Varga János plébános lovagkeresztet kapott

0
952

VARGA JÁNOS kanonok, főesperes, a budaörsi Nepomuki Szent János Plébánia plébánosa a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnökétől. A 2021 évi kitüntetettek listája a Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn. Ebben egyebek között az áll, hogy a „Budaörsön élő német kisebbség hagyományainak ápolása, illetve a település katolikus templomának és szakrális emlékeinek megóvása érdekében végzett, a rábízottakat több mint hat évtizede elkötelezetten szolgáló lelkipásztori tevékenysége elismeréseként” tüntették ki városunk plébánosát.

Varga János 2014-ben lett Budaörs díszpolgára, aki akkor éppen ötven éve kezdte papi életpályáját. Korábban dolgozott Győrött, Sopronban, Tatabányán. Az indoklás szerint „Sokat tett azért, hogy a város egyházi épületei, emlékhelyei megújuljanak. Budaörsi tevékenysége során aktív szerepet vállalt a különböző egyházi rendezvényeken, valamint a Budaörsi Passió játékokban.”

Lapunknak korábban egyebek között a gyerekkori karácsonyairól ITT mesélt, és 2009-ben, szintén éppen húsvét előtt  ITT beszélgettünk vele. Akkor azt mondta, hogy amikor Budaörsre helyezték „kettős érzés volt bennem, mert azt is tudtam, hogy a hívek nagy része német nyelvű hagyományokat ápol, ami nekem nem erősségem. Ezt jeleztem is a püspök úrnak. A másik érzés, már jól eső, mert a megbecsülés, a megtiszteltetés jelét láttam abban, hogy személyemre gondolt a püspök úr.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here