, és az engedélyt, ismét csak természetesen, meg is kapják. A lényeg a mi szempontunkból az, hogy a megfelelő eszközpark és munkakörülmények megteremtésével továbbra is vonzó munkahely legyünk, és biztosítani tudjuk a budaörsiek számára a szakorvosi ellátást a legtöbb szakterületen, még olyanokon is, amelyek kifejezetten hiányszakmának számítanak az országban” – fogalmaz a szakrendelőt üzemeltető cég vezetője.

A Budaörsi Egészségügyi Központban a járóbeteg-ellátásban, az egynapos sebészeti részlegen és a sürgősségi ügyeleten jelenleg 120 orvos gyógyít 32 szakmában. A TritonLife Csoporthoz csatlakozott intézmény vezetői nem tartanak az ellátás szűküléstől, ellenkezőleg: a hosszú várakozási időket generáló területeken a rendelési idők növelését tűzték ki célul, illetve jelenleg hiányzó szakmák felvételét is tervezik a járóbeteg- és az egynapos sebészeti ellátásban.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here