Kiválunk az ÉTH-tól… – és más fontos döntések a mai képviselő-testületi ülésen

0
697

A mai önkormányzati képviselő-testületi ülést, ami a pandémia miatti hosszú szünet után az első, a napokban elhunyt Kisfalvi Péter (BFE) önkormányzati képviselő emlékére (akit az önkormányzat saját halottjának tekint) egyperces néma csenddel kezdték. Majd az előre meghirdetett napirendek közül Wittinghoff Tamás (BFE) polgármester javaslatára az előterjesztő Ritter Gergely (BFE) visszavonta a polgármester első félévi jutalmazására tett indítványát, és lekerült még a 4-es pont is, ami a térfigyelő rendszert bővítését tárgyalta volna. Az ok, hogy még folynak a tárgyalások a szolgáltatókkal.

Napirend előtt Laczik Zoltán (BFE) tette szóvá, hogy a körzetében egy villogó lámpát még mindig nem kaptak meg, amire Lőrincz Mihály elmondta, hogy sajnos a Közútkezelő nem engedélyezi. Wittinghoff Tamás megjegyezte, hogy pedig máshol van ilyen. Majd Czuczor Gergely (Fidesz- KDNP) megdicsérte a kormányt a járványügyi védekezésért, az oltásokért, amire a polgármester megjegyezte „biztos van erre is magyarázat”, hogy ezt miért hozta fel a kormánypárti képviselő. A járványkezelésre később, a munkatervről szóló napirendnél is visszatértek, amikor már Ritter Gergely (BFE), aki háziorvos sem tudta szó nélkül hagyni a Fidesz önfényezését az oltással kapcsolatban. „Amit reggel mondtak, már délután nem volt igaz…, és azt állították, kész oltási tervük van, ami két percig volt követhető…, és úgy adjak be egy gyógyszert, hogy nem tudom, mi van benne…, nem akarom folytatni, de borzasztó volt a dolog” – mondta.

A napirendek jelentős többségét a testület egyhangú igennel szavazta meg. A fideszes Czuczor Gergely először az 5.-nél kért ismét szót, ami a Csiki pihenővel szembeni ingatlan belterületbe vonásáról szólt, Czuczor emlékeztetett arra, hogy 1,5 éve a Fidesz Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselővel együtt sajtótájékoztatót tartott erről a telekről, hogy megakadályozzák az odatervezett lakópark megépítését. „Akkor visszavették a napirendről, most újra itt van” – mondta, és kéri, hogy  ne vigyék ebbe a helyzetbe ezt a régiót, mert az ingatlan Natura 2000-es mellett van és a  belterületben vonással újabb lakópark alakulna itt ki. „Mi mindent el fogunk követni, hogy ne alakuljon ki újra lakópark” – szögezte le. Wittinghott Tamás megjegyezte, hogy Czuczor Gergely „nem ismeri a helyzet, de helyretesszük”, amit Monostori – Kalovits Márk (BFE) meg is kísérelt: „Itt rekreációs tevékenységről van szó, nem lakóparkról” – olvasta fel az előterjesztésből. A polgármester szerint a fideszes képviselő hozzászólása legalább normális hangnemben fogalmazódott, nem úgy, mint a minalunk.hu oldalon erről megjelent elég durva hangnemben íródott cikk (a hírportálról úgy tudni, hogy Kapitány Gábor, a Fidesz-KDNP frakció harmadik tagjának a tulajdona, aki ezt részben cáfolta, hogy az összeférhetetlenség miatt, amikor képviselő lett, megvált tőle, de azt nem árulta el, hogy akkor most ki a tulajdonos). A napirenden lévő ingatlanról a polgármester úgy tájékoztatta a jelenlévőket, hogy most a még 2005-ben hozott érvényes szerkezeti terv végrehajtásáról van szó, ami a földhivatali átvezetéshez szükséges, aminek a lehetőségével a tulajdonos eddig még nem élt. De csak „különleges rekreációs tevékenység” folytatható majd a területen. Ami igen közel van amúgy a lőtérhez – tette hozzá Wittinghoff Tamás -, és lám, a fideszes képviselőt annak jogszabály ellenes működési engedélye, amit a rendőrség most adott ki ismét. Valószínűleg azért, mert a polgármester tudomása szerint fideszesek járnak oda lőni, ahol a közelben lakóházak vannak.

