Wittinghoff Tamás az egészségügyi központ elleni támadásról

0
1445

Tényfeltárás helyett betegek személyes adatai között kutattak a sajtómunkások

 Adatvédelmi vizsgálatot kért Wittinghoff Tamás

Budaörs Város Polgármestere, Wittinghoff Tamás, a mai napon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult adatvédelmi vizsgálati eljárást kezdeményezve azon sajtómunkásokkal szemben, akik jogtalanul behatoltak a Budaörsi Egészségügyi Központ nyilvánosságtól elzárt részére, és ott bizalmas egészségügyi adatokat filmeztek és fotóztak.

A Budaörsi Egészségügyi Központ a 2019. decemberében az egynapos sebészeten végzett szemműtétek során történt fertőzések miatt került az érdeklődés középpontjába.
– Természetesnek tartjuk, hogy az újságírók akár a helyszínen is igyekeznek tájékozódni – fogalmazott az ügy kapcsán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. – Némelyikük azonban túlságosan messzire ment, amikor az intézményben egy elzárt területre behatolva fényképeket és videófelvételt készített.

Forgács Ágnes, a Ripost újságírója szerint az ő megbízásából egy általa meg nem nevezett fotós készített fényképeket a zárt helyen tárolt egészségügyi adatokról, amelyekhez nem volt joguk hozzáférni, és jogosulatlan behatolás nélkül nem is férhettek volna hozzá. Cikke címének egyébként ennek ellenére azt a hamis állítást adta az újságíró, hogy „bárki belenézhet több száz beteg kartonjaiba”.

Az intézmény büntető feljelentést tett az üggyel kapcsolatban, Budaörs Város Önkormányzata részéről Wittinghoff Tamás polgármester pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökénél kezdeményezett vizsgálatot, tekintve, hogy az ügy súlyos adatvédelmi kérdéseket is felvet.

Forrás: sajtóközlemény

Az előzmények:

Betörés a Budaörsi Egészségügyi Központban

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy szervezett és törvénytelen akciókkal akarják ellehetetleníteni a város egészségügyi intézményét” – olvasható Wittinghoff Tamás polgármester tegnapi bejegyzése a közösségi oldalán. Így folytatja:
„Tegnap láthattuk, mit művelt a kormánypárti M1 Karácsony Gergellyel. A gátlástalanság egyre nagyobb méreteket ölt.
Ma felhívott a NER-hez tartozó Ripost „újságírója”, aki Forgács Ágnesként mutatkozott be.
Kiderült, ő az, akivel kapcsolatban az intézet vezetője ma arról tájékoztatott, hogy valaki tegnap a ráccsal, zárral lezárt tetőtéri részre törvénytelenül behatolva fényképeket készített egy iratokat tartalmazó szekrényről. Kérdés, benyúlt-e a szekrényekbe is? Az intézet minden esetre feljelentést tesz, többek között betörés miatt.
Az érdekes az, hogy a hölgy azt próbálta bemagyarázni nekem, hogy szabálytalanul őrzi az EÜ központ a betegek adatait. Nyilván ez a „koncepció”, amit most majd vádként fognak tálalni. Érdekes, hogy még ma, bejelentésre, az adatvédelmi hatóság is kiszállt az intézménybe, s persze csak a tényeket tudták rögzíteni. Azaz, hogy elzárt területen szívességből egy családorvos iratait tárolják. Vagyis nem hozzáférhető helyen, nem az intézet adatait.
Most már egyre inkább erősödik bennem a gyanú. Véletlen lenne? Egy olyan műtétnél, amelyből az elmúlt években tízezer műtétre 2, azaz 0.02% szövődmény esett, most egy nap 12 volt úgy, hogy senki nem érti, nem tudja, hogy történhetett.
Tudjuk, hogy sokaknak szúrja a szemét egy jól működő ellátó a mai egészségügyi körülmények között. És sokan szeretnék is megszerezni a privatizált intézményt. Politikailag meg sokan szeretnék lejáratni. Mi lesz még itt?”

Azóta az is kiderült, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azt állapította meg, hogy az adatokat az egészségügyi központban megfelelően őrzik és kezelik.

A Ripost fotói:

Bővebben: ITT

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here