A Biztonságos Internet Napja

0
840

A netezés netovábbja

Egy globális kampány részeként, ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – megrendezik a Biztonságos Internet Napját. A minden évben a második hónap második hetének második napján megtartott esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a fiatalok és gyermekek figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Ismert tény, hogy a gyermekek, fiatalkorúak – főként pihenés, kikapcsolódás céljából – szabadidejük nagy részét internetezéssel töltik a számítógép előtt. Az iskolai programjaink során is megdöbbenve tapasztaljuk, hogy már az alsós kisgyerekek is rendszeres Internet használók, naponta gyakran órákat „lógnak a neten”. A gyerekek jól kiismerik magukat a világhálón, a szülők pedig gyakran nem is tudják, hogy miféle veszélyeket rejt a virtuális világ. Csalók, adathalászok, zaklatók és pedofilok prédái lehetnek a gyermekek.

Fontos, hogy a szülők, tanárok rendszeresen beszélgessenek a gyermekekkel internetezési szokásaikról és arról, hogy miként lehetnek online is biztonságban. Ehhez adunk most néhány tanácsot:

Kérdezze meg a gyermeket, hogy milyen honlapokat szeret nézegetni és milyen célból!

Kérdezze meg, mit tesz az adatai védelme és a biztonságos internetezés érdekében! Előfordult-e, amikor úgy érezte, hogy bántja vagy zavarba hozza egy információ, beszélgetés, kép vagy videó? Beszélgessen vele arról, hogyan előzheti meg legközelebb ezeket a helyzeteket, illetve mit tehet ilyen esetekben!Gondolja végig, mire használja az internetet Ön és mire a gyermek! Van olyan tevékenység, amit felnőtt és gyermek együtt végezhetnének az interneten?

Kérdezze meg a gyermeket, tudja-e, hogy baj esetén hova fordulhat, amennyiben olyan tartalomra bukkan, amely pedofil, erőszakos, idegen- és fajgyűlöletre uszít, drogfogyasztásra csábít vagy hozzájárulása nélkül sértő módon hozzáférhetővé tett tartalomra vagy egyéb sértő tartalomra bukkan.

Ilyen esetekben a BIZTONSÁGOS INTERNET HOTLINE-tól kaphat segítséget:

http://www.biztonsagosinternet.hu

Ők a bejelentés feldolgozása után megvizsgálják, hogy illegális-e a tartalom és szükség esetén értesítik a rendőrséget. Így megelőzhető, hogy mások is rátaláljanak az adott oldalra, bejegyzésre.

Amennyiben tanácsra, lelki segélyre van szüksége (akár névtelenül is), forduljon a KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNYHOZ (www.kek-vonal.hu)!

A honlapon keresztül chatelni lehet velük, de a 116- 111-es számon telefonon elérhetőek éjjel – nappal.

Beszéljenek az internethasználatra vonatkozó szabályokról! Az időkereten túl ez tartalmazza a másokkal szembeni helyes magatartást, valamint az internetes játékok használatára vonatkozó szabályokat! Fontos, hogy a gyermek minden esetben a korosztályának megfelelő játékkal játsszon. Erre vonatkozóan az un. PEGI besorolás tájékoztatja a szülőket, tanárokat, amely jelzi, hogy egy játék vagy film mely korosztálynak készült.

Ne feledjék, az internet nem csak veszélyeket rejt magában, hanem számos lehetőséget is biztosít! Fedezzék fel ezeket és motiválja a gyermeket a kreatív, hasznos internethasználatra!

Az internet nélkül kétségtelenül bonyolultabb lenne életünk. Egyszerűbbé, de veszélyesebbé is vált a virtuális világ.

Néhány egyszerű tanács betartásával – melyet a gyermekek mellett a felnőttek is alkalmazhatnak – jelentősen növelhetjük az internetezés biztonságát: 

Általános szabályok

 • Sohase maradjunk bejelentkezve a számítógépen, ha nem használjuk, mert bárki a mi nevünkben írhat levelet vagy felhasználhatja a személyes adatainkat!
 • Soha ne jelöljük be a jelszó megjegyzést!
 • Ne adjuk meg a mobilszámunkat!
 • Bármely oldalnál a lehető legkevesebb adatot adjuk meg magunkról!

Chatelés

 • Személyes kérdésekre ne válaszoljunk!
 • Elérhetőségünket ne adjuk meg idegeneknek! (mobilszám, lakcím)
 • Bankkártyánk számát, jelszavát soha ne adjuk meg senkinek!

Regisztráció

 • Csak a feltételen szükséges mezőket töltsük ki!
 • Minél személytelenebb elérhetőséget adjunk meg!

Email

 • Ismeretlen feladótól érkezett leveleket soha ne nyissunk meg, töröljük nyugodtan.
 • A banktól érkezett levelekre ne válaszoljunk, ha adatokat kérnek, ne adjuk meg azokat! Személyesen intézzük el ügyeinket a banknál!

Forrás:  Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here