Czuczor Gergely megjegyezte, hogy a lőteret az előterjesztésben nem látja és örülök annak, ha nem lesz itt lakópark, de attól fél, hogy a belterületbe vonással kinyitják ennek a lehetőségét. Így végül is a napirendet 10 igennel és a 3 fideszes képviselő tartózkodásával fogadták el. A lőtérről még Kapitány Gábor hozzáfűzte, hogy szerinte lövöldözésről beszélni pejoratív, hiszen kiemelkedő sporttevékenység zajlik ott; és az olimpiai bajnoknő váratlan halála miatt felállt új vezetéssel újra lehetne tárgyalni és kompromisszumot kötni. A polgármester szerint azonban köthető semmi olyan kompromisszum, ami az ott élők nyugalmát zavarja. Ez a lőtér az 1960-’70-es években jött létre, de mellette már akkor belterület volt, „ezt mi már nem tudjuk reparálni, hogy ott lakóépületek vannak.”

A hatodik, hetedik, nyolcadik napirenden gyorsan végig futottak, 13 igenes szavazással, és a kilencediknél kért ismét Czuczor Gergely szót. Az előterjesztésben a panelházak villámrendszereinek költségeire 10 milliós keretet, házanként a költségek 50%-át, de maximum 500 ezer forintot ad az önkormányzat, pályázat útján. A fideszes képviselő pedig azt vetette fel, hogy mivel tudomása szerint az épületek utólagos szigetelésekor felejtették a villámrendszereket alatta, itt műszaki mulasztás történt, tehet „nem lehetne-e ezt érvényesíteni az egykori kivitelezők felé?”. Wittinghoff Tamás azt felelte, hogy a „NER egyik jelentős cégét kéne megkeresni”, és reménytelen jogilag az ügy mert már több mint 10 év telt el a beruházás óta és elévült a kártérítési lehetőség. Ráadásul a megoldás akkor megfelelt a szabványoknak, de most már nem, és ezt jelezte a katasztrófavédelem, hogy korszerűsítés, szabványosítás kell, ezt támogatják. Kisberk Balázs (Gazdakör), közös-képviselőként is üdvözölte a pályázati lehetőséget, de azt kérte, tegyenek különbséget a támogatandó összegnél lakásszámonként. Bíró Gyula (BFE) alpolgármester azt mondta, hogy ez benne is felmerült, de már kaptak árajánlatokat és pár tízezer forint csak a különbség a négy- és a tízemeletes házak között. A pályázatot az igen szavazások után hamarosan kiírják.

Ezt követően több 13 igenes napirend következett ingatlanok rendezésével kapcsolatban, a 12-es napirendnél (egy Cserebogár utcai ingatlan esetében) a fideszesek hozzászólás nélkül tartózkodás gombot nyomtak. Majd megszavazták egyebek között, hogy a lakótelepi trafóház hasznosításának jogát elnyerő vállalkozás a Covid miatt határidő módosítást kapjon. Döntöttek a református egyháznak raktáraként működő Farkasréti utcai ingatlanról, hogy még maradhat az egyháznál a templom építkezés csúszása miatt. Érintette egy-egy döntés a lakótelepen az orvosi rendelő és patika épületét, mert a közös-képviselő nem akarja elismerni, hogy a földszinti rész önkormányzati tulajdonban van (Ritter Gergely érintettség okán nem szavazott). Módosították az Kerámia szakkör önkormányzati épületének szerződését. Jóváhagyták a kézisek eseti támogatás kérését, mert a csapat 100 százalékos teljesítménnyel megnyerte a másodosztályban a bajnokságot és ősztől az első osztályban játszik. Illetve támogatást kapott a Buláke a többször elnapolt jótékonysági koncerthez, az Illyés a szalagavatóhoz, remélve, hogy valóban meg lehet majd ezeket ősszel tartani. A Kincskereső ovinak jóváhagytak egy gyógypedagógiai státust. Módosították az óvodapedagógusok illetménypótlékát. És a 22-es napirendben pénzt kapott a Budaörs Fesztivál programterve, a korábbi tervekhez képest változó tartalommal, ami így remélhetően szeptember 1-4. között megtartható majd.

