A pedagógus egymás között kibeszélt titkai

0
1043

„A pedagógus titka” címmel tartották meg idén március 14-án a budaörsi pedagógus számára évről-évre visszatérően, az önkormányzat által szervezet egynapos továbbképzést. Mialatt a gyerekeknek tanítás nélküli felügyeletet vagy szabadnapot biztosítanak, a program az 1. Számú Általános Iskola aulájában plenáris üléssel kezdődött, majd kerekasztal beszélgetéssel folyatódott.  A fő téma most a tanár, a diák és a szülő kapcsolata volt.

Nincs rendben az oktatás, kezdünk visszatérni a régi időkhöz, amikor a szülőknek társadalmi munkában maguknak kellett kifesteniük a tantermeket, ezt Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere hangsúlyozta megnyitó beszédében. Ezt követően valamennyi résztvevő egy transzparenst feltartva, jelezve, hogy támogatják a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ) céljaik – ha szükséges akár sztrájkkal – a kormánnyal szembeni vitájukban.

Felszólalt még  Lányi Orsolya a diákok nevében, és eléggé borsú képet festet tarról, miként látják ők a jelenlegi iskolai, óvodai nevelést. Majd a Hintalovon Alapítvány elnök,  Gyurkó Szilvia gyermekjogász számol be arról, hogy miért fontos nekik  gyereket képviselni egy-egy vitás ügyben, és hogy miatt a problémából hatósági ügy lehet, mi  a megelőzésben a szülők és a tanintézmények szerepe. Őt követte  Segal Hajnalka coach, tréner a pedagógusok oldaláról részletezte, hogy milyen oktatási rendszerben éreznék  jól legyenek.

A szünet után az eszmecsere moderált kerekasztal beszélgetéssel folytatódott,  ahol azt beszélték meg több nézőpontból, hogy az intézményi stressz és az irreális elvárások az oktatáspolitika részéről egyaránt negatívan ja a gyerekek teljesítményére, frusztrálja a szülőket és akadályozza a munkavégzésben a jó pedagógusiokat.

A nap végén Janikovszky Éva: „A lemez két oldala” című művét mutatták be, amit Tollár Mónika írt át színpadra és rendezte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here