Újra van német nemzetiségi képviselő a parlamentben

0
2019

Egyetlenként szerzett úgynevezett kedvezményes, nemzetiségi kisebbségi parlamenti képviselői mandátumot a budaörsi Ritter Imre, az ungarndeutsch kisebbség listavezetője. Utoljára 1933-ban volt ilyen.

„Budaörsöt erősen érinti, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is szerzett egy képviselő mandátumot, 25 658 szavazattal. A lista élén Ritter Imre, a budaörsi nemzetiségi önkormányzat korábbi elnöke áll, aki az előző négy évben, mint szószóló vehetett részt a parlament munkájában, így mától ő is országgyűlési képviselő lett. Róla közismert, hogy a Fidesz-KDNP támogatója” – írtuk tegnap, a vasárnapi választási eredményekről beszámolva.

Ritter Imre – miután kiderült, hogy sikerült szavazati jogot jelentő kedvezményes mandátumot szereznie – az MTI-nek azt is elmondta: számítottak az eredményre, az után, hogy sokan nemzetiségi választóként regisztrálták magukat. (Aki ugyanis regisztrált, az ezzel egyúttal lemondott arról, hogy pártlistára is szavazhasson, így értelemszerűen azért tette, hogy a nemzetiségi jelöltre viszont leadja voksát – a szerk.) Hangsúlyozta, hogy ezzel 85 év után történelmet írtak, ugyanis a magyarországi németeknek utoljára 1933-ban volt képviselete a parlamentben.

Ritter Imre kiemelte, hogy parlamenti munkájában a német oktatási-nevelési intézményhálózat és -rendszer bővítésére, minőségi javítására koncentrál majd. Szeretné továbbá elérni, hogy a kulturális egyesületek és önkormányzatok nagyobb elismerést kapjanak és a magyarországi németek az anyaországukkal és bármely európai országban élő német nemzetiséggel zavartalan és folyamatos kapcsolatot tarthassanak.

Az eddig a parlamentben szószólói státusszal rendelkező politikus korábban a Fidesz budaörsi önkormányzati képviselője volt. Ennek ellenére elutasítja azt a felmerült vádat, hogy a Fidesz számára szerezne egy plusz mandátumot a német kisebbségi kvóta felhasználásával” – ez már a Magyar Nemzetben olvasható. A lapnak ugyanis aláhúzta, hogy ő nem egy fideszes pártkatona, a teljes értékű képviselői mandátummal pedig sokkal több lehetősége nyílik az érdekképviseletre, mint eddig.

Forrás: MTI – mno.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here