A munkatervről szóló napirendnél Löfler Dávid kért szót, hogy tartsunk két közmeghallgatást. Ő ezt már tavaly is javasolta, de egyre sem került sor a járvány miatt. Hosszabb és személyeskedő stílusú vita alakult, egyebek között arról, hogy ki, mit tett vagy nem tett a közért a járvány alatt, és szóba került a sok évtizedes Frankhegy ügy, a véleménynyilvánítás szabadsága, a Budaörs Rádió frekvenciájának a vissza nem adása a nyertes perek ellenére, a kínai egyetem ügye. A polgármester aláhúzta, hogy a budaörsi lakosok őt és a képviselő társait, illetve a hivatali szakembereket bármikor, bármilyen formában el tudják érni, de reméli, hogy legalább az egy közmeghallgatást azért meg tudják tartani…

Szemétszállítás! A sokak által várt napirendi pontban arról döntöttek, hogy ha nincs más megoldás az e téren kialakult áldatlan helyzet felszámolására, Budaörs megválik az érdi szolgáltatótól. De megerősítette, hogy a kimaradt járatokért, az utcán hagyott hulladékért nem az ÉTH illetve Érd és a cég jelenlegi vezetői a hibásak, hanem a tevékenység állami központosítása, hogy az NKHV szedi be a díjat, de nem utalja időben tovább a munkát elvégzőknek és ezért például az ÉTH is jelentős adósságot halmozott fel, még az előző vezetés idején. „Ennél ostobább felállást nehezen tudok elképzelni, de ez van, tehát az a döntés, amit ma meghozunk: meg kéne próbálni az érdi szolgáltatót működőképes helyzetbe hozni, de ha nem tudja megoldani, meg kell keresnünk a hosszú távú megoldást. A BTG nem veheti vissza a jogszabály szerint (eddig is csak alkalmanként besegítésről lehetett szó – a szerk.), és mivel fél évvel előtte kell bejelenteni a váltást, most kell erről dönteni” – mondta Wittinghoff Tamás. Czuczor Gergely azt tudakolta, hogy miért nem volt ez bizottsági ülésen bent, mint a válaszból kiderült, a sürgősség okán.

Végül 13 igennel elfogadták, hogy: Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

„1.          Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 89. § (1)–(2)    bekezdése alapján, tekintettel a Társulási Megállapodásban foglaltakra, 2021. december 31. napjával Budaörs Város Önkormányzata kiválik az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásból (2030 Érd, Alsó u. 1.), amikortól kezdődően megszűnik a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására vonatkozó feladat -és hatáskörök átruházása a Társulásra és az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladata Budaörs Város közigazgatási területén.

  1. felkéri a polgármestert, hogy jelen döntést küldje meg a Társulás Elnökének.
  2. felkéri a polgármestert, hogy a hulladékgazdálkodási önkormányzati feladat megoldásának céljából a lehetséges jövőbeli közszolgáltatókkal az egyeztetéseket lefolytassa.”

A zárt ülés előtt már csak a Károly király utca végében lévő ingatlannal kapcsolatban kellett dönteni, amelyen az Anikó csempebolt van.

Az előterjesztések az egyes napirendekhez itt érhetőek el.

A Szakály-díjak átadásáról az ünnepéi testületi ülésen szóló cikkünk ITT olvasható.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here