Erről döntöttek a májusi ülésen a képviselők

0
435

Jelentős pénzügyi támogatást nyújt az önkormányzat a Budaörs Rádió újraindításhoz, de határoztak arról is a képviselő-testület május 25-én megtartott ülésén, hogy mire költik a tavalyi évről megmaradt mintegy félmilliárd forintot. Szinte vita nélkül, igen gyorsan szaladtak végig a képviselők a napirendeken.

 

A napirend előtti hozzászólásokat Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) nyitotta, aki tolmácsolta a lakók köszönetét, hogy határidőre és precízen elkészült a lakótelepen a Patkó utca 1. számnál lévő parkoló, az Ifjúság utca 10-20. számnál a járda rekonstrukciója és a Bleyer Jakab Általános Iskola mögötti útszakaszt is átadták. Jelezte, hogy a Bretzfeld utcai körforgalom és a bevásárlóközpont között nincsenek szeméttárolók, ezért kérte, hogy helyezzenek el néhányat ezen az útszakaszon.

Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) gratulált a Budaörs Fesztivál szervezőinek. Ugyanakkor jelezte, hogy a belvárosi lakosokat a késő esti koncertek zavarják, ezért arra kérte a hivatalt, hogy a jövőben szabjon határozott időkorlátokat.

Kisberk Balázs (Budaörsi Gazdakör) kérte, hogy helyezzenek ki zsákutca jelzőtáblát a Liget utcai társasháznál, mert több esetben teherautók hajtanak be az utcába, amelyek zavarják az ott élők közlekedését.

Kapitány Gábor (Fidesz-KDNP) azt jelezte hogy a szemétszállítók továbbra is törik a kukákat és a kihulló hulladékot is otthagyják az utcán. Javasolta, hogy az illetékes szakbizottság vizsgálja meg a budaörsi focicsapat egyre rosszabb teljesítményét. Wittinghoff Tamás polgármester biztosította, hogy a kukákat pótolja szolgáltató. Viszont határozottan leszögezte, hogy az önkormányzati testületeknek nem feladata egy civil szervezet, vagy egyesület munkájába beleszólni és a teljesítményét számonkérni.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a lakók köszönetét tolmácsolta a körzetében kihelyezett fekvőrendőrökért. Az ott élők szerint jól sikerült a zöldhulladék elszállításának első üteme. Illetve elégedettek a Budapesti úton a sövények nyírásával is.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról számolt be, hogy a Szabadság út-Ibolya utca-Szüret utca kereszteződésében alig egy hete telepített okos gyalogátkelő műszaki berendezései megsérültek. A Műszaki Ügyosztály vezetője szerint a kár súlyos, a helyreállítás hosszabb időt fog igénybe venni.

A napirendek között elsőként az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót fogadták el, illetve döntöttek a közel 578 millió forint értékű költségvetési maradvány felosztásáról. Többek között ebből a pénzből telepítenek újabb térfigyelő kamerákat Kamaraerdőre, felújítják az Újtemető ravatalozóját, és a Holdfény utcai óvoda belső udvarát is korszerűsítik.

Lakossági észrevételeket is figyelembe véve módosították az idén február 26-ától érvényes, közutakra történő behajtás súlykorlátozását. A szabályozást enyhítették a betarthatóság érdekében.

A legutóbbi, április 27-i testületi-ülésen elfogadott, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal alapító okiratának módosításait a Szervezeti és Működési Szabályzaton is át kellett vezetni, amit szintén elfogadtak.

A Budaörsi Csicsergő Óvoda intézményvezetői munkakör betöltésére kiírt felhívásra beérkezett pályázat elbírálása alapján a testület a jelenlegi intézményvezetőt, Veres Gábornét bízta meg újabb öt évre az óvoda vezetésével.

Elfogadták a képviselők Biatorbágy belépését a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulásba. Egyúttal támogatták Budaörs 2022. december 31. napjával történő kilépését a Társulásból. Indoklásként elhangzott: Budaörs 2020-ban azzal a céllal csatlakozott a társuláshoz, hogy a tagönkormányzatokkal közösen lépjenek fel az agglomerációs tömegközlekedés javítása érdekében. A társulás azonban olyan határozatot hozott, amely jelentős különbséget tesz az önkormányzatok fizetési kötelezettségében, az adóerő-képességhez igazítva a szolgáltatás igénybevételének költségét. Ez Budaörs számára elfogadhatatlan, mert a döntés szakmaiatlan, igazságtalan és előnytelen Budaörs számára.

Jóváhagyta a testület a MOL NyRt. a Garibaldi utcában lévő töltőállomásának fejlesztési munkáihoz szükséges Településfejlesztési Együttműködési Szerződést.

Az egyre növekvő infláció miatt a jelenleg rendelkezésre álló pénzügyi keret nem fedezi a 2022. évre ütemezett karbantartási és fenntartási feladatokat. Ezért a BTG Kft. 2022. évre megállapított keretösszegének emeléséről szavazott a testület. Egyúttal elfogadták a BTG Nonprofit Kft. 2021. évi mérlegbeszámolóját, vagyongazdálkodásról szóló beszámolóját és a 2022. évi tervét. Továbbá megemelték az önkormányzat hozzájárulását a Városi Uszoda és Sportcsarnok üzemeltetéséhez.

Támogatta a testület, hogy pályázatot írjanak ki a társasházak villámvédelmi rendszereinek korszerűsítésére 5 millió forintos keretösszeggel.

Döntöttek a képviselők a Szabadság út 45-4. szám alatti ingatlan egy részének értékesítéséről.

Elfogadta a testület a Patkó u. 9. szám alatti épület földszintjén található ingatlanok, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete és a Budaörsi Tanoda Alapítvány részére történő bérbeadásról szóló 2021. évi határozatának visszavonását, mivel az áremelkedések miatt az ingatlanok felújítása nem valósítható meg költséghatékony módon. A költségvetésben a Patkó utca 9-ben található ingatlanok felújítására elkülönített összeget átcsoportosították, és az itt található ingatlanok bérbeadására pályázatot írtak ki. Egyúttal a Patkó utca 1. szám alatti épület földszintjén egy 47 négyzetméteres részt a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete részére haszonkölcsönbe adtak.

Jóváhagyták az ebrendészeti feladat ellátására vonatkozó pályázat kiírását.

Elfogadták az Érd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának támogatásáról szóló határozat módosítását, de a támogatási összeg változatlan maradt.

A Budaörs Rádió első és másodfokon is pert nyert a Médiatanáccsal szemben, így ismét újraindul a régi – Budaörs FM 104,8 – frekvencián a Budaörs Rádió. Az újra induláshoz szükséges támogatást a képviselőtestület elfogadta.

Az önkormányzat költségvetéséből támogatott civil szervezetek 2021. évi beszámolóit is elfogadták.

Jóváhagyták az önkormányzat belső ellenőrzésére vonatkozó 2021. évi jelentést.

Engedélyezte a testület az óvodai csoportlétszámok húsz százalékkal történő megemelését.

Sürgősségi indítványként tárgyalták a Szabadság út 26. szám alatti ingatlanhoz tartozó raktár bérbeadását a Budaörsi Latinovits Színháznak.

Zárt ülésen döntöttek temetési költségekhez való hozzájárulás ügyében.

Az előterjesztésekre itt kattinthat rá:

2022. május 25. (rendes)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here