Az első mandátum-előrejelzés az Európai Parlamenttől

0
927

Az Európai Parlament a 2019-es európai választások alkalmából kezdett közösségépítő, támogató kampánya a „Szavazni fogok”. Az intézményi kampány célja, hogy minél több európai választó ne csak részt vegyen a május 23-26. közötti európai választásokon, de másokat is győzzön meg a szavazás fontosságáról. A  kezdeményezéshez a www.szavaznifogok.eu oldalon lehet csatlakozni, ahol az érdeklődő önkéntesek jelentkezhetnek és maguk is népszerűsíthetik a szavazást – akár online, akár az interneten kívül. Magyarországon 2018 őszén kezdődött a Szavazni fogok rendezvények sora, amelyek között az önkéntesek által szervezett kerekasztal-beszélgetések is helyet kaptak. A február 15-16-i rendezvény a közösség tagjainak készségeit és tudását fejlesztette tovább workshopokon és előadásokon keresztül.

A Parlament hétfőn nyilvánosságra hozta az következő Európai Parlamentre vonatkozó első mandátumbecslést. Az előrejelzés nemzeti felméréseken alapul.

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. februári nemzeti közvélemény-kutatásokon alapuló első előrejelzést arról, hogy hogyan néz majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar összesített.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

Ha a jelenlegi választási preferenciákat a brexit utáni, 27 tagú Európai Unióra vetítjük, a következő Európai Parlament politikai összetétele minden eddiginél felaprózódottabbnak tűnik. A következő Parlamentben kevesebb (705) képviselő foglal majd helyet, mint a jelenlegiben (751).

Letölthető és megosztható országonkénti adatok

Minden adat letölthető excel formátumban a választási sajtóanyagból. A fájl teljes körű információt tartalmaz a nemzeti pártokról, európai politikai pártcsaládjukról, a legutóbbi európai és nemzeti választáson elért eredményükről és az összesített közvélemény-kutatásokban előrejelzett helyezésükről a következő európai választáson. A forrásként szolgáló közvélemény-kutatásokról minden lényeges adat, többek között a felmérést elvégző intézmény, a mintavétel mérete és ideje rendelkezésre áll.

A Parlament mostantól fogva április végéig kéthetente hozza nyilvánosságra a szavazati szándékról szóló frissített adatait. Május elejétől a választásokig az adatokat hetente publikálja a Parlament. A szavazókörzetből távozó szavazók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét május 26-án 18 órától mutatja be a Parlament azokra az országokra vonatkozóan, ahol végeznek ilyen felmérést és ahol már lezárult a szavazás. Az adatok óránként frissülnek majd addig, amíg az összes tagállamból beérkezik az előzetes végeredmény.

Az Európai Parlament képviselőit első alkalommal 40 éve, 1979. június 12-én választották meg. Az idei választás a politikai légkör, az Egyesült Királyság várható távozása, és a válaszra váró politikai és a tagállamok összességét érintő kérdések miatt a Parlament történetének legfontosabb választása lesz. A választók 2019. május 23-26. között járulnak az urnákhoz és döntenek Európa jövőjéről.

100 nap múlva európai választás – nagyszabású rendezvény Budapesten

Az Európai Parlament Szavazni fogok intézményi tájékoztató kampányához kapcsolódóan az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 2019. február 15-16-án kétnapos ifjúsági rendezvényt szervezett Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban. Az ország minden pontjáról érkező, mintegy 250 önkéntes az internetes kommunikációról szóló workshopokon vehetett részt, fejleszthette közéleti vezető képességeit és előadásokat hallgathatott ismert kommunikációs szakemberektől, európai uniós szakemberektől és internetes influencer személyiségektől.

A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen Steven Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának a Kapcsolattartó Irodákért felelős igazgatója mutatta be a Szavazni fogok kampányt.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here