Összegzés a BTG nyári, őszi és téli munkálatairól

0
403

Október közepéig még gondot okozhat a parlagfű – egyebek között ez is kiderül abból a riportból, amit Benkovics Gáborral, a BTG Kft. környezetvédelmi szakértőjével készített a  Buda Környéki Televízió a jelenleg és a közeljövőben végzendő közterületi munkákról.

 

Jelenleg a gyomlálást végzik a BTG munkatársai, illetve már megkezdték a sövények nyírását is. A Budapesti úton a Shell kúttól befelé, illetve a lakótelepről indulva, azaz két irányból haladnak a főút menti bokrok nyírásával.

Ezen kívül mostanában a Hosszúréti patak mentén végeznek parlagfű irtást, valamint a lakótelepen is vannak kisebb foltok, ahol megjelent a parlagfű, ezek nyírását végezték az elmúlt napokban, de még várható, hogy az ősz folyamán meg fog jelenni a közterületeken a parlagfű a napokban lehulló csapadék miatt és mert még nincs annyira hideg, hogy a gyomok elpusztuljanak. Előreláthatólag október közepéig számíthatunk a parlagfű és egyéb virágzó növény jelenlétére.

A játszóterek karbantartása is a BTG feladata, szerencsére a kisgyermekesek a rendeltetésüknek megfelelően használják azokat. A nyári időszakban előfordult, hogy a fiatalabb generáció tagjai a pad háttámláján ültek és nem az ülőfelületen. Benkovics Gábor ezúton is megkér mindenkit, hogy rendeltetésszerűen használja a padokat a játszótereken és egyéb közterületeken, hogy azok minél tovább használhatók maradjanak.

Szó esett arról is, munkavégzésük során az emberek szemetelési szokásaival kapcsolatban mit tapasztalnak a BTG dolgozói, melyre a szakértő tájékoztatott, hogy a budaörsiekre általában nem jellemző, hogy szemetelnének, igyekeznek megóvni a környezet tisztaságát, azonban az előfordul, hogy szeles időjárás esetén a hulladékgyűjtőkből kifújja a szél a szemetet.

Fás területeken erdészeti munkát – erdészeti ütemterv szerint – majd csak november-december folyamán fognak végezni, lombhullás után, olyankor a hideg talajon könnyebben is megközelíthetők a munkavégzés területei.

Arra a kérésre, hogy összegezze a nyári szezon tapasztalatait, Benkovics Gábor elmondta, a szárazság és a hőség állította kihívások elé a növényzetet, nagyon megviselte őket, illetve a BTG zöldfelület karbantartóinak nagyon oda kellett figyelniük a megfelelő víz utánpótlásra, mert volt, ahol a csepegtető öntözőrendszer által kijuttatott víz egyáltalán nem volt elegendő és locsolni kellett.

Az interjúból kiderült továbbá az is, hogy a BTG megkezdte felkészülését a téli időszakra, a téli síkosság mentesítést biztosítandó szerződések előkészítése történik jelenleg. Ezzel kapcsolatosan Benkovics Gábor felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy bár hó kevés esett az elmúlt években, ónos eső viszont gyakran előfordult, ami ráadásul nem is nagyon látványos, így sokkal baleset veszélyesebb voltak is ebből eredően elcsúszások, sérülések, ezért javasolja, hogy október közepétől a lakosság is kezdjen el felkészülni, szerezzék be a megfelelő szóró anyagot, hogy amikor szükséges, ingatlana előtt mindenki el tudja végezni a síkosság-mentesítést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here