Vajon kinek szúrt ez a lassan hatéves helyi rendelet éppen most szemet? – jegyzet

0
163

Egyetért-e ön azzal, hogy a budaörsi önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat a budaörsiek kedvezményesen vegyék igénybe, míg a más településen élők fizessenek érte annyit, amennyibe náluk kerülne?

Nem, ez nem egy aktuális felmérés, mi találtuk ki, mert borítékolható a válasz, hogy az itt élők nagy többsége biztosan egyetért ezzel, akik viszont emiatt valamit drágábban kapnának meg, azok valószínűleg nem.

A tegnapi képviselő-testületi ülésen volt egy ehhez kapcsolódó napirend, a Kormányhivatal ugyanis törvényességi észrevételt küldött Budaörsnek, mert az önkormányzati tulajdonban lévő temetőben a budaörsiek vagy azok hozzátartozói olcsóbban juthatnak sírhelyhez, mint akiknek nincs a városhoz ilyen kötődésük.

Ki akarna ide temetkezni, ha nem itt élt? Nos, hát éppen ez az, hogy az utóbbi időben egyre többen, mert nálunk olcsóbb (volt) a sírhelyek megváltási díja, mint Budapesten vagy néhány más környező településen. Az önkormányzat pedig ezért még 2017 őszén úgy döntött, hogy megemeli ugyan a díjakat, de a budaörsiek számára maradjon továbbra is kedvezőbb. Ennek az eredményeként – a korábbi és jelenlegi üzemeltető beszámolói alapján – jelentős mértékben vissza is esett a budaörsi kötődéssel nem rendelkező temetkezők száma, míg a város lakói számára a köztemető fenntartásának egyre növekvő költségei ellenére biztosított maradt a temetkezés megfizethető árszintje.

A törvényességi észrevételre a szerdai testületi ülésen úgy reagáltak a képviselők, hogy elfogadták, miszerint „Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak a temetőkről és a temetkezésről szóló 42/2004. (VI.24.) önkormányzati rendelettel kapcsolatos, PE/030/01241-1/2023. ügyiratszámú törvényességi felhívásában foglaltakkal összefüggésben: a polgármester tájékoztatását tudomásul veszi, a felhívás megváltási díjakkal összefüggő kifogása tekintetében egyet nem értését fejezi ki.”

Magyarul: nem változtatunk, maradnak az árak és a szabályozás úgy, ahogy 2017 ősze óta vannak, van.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor szúr valakinek szemet, hogy Budaörsön olcsóbb a belépőjegy az uszodába helyi lakcímkártyával, mint anélkül? Igaz, ez sok más, nálunk sokkal nagyobb fürdőkultúrával és főleg nagyobb fürdőkkel rendelkező településen szintén így van. Hozhatnék további példákat, de nem szeretnék a rosszakaróinknak ötleteket adni.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy vajon mire gondolhatott (na nem a költő, hanem) a törvényességi észrevétel szerzője, amikor azt írta: „a temetési helyek megváltási, újraváltási díjai megállapításának alapját kizárólag a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatban felmerült szükséges és indokolt költségei képezhetik. (…) Az elhunyt lakóhelye ebben a tekintetben nem bír jelentőséggel.” Miért is nem? Pontosabban: kinek is szúrt ez a lassan hatéves helyi rendelet éppen most szemet és hívta fel az esélyegyenlőség ilyen felháborító megsértésére a Kormányhivatal figyelmét? (Irónia és költői a kérdés!)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here